Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Курсът по Java EE продължава във ВУЗФ

Безплатният курс по Java и Java EE, организиран от Студентски съвет към ТУ-София съвместно с Българска асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС), който започна в ТУ-София, беше безсрамно прекратен от ръководството на университета. Причината за прекратяването е, че курсът учи студентите на практическа разработка на софтуер с Java EE платформата, а това е в противоречие с принципите на управляващите ТУ-София и Факултета по компютърни системи и управление (ФКСУ) и неговия Декан, тъй като учи студентите как да си изкарват прехраната като Java разработчици – нещо, за което ТУ-София и ФКСУ се оказаха извън класацията на водещите университети в България. Да обучаваш студентите на практическа разработка на софтуер безплатно и безкористно и за своя сметка се оказа толкова проблемно за ТУ, че в началото на ноември 2010 г. ръководството на ТУ-София взе решение да бъдат прекратени безплатните курсове по Java EE и ASP.NET.

Доколко студентите от ТУ-София искат да посещават безплатните курсове по практическа разработка на софтуер и дали ги смятат за полезни свидетелстват както стотиците редовни участници в тези безплатни обучения, така и мненията на студентски съвет, който представлява интересите на студентите в ТУ-София. Следва цитат от официална декларация на Студентски съвет към ТУ-София по въпроса:

“Както знаете, в петък, след разговор с ректорското ръководство с цел изясняване на ситуацията около организираните от Студентски съвет курсове, стана ясно, че същото не се интересува от правата, интересите и получаваните от студентите на Технически Университет – София образование и способности, като забрани провеждането на въпросните курсове.” (3.11.2010 г, П. Хрисков, председател на Студентски съвет на ТУ)

Курсът по Java EE продължава във ВУЗФ!

След близо месец неразбории и не съсвем успешен диалог с ръководството на ТУ-София организаторите на курса потърсиха алтернативно място за провеждането на безплатния курс по Java и Java EE. За щастие за повечето частни университети в България провеждането на такъв безплатен курс и то от изтъкнати професионалисти от индустрията с многогодишен опит е на само въпрос на подпомагане на студентие да се реализират по-успешно на пазара на труда, но и въпрос на престиж.

Ръководството на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) подкрепи официално инициативата и предостави учебна зала за провеждането на безплатните обучения по Java EE. С този си жест ВУЗФ даде пример как престижните университети трябва да поставят интересите на студентите на първо място.

Курсът продължава във ВУЗФ считано от 4.12.2010 г. и ще се провежда всяка събота от 9:00 часа в аулата на ВУЗФ (съобразено с празниците). Следващата лекция ще бъде последната от първия модул “Въведение в Java – масиви, цикли и ООП”. Оставащите модули до края на курса са:

 • Бази данни – SQL, ORACLE, JPA 2.0 (Hibernate), XML
 • HTTP, HTML, CSS, JavaScript, Web site building, AJAX
 • Web development – Servlets, JSP, Tomcat, JSF + RichFaces
 • Spring Framework (интеграция с Hibernate и JSF)
 • Java EE – EJB, JMS, Web services, etc.

Курсът може да бъде посещаван от студентите на ТУ-София, които бяха записани за него преди ръководството да прецени, че такива курсове не трябва да се провеждат в ТУ-София, вероятно защото предизвикват прекалено голям интерес от страна на студентите и могат да им дадат професия и работа по изучаваните от тях специалности, свързани с компютърните и софтуерните технологии.

Курсът е отворен и за студенти от други ВУЗ-ове, с интерес към практическата разработка на софтуер с Java EE платформата.

Курсът по ASP.NET продължава във ФМИ на СУ

Заедно с безплатния курс по Java EE беше отменен и другият безплатен курс, организиран този семестър от Студенстки съвет на ТУ-София – курсът по практическа разработка на уеб приложения с .NET Framework и ASP.NET. За щастие този курс се провежда паралелно и във ФМИ на СУ, където учебните занятия продължиха и заинтересованите студенти имат възможност да го посещават.

Comments (13)

13 Responses to “Курсът по Java EE продължава във ВУЗФ”

 1. Николай says:

  Здравейте,

  Възможно ли е на този етап да се включа в курса, защото искам да се развивам в тази област.

  Имам познания по програмния език: Java и в web-дизайна и свързани с него технологии: PHP, HTML, CSS, JavaScript.

  Специалността, която съм завършил, – степен бакалавар: специалност “Автоматика, информационна и управляваща техника” – е пряко свързана с дейността на информационните технологии.

 2. Nakov says:

  Да, заповядяй в събота на курса.

 3. Георгиев says:

  Г-н Наков, защо не организирате някакъв курс по програмиране, който да се провежда в сградата на Колежа по телекомуникации и пощи. Сигурен съм, че ръководството ще подкрепи подобна инициатива, а и сградата на Колежа се намира в Студ.град като по този начин ще се предостави възможност на по-голям брой студенти да посещават курсовете. Мисля, че трябва да се направи нещо по въпроса, ако не сега, то за следващия семестър, да речем от февруари. Бъдете сигурен, че в Колежа са отворени към подобни инициативи, още повече, че един от преподавателите ни препоръчваше една ваша книга.

 4. Nakov says:

  Моля да ми дадете контакти на някой, който може да вземе решение за такова партньорство от страна на Колежа по пощи и телекомуникации. Проявяваме интерес да видим с тях и да дискутираме евентуални курсове за идния семестър. Нека ми пишат или си оставят контактите.

 5. Георгиев says:

  http://www.hctp.acad.bg/index.php?action=page_display&PageID=2
  Това са контактите на ректора, зам.ректора и другите от ръководството. Като се свържете с тях, уточнете, че също има желание от страна на студенти от Колежа, ако се наложи и аз ще говоря с тях за потвърждение. Може да споменете, че ви е потърсил студентът Станислав Георгиев(3 курс), те са запознати с мен и знаят, че съм сериозен. Дано се получи.

 6. Владо says:

  Разбирам че на 25.12 и на 01.01 няма да се провежда курса. Но за утре (11.12) като е работен ден ще се провежда ли нещо?

 7. nakov says:

  11 декември е неучебен ден – пише го на сайта на курса – javaeecourse.devbg.org

 8. 11 декември е неучебен ден – пише го на сайта на курса – javaeecourse.devbg.org

 9. Asen says:

  Здравейте Г-н Наков.

  Аз съм желаещ да се запиша във Вашия курс – Java EE. Изчетох коментарите горе и искам да подкрепя предложението, курса да се провежда в Колежа по телекомуникации и пощи.Ако това стане бихме искали да се запишем 3-ма за 2011/2012г.
  Давам второ предложение:
  Понеже повечето студенти не сме от София – има ли възможност курса да се провежда два пъти седмично През Седмицата (като изключим петъка) и то след 18ч. (аз работя)? Би било полезно и за работещите, които искат да разпуснат за два дни някъде или просто да отделят внимание на семейството си или/и децата си (има и такива 🙂
  Зная, че за да постигнем нещо трябва да сме отдадени всеки ден на самоусъвършенстване, но мисля, че идеята за седмично обучение ще привлече не само софиянци. Дано да има разбирателство и консенсус с ръководството на Колежа!
  Бихте ли ми писали кога се очакват новини и кога ще започне курса за 2011/2012г.?

  Regards,

  Asen

 10. nakov says:

  В скоро време не планираме Java обучения, тъй като последният път интересът беше слаб, а лектори и учебни материали все не достигат. За Android погледни този курс: https://softuni.bg

 11. Asen says:

  Здравейте!
  Жалко за Java курса. Имаше отлични отзиви за този курс.
  Макар, че сме се събрали 5 ентусиаста сте прав, че без материали и лектори не може нищо да се направи.
  Аз ще видя курса за Android. Бихте ли ми казали: кога започва, къде ще се провежда, по кое време и с каква заетост?
  Трябва ли да имаме познания по някакъв програмен език и на какво ниво!?

 12. nakov says:

  Android курсът няма да е твърде скоро. Може би в началото на 2012. Почваме от cross-platform mobile development от октомври, след това Android, iPhone и Windows Phone. Ще почнем от октомври.

  Регистрирай се на https://softuni.bg и ще получаваш информация като има развитие.

 13. Bate Vladi says:

  Якооооооо

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT