Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Софийски университет спечели републиканската студентска олимпиада по програмиране – Шумен 2011 г.

Двадесет и третата републиканска студентска олимпиада по програмиране (Шумен, 2011 г.) беше спечелена от един от отборите на ФМИ на Софийски университет “Св. Климент Охридски” в състав Иван Тодоров, Стефан Аврамов, Иван Георгиев с ръководител доц. Краси Манев. Шампионите от това най-престижно българско студентско състезание по алгоритмично (състезателно) програмиране са дългогодишни състезатели с международен опит и понастоящем двама от тях работят като софтуерни инженери в Телерик. Те решиха 8 от общо 13 задачи, които журито беше приготвило. Честито на победителите!

Champions-Studnets-Olympiad-Shoumen-2011

Следва официалното класиране от 23-тата републиканска студентска олимпиада по програмиране:

  1. Софийски университет – Иван Георгиев, Иван Тодоров, Стефан Аврамов, ръководител доц. Краси Манев – 8 решени задачи
  2. Нов български университет (НБУ) – Велислав Николов, Камен Великов, Кирил Вучков, ръководител доц. Николай Киров – 5 решени задачи
  3. Американски университет в Благоевград – Ербис Ристани, Ермир Судаши, Златко Йовески, ръководител ст.н.с. Емил Келеведжиев – 4 решени задачи
  4. ТУ-София – Виктор Попов, Костадин Костадинов, Валентин Бахтев, ръководител Антония Ташева – 3 решени задачи
  5. Шуменски университет
  6. Великотърновски университет
  7. Бургаски сбободен университет
  8. Русенски университет
  9. Пловдивски университет
  10. ТУ-Габрово
  11. Варненски свободен университет
Източник: официалният сайт на студентската олимпиада по програмиране.

Дали и доколко тази олимпиада може да бъде измерител за нивото на университетите е спорен въпрос, но е очевидно, че ФМИ на СУ е отново безспорен лидер със значителна преднина и това се дължи най-вече на факта, че шампионите от ученическите олимпиади по програмиране по правило учат или във ФМИ на СУ или в топ университетите в чужбина.

Ако сте ученик и се колебаете в кой университет да кандидатствате, първо трябва да си отговорите на въпроса “какъв искам да стана като студент и след университета” и най-добре прочетете специалната статия на д-р Светлин Наков по въпроса: “Университет като за софтуерни инженери: къде да учим след 12 клас? (класацията на Наков)“.

Comments (6)

6 Responses to “Софийски университет спечели републиканската студентска олимпиада по програмиране – Шумен 2011 г.”

  1. Браво на Джо, Ванката и Аврамов 🙂

  2. Кирил says:

    Наков, почваш сериозно да се излагаш с празната риторика на тема университети. Осъзнаваш ли, че в момента работиш на заплата за хора, които са от второстепенния по твоята класация АУБГ, а СТО-то на фирмата, в която работиш е именно точно от ТУ, който според тебе е клоаката на образованието. А те пък самите работят за хора, които дори не са чували какво е СУ. Как си го обясняваш?

    Курсовете в Телерик са евтин ПР за непрекъснат поток от евтини кадри и ти и аз много добре знаем, че нямат абсолютно нищо общо с тези тримката отгоре красавци, които решават задачи, които никога няма да се случат някой да ги решава, камо ли в Телерик. Той системата за манифактура има съвсем друг смисъл.

    Get your shit together. Звучиш несериозно така. Най-малкото, гледай Манев – пича си гледа университета там, където в момента му е най-добре и не влиза в такива дебилни моменти като тебе. Да не говорим, че университета няма абсолютно никакво значение вече, но това е съвсем друга тема.

  3. Кирил says:

    Просто си бачкай, пич. Стига с това безумие дето го водиш. Нали това е идеята на “безкористната” академия на Телерик – ако е така, действай си и си работи и се доказвай с делата си. Колко хора от академията на Телерик карат последен модел Мерцедес? Колко са си купили 100+ квадрата апартаменти в престижни квартали и са ги изплатили?

    Искаш ли да се хванем на бас, че след 2 години, ще пишеш същите неща за Телерик и СУ, каквито сега пишеш за останалите университети, ако нещата не се наредят добре за тебе (а от твоята история знаем, че винаги така става). Но броя на фирмите и университетите в България е краен брой. Малко хора могат да те търпят още.

  4. Pesho says:

    Кирил,

    “Колко хора от академията на Телерик карат последен модел Мерцедес? Колко са си купили 100+ квадрата апартаменти в престижни квартали и са ги изплатили?”

    това е просто един учебен курс и то за начинаещи, кви апартаменти кви мерцедеси бълнуваш. 🙂 мен ако питаш имаме нужда от повече хора с критична мисъл и community oriented и по-малко тарикати чиято цел в живота е да си купят апартамент в “елитен” квартал и мерцедес. 😉

  5. Nakov says:

    Понеже стана дума как да направим избор на университет за програмиране и софтуерни специалности, тази статия може да ви е полезна: http://www.nakov.com/blog/2011/05/09/

  6. […] по няколко дела е да приобщи към своите авоари и Алма матер, след като направи същото с […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT