Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Приемни изпити в академията за QA инженери на Телерик

Професията QA инженер, за някои страхотна и желана, за други недооценена и считана за второстепенна, стана доста желана с обявяването на програмата за безплатно обучение на QA инженери и работа в Телерик (за най-добрите участници). Безплатният курс “Software Quality Assurance and Test Automation Course” покрива цялостно най-важните теми от живота на един QA инженер и предоставя солидни количества практика за овладяването на професията “специалист по осигуряване на качеството на софтуера”. Когато обявихме програмата, над 100 души кандидатстваха за обявените 30 места. След първия изпит (IQ тест, ИТ тест и тест по английски език) преминаха около 40 души, които се явиха на втория изпит по практическо програмиране.

Telerik-QA-Academy-Entrance-Exam-May-2011

Ентисуазмът на изпита беше доста висок, особено след като обявихме специалната изнената, пазена в дълбока тайна – в началото на изпита на всички беше раздадена по една химикалка и трябваше да напишат на лист хартия есе на тема как могат да тестват химикалката, ако се наложи. Много от участниците бяха шашардисани – някои за почнаха да пишат C# програми (на хартия), други съчиняваха test cases, трети пишеха глупости в стил “ако трябва да тествам химикалката, ще напиша Java програма, която ще има следните методи …”.

За разлика от курсовете за програмисти, изглежда като че ли за QA има повече мераклийки момичета (около 1/3 от кандидатите, преминали първия изпит). Ще се радвам да не ги спрат задачите по програмиране, за да добавят мялко цвят в традиционно мъжките групи, които се формират от оцелелите след по-тежките изпити.

Очаквам с нетърпение да приключи изпита и да проверяваме с колегите резултатите. Вярвам, че всички кандидати също нямат търпение и чакат класирането, което ще излезе най-късно във вторник (10 май).

Курсът за QA инженери започва официално на 12 май (четвъртък) с 30-те участника, които са се представили най-добре в процедурата по прием.

Comments (0)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT