Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

300 младежи ще се обучават безплатно за софуерни инженери в Академията на Телерик

Become .NET Ninja for FreeЗа трета поредна година Академията на Телерик за софтуерни инженери обявява своята програма за безплатно обучение и работа за .NET софтуерни инженери (.NET software engineers), инженери по качеството (QA and test automation engineers) и инженери по поддръжката за разработчици (developer support). Програмата има за цел да обучи безплатно на практическо програмиране, софтуерно инженерство и софтуерни технологии мотивирани млади хора, които да започнат успешно своята кариера в областта на разработката на софтуер.

Нов сезон на програмата “Telerik Software Academy”

Новият сезон на програмата “Telerik Software Academy” (2011-2012) ще започне в края на октомври 2011 г. с нови 300 участника (10 групи по 30 души, присъствено). Учебните занятия ще се проведат в учебните зали на Телерик в София. Успешно завършилите ще получат възможност за работа в световноизвестната българска фирма Telerik Corp. (работодател #1 на България за 2010 г.) при изключително атракивни условия.

Етапи на безплатното обучение

Безплатното обучение по програмата “Telerik Academy for Software Engineers” се състои от поредица от курсове (4 нива). Концепцията на тази уникална програма за безплатно обучение и старт в кариерата е “най-старателните успяват”. В края на всяко ниво от обучението участниците държат практически изпит по програмиране върху изучавания материал и в следващата част продължават само част от участниците – постигналите най-добри резултати. Всеки участник преминал успешно първите 3 нива от обучението избира между 3 специалности за последното ниво:

  • .NET Software Engineer
  • QA and Test Automation Engineer
  • Developer Support

Класирането за всяка от специалностите става по успех, както в университетите. В първите 3 нива обучението е напълно доброволно, безплатно и без ангажименти – се изисква подписване на договор и няма обвързване за продължаване в следващите нива. При началото на последното ниво на обучение участниците подписват договор, с който се съгласяват, ако завършат успешно и бъдат поканени, да се присъединят към екипа на Телерик за не по-малко от 2 години.

Първо ниво: курс C# Fundamentals – част I

Първото ниво на Академията започва с 300 души в курса “C# Programming Fundamentals – част I). Този курс е за абсолютно начинаещи и обхваща най-базовите основи на компютърното програмиране, които се изучават в средните училища: езикът C#, променливи, данни, оператори, конструкции за управление, условни конструкции и цикли. Към курса е разработена безплатна книга-учебник “Въведение в програмирането със C#”, безплатни уроци по програмиране, видеоуроци, задачи и решения към тях.

В края на курса участниците полагат практически изпит върху изучавания материал и най-добре представилите се 150 продължават в следващото ниво. Първото ниво ще започне през октомври 2011 г. и ще продължи около месец и ще се провежда 2 пъти седмично по 4 часа.

Можете да разгледате учебната програма лекциите и да гледате видеозаписи от курса C# Fundamentals от неговия уеб сайт: https://softuni.bg.

Второ ниво: курс C# Fundamentals – част II

Второто ниво на програмата “Академия за софтуерни инженери” продължава с малко по-сложни концепции от основите на компютърното програмиране: масиви, бройни системи, методи, рекурсия, използване на обекти, управление на изключенията, обработка на текст и символни низове, дефиниране на класове и работа с текстови файлове. Обучението продължават около 1 месец, два пъти седмично по 4 часа.

Обученията във второто ниво на Академията за софтуерни инженери завършват с изпит по практическо програмиране върху изучавания материал. В следващото ниво продължават най-добре представилите се 90 участници.

Трето ниво: курс C# Fundamentals – част III

Третото ниво на програмата за безплатно обучение и работа за софтуерни инженери обхваща значително по-сложни концепции от програмирането като фундаментални структури от данни (списъци, опашка, стек, дървета, хеш-таблици и графи), алгоритми и сложност, качествен програмен код и изграждане на алгоритмично мислене и умения за ефективно решаване на задачи по програмиране. Обучението продължава 1 месец, по 2 пъти седмично по 4 часа (както предните две нива).

В края на третото ниво на програмата “Академия на Телерик за софтуерни инженери” участниците, които имат желание да продължат безплатното си обучение и да започнат след завършване работа в Телерик, кандидатстват за една от трите специалности в академията (.NET developer, QA engineer, developer support engineer). Обучението продължава в три паралелни групи по направления, а класирането се извършва по успех.

Очаква се по трите специалности на Академията да бъдат приети за обучение в четвъртото (последно ниво) съответно:

  • .NET Software Engineer – 20-30 участници
  • QA and Test Automation Engineer – 20-25 участници
  • Developer Support – 10-20 участници

В първите 3 нива обученията са без обвързване, без договори – свободни и безплатни. Приетите за обучение в последното ниво на Академията сключват договор за работа в Телерик след завършването си. Договорът ги задължават да посещават съвестно учебните занятия, да положат всички изпити и да се отнасят старателно към учебния процес, а след завършване, ако бъдат одобрени, да работят в Телерик поне 2 години при изключително добри условия и отлично заплащане (спомнете си, че Телерик е в челото на класацията на най-добрите работодатели в България вече няколко години подред).

Четвърто ниво: .NET / QA / Dev. Support

Последното ниво на обученията в Академията за софтуерни инженери е най-сериозно, задълбочено и продължително. В засисимост от специалността безплатното обучение продължава още от 2 до 5 месеца, но вече целодневно. Обхватът на специализираните обучения е много голям, тъй като дава професия “софтуерен инженер” и работа в престижна световна софтуерна фирма. В Телерик работят изключителни професионалисти и изискванията за постъпване в компанията са много високи. За пълно овладяване на съвременните софтуерни технологии е необходима продължителна практика и създаване на трудови навици и в Академията на Телерик ще ги усвоите и натрупате (ако достигнете до последното ниво).

Курс .NET Essentials

Курсът .NET Development Essentials подготвя професионалисти за работа като софтуерни инженери с .NET платформата. Курсът продължава около 5 месеца, целодневно и обхваща всички по-важни софтуерни технологии, които един .NET програмист трябва да владее, за да е добър в професията си: от основните APIs на .NET Framework, unit testing, бази данни, SQL, SQL Server, ADO.NET, LINQ, ORM технологии, Entity Framework, Web front-end технологии, HTML, CSS, JavaScript, HTML5, ASP.NET, ASP.NET MVC, Windows Presentation Foundation (WPF), Silverlight, уеб услуги, WCF, софтуерни инженерство, работа в екип, сорс контрол хранилища, SCRUM и много други.

Курс QA and Test Automation

Курсът Software Quality Assurance and Test Automation подготвя инженери по управление и осигуряване на качеството. В него се получават задълбочени практически умения за осигуряването на качеството на софтуера и автоматизирано тестване. Основната му цел е да запознае курсистите с най-важното от QA инженерството, като се фокусира върху примери от практиката. Курсът покрива разнообразие от теми като: тестване на жизнения цикъл на приложенията, автоматизирано тестване, white-box и black-box техники за тестване, уеб и десктоп тестване, управление на тестове и редица инструменти за тестване, които улесняват работния процес чрез автоматизация на тестването.

Курс Developer Support

Обучението по направление за инженери по поддръжка на разработчиците, използващи продуктите на Телерик се провежда в курса “.NET Development Support”. Той обхваща както технологични компетенции, застъпени широко в курса “.NET Essentials”, така и методологически компетенции и умения за работа с клиенти, soft skills, умения за писане, умения за разрешаване на инциденти, за описание на инциденти и решения, изготвяне на документация и други.

Инструктори

Програмата “Софтуерна академия на Телерик” се ръководи лично от д-р Светлин Наков, който преподава на всички участници в курсовете. Телерик разполага с две учебни зали в София (Младост 1) съответно с капацитет 70 и 120 места. Преподавателският екип включва опитни специалисти от Телерик, бивши шампиони от националните олимпиади по програмиране и информационни технологии, с отлична подготовка и лекторски умения.

Кандидатстване за академията на Телерик

За да кандидатствате за безплатнитe обучения по програмата “Telerik Software Academy” е необходимо да изпратите актуално CV на английски език и мотивационно писмо до [email protected] не-по късно от 16 октомври 2011 г.

Изисквания към кандидатите

Изисквания за участие в безплатните обучения по програма “Telerik Software Academy”

  • Силна мотивация за професионално развитие като софтуерен инженер
  • Стремеж за развитие в дългосрочен план и отдаденост на професията и работата
  • Технически английски език и отлично владеене на български език
  • Компютърна грамотност
  • Възможност и желание за работа на пълен работен ден след завършване (8 часа на ден)

Не се изискват каквито и да са умения по програмиране. Курсовете са подходящи за напълно начинаещи, стига да са запалени по компютрите.

Приемни изпити

Приемният изпит е под формата на 3 теста:

  • Английски език – тест

  • Тест за интелигентност (IQ тест)

  • Компютърна грамотност – тест

За повече информация около изпита, кандидатстването и приемните изпити посетете официалния сайт на Академията: https://softuni.bg.

Ако имате въпроси, пишете на [email protected] – отговаряме в рамките на 1 работен ден.

Още от академията на Телерик

Ако езикът C# не ви допада или все още нямате желание или възможност да участвате в програмата “Софтуерна академия на Телерик” (все пак тя отнема от 5 до 10 месеца), ви предлагаме няколко безплатни курса по горещи съвременни софтуерни технологии, които можете да посещавате на живо или да запишете онлайн като дистанционно обучение:

Всички курсове в Академията на Телерик са безплатни! Към тях сме публикували за безплатно изтегляне лекции, уроци, учебни материали, видеолекции (видеоуроци), задачи и примерни проекти.

В курсовете могат да участват всички: ученици, студенти, работещи, безработни, учители, преподаватели и всички други с интереси към съвременните технологии за разработка на софтуер. Станете програмист / софтуерен инженер / софтуерен разработчик безплатно!

Завършилите с отличие безплатните обучения на Светлин Наков и Телерик получават сертификати и препоръка за започване на работа в индустрията.

Успехи на всички!

Comments (17)

17 Responses to “300 младежи ще се обучават безплатно за софуерни инженери в Академията на Телерик”

  1. От кога чакам да обявите началото на подаването на документи 🙂

  2. Stefan Yankov says:

    Az veche podadoh dokumenti predi sedmica i poluchih otgovor. Sega si chakam izpita i populvam IQ testove po 2 knizki. Ima i video za drugia test ama e dosta chaseve. Dano ostane vreme da go gledam vsi4kite

  3. който иска да научи ДОСТА за .NET и как се прави софтуер според microsoft да се записва 🙂

  4. “Доста” е слабо казано. Последните 5 месеца в .NET академията учим целодневно всички по-масови .NET технологии. Има 6 изпита, които протичат по цял ден. Даже се е случвало по изпитите и до 12 вечерта да пишат колегите. Няма прошка, обаче нивото, което постигаме, се явява на 2-3 години стаж с .NET в хубава фирма. След това още на втората седмица завършилите почват да пишат production код, който влиза реално в продуктите (заедно с unit тестовете).

  5. Много хубаво нещо са тези курсове, но за съжаление само в София. Но май липсата на конкуретни фирми в другите по-големи градове обрича подобна практика на друго място. За съжаление…

  6. Така или иначе добрите софтуерни специалисти идват да учат в София и в последствие си намират работа тук 😉

  7. […] повече информация прочетете официалната покана за безплатен C# курс по програмиране и работа в Т…. Posted in csharp | Tagged .NET курс, Академия на Телерик за […]

  8. […] инженери организира за трета поредна година мащабен безплатен курс по програмиране на C# за начинаещи. В курса ще се обучават 300 души (10 групи по 30 души) от […]

  9. Vladimir Yordanov says:

    Кажете някои добри книги за подготовка за IQ теста. По книжарниците има някави несериозни книжки според мен за по 5-10 лв. Те стават ли ?

  10. nakov says:

    Един hint: ами нашият тест е правен на базата на книжки за IQ на български език – текива, които ги има по книжарниците. Въпросите не са същите, защото са променяни, но духът на въпросите не е кой-знае колко различен. Като потърся в Google излизат доста книжки: http://www.google.bg/search?q=IQ%20%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%20%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0

  11. alexxx says:

    iskammmm i v Plovdivv 🙁

  12. nakov says:

    За съжаление за момента не планираме присъствени обучения в Пловдив. Остават 2 възможности:
    – да участвате присъствено и да пътувате за всяко учебно занятие
    – да участвате онлайн в студентските курсове: https://softuni.bg

  13. Kiril says:

    Кажете няколко книги/материали за подготовка за теста “Компютърна грамотност”. Могат ли да се свалят от някъде темите/въпросите, давани на приемните изпити в предходните години?

  14. pavlin says:

    za drugi gradove kato varna organizirat li se podobni kursove?

    • nakov says:

      Всички курсове могат да се карат онлайн. Имали сме участници от Варна и друг път.

  15. Boyko says:

    На презентацията вчера Наков спомена, че при подписване на договора в 4-ти семестър се забранява работа в 3 фирми конкуренти. Искам да попитам кои са тези фирми и за колко време след завършване на академията не е редно да се започва работа там (тук май отговорът е 2+).

    • nakov says:

      Фирмите са Infragistics, Komfo и MindFusion. Те са директни конкуренти на Телерик и Академията няма да обучава кадри за тях. Остават още няколкостотин софтуерни фирми, за които няма ограничение.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT