Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

SoftUni AI: цялостна обучителна програма за прилагане на изкуствен интелект в практиката

Особено съм развълнуван да обявя, че в СофтУни стартираме нов значим образователен проект в най-актуалната тема за последните няколко години – изкуствения интелект.

SoftUni AI – цялостна програма за прилагане на изкуствен интелект в ежедневието и бизнеса

Образователната програма SoftUni AI предоставя съвременни умения за работа с изкуствен интелект за хора без никакъв опит. Тя дава задълбочени практически умения на обикновените хора и ги учи как да използват съвременните AI инструменти и технологии, за да вдигнат продуктивността си и да работят по-ефективно, да постигат повече, по-бързо и с по-високо качество, и на работа и в ежедневието си.

Радвам се, че след усилена подготовка и много работа в последната година в СофтУни стартираме един от най-ценните и значими проекти за 2024 година – SoftUni AI. Основният образователен продукт в SoftUni AI е нашата цялостна програма за приложение на изкуствения интелект в ежедневието и бизнеса. Това е уникална за България образователна инициатива в сферата на AI, насочена към нетехнически специалисти и подходяща за всеки, който се интересува от изкуствен интелект и неговото практическо приложение, независимо от опит, стаж, кариерен фокус и възраст.

За кого е изкуственият интелект (ИИ)?

Дали си ученик, студент, работещ, собственик на бизнес, мениджър или служител, дали си в сферата на маркетинг и реклама, медии, финанси, банки, застраховане, право, търговия, ИТ, бизнес, услуги, образование, наука, производство, здравеопазване, логистика, транспорт, строителство, имоти или друга сфера, изкуственият интелект (ИИ) е за теб! Всеки може да вдигне значително своята лична ефективност и продуктивност на работа, да върши задачите си по-бързо и по-ефективно чрез съвременните ИИ инструменти като ChatGPT и Claude.

С колегите от СофтУни вярваме, че е наша мисия да помогнем на българите да се адаптират към новото време, в което живеем, и да изградят устойчиви и конкурентни умения, които не могат да бъдат заменени от машините. И тук идва програмата на SoftUni AI, която ни дава практически умения за епохата на изкуствения интелект.

Какво е SoftUni AI и защо го стартирахме?

Четвъртата индустриална революция е факт и изкуственият интелект (ИИ / AI) е нейният основен двигател. Днес AI инструментите са източник на икономически растеж и нови възможности за развитие, за трансформация на бизнеса и обществото.

SoftUni AI е плод на усилията на специалистите от СофтУни и изявени AI експерти. Инициативата цели всеки желаещ успешно да придобие AI умения, които могат да са полезни както в ежедневието, така и в бизнеса.

SoftUni AI предоставя цялостна, добре структурирана, задълбочена образователна програма за използване на съвременните AI инструменти във всички сфери на живота и бизнеса. В съвременния свят изкуственият интелект (ИИ) е изключително мощен помощник в провеждането на проучвания и анализи, в писането, в генерирането на документи, изображения и видео, както и в множество други области на човешката дейност. Благодарение на своите способности да обработва и анализира огромни обеми данни за кратко време, ИИ улеснява вземането на решения и оптимизира процесите в разнообразни индустрии – от маркетинга и финансите до дизайна и образованието. SoftUni AI демонстрира на практика как се използва изкуствен интелект във всички сфери на живота, бизнеса и обществото.

Д-р Светлин Наков ще преподава лично в SoftUni AI

В първото издание на SoftUni AI ще преподавам лично аз, за да ви вдъхновя и да ви прехвърля знания, умения и опит за ефективно използване на съвременните AI инструменти: ChatGPT, Claude, Gemini, Copilot, Perplexity, Midjourney и много други. В моя типичен стил на преподаване, ще наблегна на практиката, на демонстрации на живо, на решаване на практически задачи от ежедневието и бизнеса, и ще ви предам знания, опит, премесени с малко хумор. Ще ви давам доста проекти и домашни, защото дълбоко вярвам, че за да научиш едно умение добре, то трябва да ти мине през ръцете. В годините съм доказал, че “учене чрез правене” е най-работещият начин да натрупаме умения за да отговорим на нуждите на днешните работодатели.

Защо SoftUni AI?

SoftUni AI е увереният отговор, от който се нуждае изменящата се с бързи темпове бизнес среда, в която уменията за боравене с AI инструменти придобиват все по-голямо значение. SoftUni AI е продължение на дългогодишния ангажимент на СофтУни да осигурява качествено, практически насочено и достъпно образование, чрез което да свързва компаниите и кадрите за тях.

Последно проучване на Microsoft и LinkedIn – 2024 Work Trend Index Annual Report, разкрива нагласата на работодателите и бизнеса към изкуствения интелект. 66% от бизнес лидерите не биха наели служители без умения за работа с AI инструменти, а 71% ще предпочетат начинаещ специалист с ограничен опит, но познания в работата с AI инструменти, за сметка на експерти с предходен опит, които не могат да си служат ефективно с подобни решения. 

Вече много компании внедряват AI системи за автоматизиране на задачи като клиентско обслужване и логистика. Това води до преструктуриране на работната сила, но и до създаването на нови работни места за специалисти по AI, данни и технологии, за кадри с експертиза и работа с различни AI инструменти и AI технологии.

AI не е заместител на хората, а усилвател на техните умения!

Изкуственият интелект (поне засега) не замества хората и не води директно до уволнения на служители, за да бъдат заместени с машинен модел, роботи или интелигентна система. Вместо това ИИ помага на хората да са по-ефективни, по-бързи и да вършат повече работа с по-малко усилия и с по-високо качество.

Ако си интелигентен, изобретателен и отворен към новите технологии, ако имаш логическо мислене и умееш да решаваш проблеми, чрез ИИ ще вдигнеш резултатите си, ефективността си и скоростта на работа. С AI инструментите ще можеш да вършиш работа, от която не разбираш твърде много, например да програмираш на език, който не знаеш или да извършваш математически изчисления без да знаеш формулите.

Ако не можеш да разсъждаваш, ако нямаш умения да формулираш въпроси, ако нямаш умения да разсъждаваш, да даваш указания, да насочваш AI инструментите и да решаваш проблеми, ще си останеш с ограничени постижения, макар и със силата на AI технологиите. Изкуственият интелект усилва възможностите на естествения интелект!

В бизнеса традиционните роли започнаха да се изменят заради внедряването на AI, но продължават да се появяват нови възможности за преквалификация и надграждане на уменията на служителите. Който успее да се адаптира към настъпващия изкуствен интелект, става по-силен. Който отказва да се адаптира или закъснява, може да отпадне от пазара на труда. Това е и причината да стартираме цялостна програма за работа с AI инструменти в SoftUni AI.

Цялостната програма за AI в ежедневието и бизнеса

Подобно на доказаните дългогодишни образователни инициативи на СофтУни, и тази образователна пътека започва с безплатен въведителен курс, в който лично ще преподавам. След безплатният курс следват два по-задълбочени курса за prompt engineering и внедряване на AI в практиката. Следват специализации, насочени към експерти от различни професии.

Чрез заложените обучения в SoftUni AI, всеки има възможност да увеличи своята продуктивност и ефективност. Курсовете са подготвени така, че участниците да си осигурят конкурентни умения с новите AI инструменти и технологии и да не изостават от динамиката и промените, независимо от тяхната предходна подготовка и текуща сфера на реализация.

Със SoftUni AI искам да съм сигурен, че българите имат достъп до конкурентни умения, които могат да се прилагат на ежедневна база както в личен, така и в професионален контекст.

Етапи на цялостната програма за AI в ежедневието и бизнеса

Образователната програма на SoftUni AI е разделена на три етапа:

  1. AI Basics – безплатно въвеждащо обучение, което осигурява базови познания за AI инструментите и примери за тяхното приложение. Само в рамките на 2 седмици, курсистите се запознават с ChatGPT и инструменти за генериране на аудио и визуални материали, включително видео.
  1. AI Fundamentals – надграждащият модул се състои от два курса (Prompt Engineering & AI Tools и AI Adoption) и продължава 4 месеца. В този етап курсистите овладяват на експертно ниво създаването на работещи и успешни инструкции и запитвания за AI инструменти. Курсовете обхващат широк спектър от теми, включително създаване на ефективни AI запитвания (prompts), използване на инструменти като ChatGPT, Midjourney и Copilot за автоматизиране на задачи, съставяне и анализ на документи, приложение на AI инструменти за различни сфери като дизайн, бизнес и образование.
  1. Специализирани AI курсове – те осигуряват по-специализирани умения в прилагането на AI инструменти в различни професионални сфери. А това прави програмата и знанията и уменията, които осигурява, подходящи за експерти от различни кариерни направления.

В първото си издание цялостната образователна програма на SoftUni AI за използване на изкуствен интелект в ежедневието и бизнеса се състои от следната поредица от AI обучения:

Огромно предимство на SoftUni AI програмата е, че е подходяща за нетехнически специалисти, които нямат никакъв опит в сферата. Скорошно проучване от Sales Force показа, че хората избягват AI инструментите, защото не знаят достатъчно за тях. Всъщност, 70% биха си служили с такива, ако знаеха как да боравят с тях. Именно с това се стреми да помогне програмата.

Как AI помага на различните специалисти да бъдат по-ефективни? 

AI инструментите могат да намерят приложение във всяка сфера и индустрия. Те са технологичната революция, която ще предопредели бъдещето на редица професии. Затова е важно експертите да знаят какво правят и да подберат най-удачните технологични решения за своята работа.

Ето само някои примери за специалистите, които могат да се възползват от знанията и уменията, които заложихме в цялостната програма на SoftUni AI: 

  • Оперативни служители и мениджъри, които искат да приложат AI инструментите в ежедневната си работа
  • Собственици на бизнеси, търсещи различни методи за оптимизация на процесите в компаниите си
  • Маркетинг експерти, които искат да оптимизират ежедневната си работа, да вдигнат производителността си и да подобрят резултатите си
  • Програмисти, търсещи инструменти за подпомагане на ежедневната им работа и вдигане на продуктивността
  • Дизайнери, които искат да автоматизират работата си, така че да разполагат с повече време за реализиране на творчески идеи и проекти
  • Учители, които искат да научат повече за различните инструменти, така че да са в крак с технологиите, които използват учениците им, а и за да открият нови начини да направят часовете си по-интригуващи и ангажиращи вниманието
  • Финансови експерти, в търсене на знания и умения за улесняване и автоматизиране на работата им
  • Икономисти, интересуващи се от основните AI функционалности, които да подобрят работата им
  • Здравни експерти, които искат да открият ключови приложения на AI инструментите в тяхната сфера

За всички тези специалисти и за всички останали от трудовия пазар, както и за ученици и студенти сме създали една структурирана и практически ориентирана AI обучителна програма

Какви са предимствата на цялостната програма на SoftUni AI?

Знанията и уменията, които се придобиват в новата обучителна програма за AI умения, са универсални и не е нужна предварителна техническа подготовка. Обученията носят много ползи:

  • Овладяване на работата с най-актуалните AI инструменти
  • Черпене на знания от лектори-практици с доказан опит
  • Достъп до ментор и общност за взаимопомощ
  • Сертификати, издавани от СофтУни, и удостоверения от МОН

Днес 96% от работодателите посочват AI като ключово предимство за успех и конкурентоспособност, а AI инструментите помагат за увеличаване на продуктивността. Резултатът е повече предимства при търсенето на работа и по-високи доходи.

Запиши се в SoftUni AI сега!

Образователната програма “SoftUni AI” стартира с безплатния курс AI Basics на 29 октомври 2024, а приемът за първото издание официално е открит. Кандидатствайте още днес!

Comments (0)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT