Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Софтуерен инженер е най-добрата професия за 2011 г. в САЩ

Професията “софтуерен инженер” е обявена за най-добрата, най-исканата и най-търсената професия за 2011 г, носеща стабилност, стабилни доходи, здравословна работна среда и ниско ниво на стрес. Проучването е направено от специалисти от авторитетния сайт careercast.com по тяхна методология, която отчита няколко важни фактори, считани за най-важни за оценката на една професия:

  • физическа среда
  • емоционална среда
  • приходи
  • работни места (сега и в перспектива)
  • физически усилия
  • ниво на стрес

Според изследването “10-те най-добри професии за 2011 г.” професията на софтуерният инженер е оценена като най-добрата, следвана от математик, актюер, статистик, специалист по компютърни системи, метеоролог, биолог, историк и други.

Най-добрата професия в България?

В България сме изглежда отново изоставащи. Чалгар, мошеник, бандит, депутат, политик, цар, кмет, катаджия, митничар, далавераджия продължават да са по-елитни професии за голяма част от българското общество, особено за привържениците на “чалга културата”.

Софтуерен инженер – една от най-елитните и престижни професии в България

Дали има някаква корелация между най-елитните професии в САЩ и в България (ако изключим чалга културата)? Едва ли математик, статистик и метеоролог са престижни професии в България. Ако помислим за доходите на тези хора, е много съмнително.

Обаче така ли е със софтуерните инженери? Те имат много високи доходи (особено ако са кадърни), отлична физическа среда, ниско ниво на стрес (ако са в добра фирма), в пъти повече работни места, отколкото кадърни кандидати на пазара на труда, нулеви физически усилия. Не е ли всичко това основание да смятаме, че софтуерен инженер е една от най-елитните и престижни професии в България? Оставям вие сами да решите.

Станете софтуерен инженер безплатно!

От години обучаваме софтуерни инженери напълно безплатно и им даваме хляба в ръцете. От години провеждаме безплатни обучения и даваме професията “софтуерен инженер” на млади хора с желание да работят тази престижна работа и да се развиват. За съжаление в България тази професия не е твърде търсена и желана. В Индия милиони искат да бъдат софтуерни инженери, в Румъния софтуерните специалисти са 10-15 пъти повече отколкото в България, в Естония това е една от най-елитните професии. Защо в България не е така? Защо младите хора не искат да стават софтуерни инженери? Дали е комбинация от лоша политика и ужасно образование, допълнено с чалга-култура, или пък някой учи младите да стоят и да чакат парите и работата сами да дойдат, без да си мръднат и малкия пръст? Вие сами преценете.

Ако все пак сте от малкото кандидати за професията софтуерен инженер, елате да учите в Академията за софтуерни инженери и овладейте напълно безплатно професията. Разгледайте нашите безплатни курсове по разработка на софтуер и софтуерно инженерство. Успех!

Моята мечта: България силициевата долина на Европа

Мечтата ми е някой ден и в България интелектуалните професии като софтуерен инженер, математик и статистик да станат по-търсени и желани, отколкото чалгар, мошеник, бандит, политик, катаджия, митничар и далавераджия. Ако се върнем 10 години назад, май има промяна: лека полека България се очовечва и професиите на ума стават добре платени, а да си мошеник или далавераджия не чак толкова на мода като през първите години след социализма.

Мечтата ми е някой ден когато организираме поредните безплатни курсове по разработка на софтуер да имаме не както сега по 400-500 кандидата средно за курс, а по 4000-5000, дори 10 000, да произвеждаме по няколко хиляди кадърни софтуерни инженери на година и да направим България силициевата долина на Европа. Някой ден и това ще стане, ние не се отказваме лесно.

Comments (1)

One Response to “Софтуерен инженер е най-добрата професия за 2011 г. в САЩ”

  1. Симеон Ангелов says:

    Шапка Ви свалям, че казвате “Силициевата долина”. Вие сте първия човек, който чувам/виждам да го казва правилно :).

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT