Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Семинар за RAD Studio XE2 (Delphi, C++Builder, JBuilder, RadPHP) – 16.11.2011 – София

За всички фенове на Borland, Delphi, C++Builder и технологиите около тях имам радоста новина: предстои световното турне на RAD Studio XE2 – най-новият пакет от инструменти и технологии за разработка на уеб, десктоп и мобилни приложения с Delphi, C++, .NET и PHP. Участие в него ще вземе и София, където ще бъдат представени безплатно най-съвременните инструменти за разработка на софтуер от Embarcadero.

Какво е RAD Studio XE2?

Embarcadero RAD Studio XE2 е комплект инструменти за разработка на data-driven desktop, уеб и мобилни приложения с потребителски интерфейс за Windows, Mac, мобилни телефони и iPhone с технологиите .NET, Delphi, PHP и C++.

RAD Studio XE2

RAD Studio XE2 включва продуктите Delphi, C++Builder, Embarcadero Prism (среда за Mono) и RadPHP, които позволяват скоростна разработка на приложения за множество desktop, mobile, Web и database платформи.

Как да се регистрираме за RAD Studio XE2 семинара?

Семинарът, който е част от инициативата на производителя с названието "RAD Studio XE2 World Tour" ще се проведе на 16 ноември в Интерпред, София с любезното съдействие на Embarcadero Technologies и гост-лектор Paweł Głowacki (Senior Software Consultant EMEA Technical Lead for Delphi, RAD Studio and All-Access).

За безплатно участие в представянето на RAD Studuio XE2 трябва да се регистрирате на следния адрес: http://forms.embarcadero.com/forms/EMBGRADXE2WorldTour.

Програма на семинара

08:30-09:00 – Регистрация

09:00-09:30 – Embarcadero Overview

09:30-09:45 – Introduction to AppWave

09:45-10:45 – RAD Studio XE2 Overview

10:45-11:00 – Кафе пауза

11:00-12:15 – FireMonkey Deep Dive

12:15-13:00 – Обяд

13:00-13:30 – Delphi 64-bit and VCL Styles

13:30-14:00 – LiveBindings Deep Dive

14:00-14:15 – Кафе пауза

14:15-15:00 – RAD Cloud Services

15:00-15:15 – въпроси и отговори

Кои са Embarcadero и какво общо имат с Borland?

На времето, преди 15 годинни, Borland беше силен конкурент на Microsoft на пазара на средства, среди и инструменти за разработка на Windows приложения. Ако трябва да бъдем честни, Borland бяха лидери в брашна със своя уникален за времето си продукт Delphi, който изпреварваше технологично и като удобство на работа майкрософтските среди Visual C++ и Visual Basic 6.

Няколко години по-късно постепенно Microsoft взеха лидерството и привлякоха главния архитект на Delphi Андерс Хейлсбърг да работи за тях, където той създаде езика C# и участва много сериозно в разработката на .NET платформата. С излизането на .NET Framework, C# и Visual Studio .NET Borland тръгнаха все по-уверено надолу и не можаха да догонят Microsoft. По едно време дори си смениха името на “Inprise” по незнайна причина, а след това решиха да правят инструменти за Application Lifecycle Management (ALM) пазара. До колко им се получава е спорен въпрос, но в един момент решиха да се разделят с бизнеса си с инструменти и среди за разработка на софтуер и го продадоха на Embarcadero.

Така от няколко години насам Delphi, C++Builder и останалите среди на Borland се разработват от Embarcadero, които добавиха интересни инструменти за разработка на PHP, Ruby on Rails и iPhone приложения в традиционния си лесен за употреба стил базиран на концепцията rapid application development.

Comments (3)

3 Responses to “Семинар за RAD Studio XE2 (Delphi, C++Builder, JBuilder, RadPHP) – 16.11.2011 – София”

  1. Ivan says:

    Какво ви е мнението за развитието на C++Builder? Аз лично след 6-тата версия не съм го ползвал и нямам идея как се е развило!

  2. brigante says:

    еmbarcadero c++ builder xe2 си е вече много добра, мощна ide
    навремето 6-цата не ми допадаше и за мен майкрософтските ide-та си бяха естествено в пъти по добри:) сегашното билдерче:) по нищо не отстъпва, супер е…а и любителите на ейпъл ще са радостни:) 3d потреб. интерфейсче ще се създава:)ала бала:) една мно’ мощна, красива програмна среда…
    майкрософт пък си имат бленд и така може да се обогатяват приложенията:)
    борланд си бяха зле т’ва винаги съм го казвал и писал:))))))))))))добре че се продадоха, та да видим нещо ново:) абе неща да ги плюя, ама си имаха едни куци програмни среди:)
    anders hejlsberg, andrew tanenbaum, linus torvalds…датчани,холандци,финландци:) еее, явно добра школа:) дано и наков с телерикчето излюпват добри девелопъри и да създават нови неща, че изоставаме ние българите:)

  3. Тодор says:

    Rad XE2 все още е доста далеч от Visual Studio. Средата е недоизпипана и бъгава. Това което изглежда интересно е платформата FireMonkey, за която обещават мултиплатформеност – Windows, iOS, а по-късно и андроид. Нещата приличат на Silverlight, но няма въведен описателен език като XAML, което го прави доста дървено. Много от хубавите неща, които биха послужили за истински приложения, не се поддържат за iOS, включително и нововъведенети API-та за работа с Azure и клауда на Amazon. Това е на пръв поглед.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT