Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Национално състезание по роботика – FIRST LEGO League, 26.11.2011 г., Интер Експо Център

За всички, които се интересуват от роботика, електроника, програмиране и обучение по информационни технологии, отправяме покана да посети безплатно финалите на най-голямото за България състезание по роботика “FIRST LEGO League”.

Кога и къде?

Събитието ще се проведе на 26 ноември 2011 г. от 9:00 часа в Интер Експо Център, гр. София. Вход: свободен, без предварителна регистрация.

За състезанието FIRST LEGO League

imageFIRST Lego League (FLL) е най-голямото международно състезание по роботика за ученици. Организира се с участието на десетки хиляди ученици от целия свят, състезаващи се на локално, а при успех и на международно ниво. Провежда се всяка година като задачите са свързани с важни за света проблеми. В рамките на няколко месеца под напътствията на ръководител ученици на възраст между 10 и 16 години се подготвят в отбор, за участие в състезанието. Подготовката включва конструиране и програмиране на реални роботи LEGO Mindstorms NTX.

Как се програмират роботчетата?

Програмирането на роботчетата “LEGO Mindstorms” се извършва на специален графичен език за програмиране “Mindstorms NXT-G”, който съчетава стандартни програмни примитиви (променливи, конструкции за управление, цикли, паралелност и други) с API за вход от сензорите на робота (разпознаване на цветове, разстояние, звукови сигнали и други) и управление на изходната периферия (звук, светлини и други).

За българското издание на състезанието по роботика

През тази година от България ще участват на 80 ученици, водени от 19 ментора. В деня на събитието над 20 съдии, членове на журито и асистенти ще помагат за правилното му провеждане. Два от отборите се подготвят под менторството на специалисти от Телерик. В последните 3 месеца те имаха възможност да се подготвят. На 26 ноември предстои да премерят сили в директен сблъсък, на живо в София.

Програма на състезанието

  • 09:00 – Откриване
  • 09:30 – 12:00 – Състезание в дисциплините, представяне на проект, отборна игра, техническо интервю
  • 12:00 – 13:00 – Обяд
  • 13:00 – 15:00 – Състезание в дисциплината “Игра с робота”
  • 15:00 – 16:00 – Финали
  • 16:00 – 17:00 – Награждаване и закриване

Организаторите

FLL в България се организира от „ИКТ Училище“ и Училище по роботика „Robopartans“ с изключителната подкрепа на SAP AG и SAP Labs Bulgaria. Събитието се подкрепя и от Telerik и Datecs. В периода 2006-2010 г. български отбор участва в локалните състезания в Германия. През 2011 г. се организира първият локален кръг за България, в който ще вземат участие над 10 отбора.

Comments (0)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT