Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Конкурс по програмиране на PC Magazine и Телерик – алгоритми и технологии

Стартира национален конкурс по програмиране и разработка на софтуер, организиран от PC Magazine Bulgaria и софтуерната академия на Телерик. В състезанието могат да участват единични състезатели и отбори до трима души. Състезанието се провежда в 6 кръга задочно, от които се излъчват най-добре представилите се 20 участници, които се явяват на финален присъствен кръг и се борят за големите награди (лаптопи, таблети, телефони и други технологични джаджи).

Конкурсът се организира за 17-та поредна година, но този път с обновени правила. Той комбинира класическото състезателно програмиране (решаване на алгоритмични проблеми) и практическа разработка на софтуер със съвременните технологии и платформи за Web, desktop и мобилни приложения. Състезанието е напълно отворено: няма ограничение за възраст на състезателите, както и за езици за програмиране, платформи и технологии за разработка.

PC Magazine & Telerik programming contest

Правила на конкурса по алгоритми и разработка на софтуер на PC Magazine и Telerik

Конкурсът по програмиране развива алгоритмичното мислене на състезателите и техните способности да разработват решения на практически проблеми от разработката на софтуер, да построяват технологични решения базирани на съвременни софтуерни платформи, езици за програмиране и технологии, да работят в екип, да си разделят задачите по проекта и да постигат съвместно по-добри резултати. Той обединява уменията на добрите състезатели по алгоритми с уменията на добрите софтуерни инженери, които разработват приложен софтуер и в крайна сметка подготвя състезателите за живота и за реална работа в софтуерната индустрия, където се изискват проучване, дизайн, разработка, тестване, внедряване и поддръжка на цялостни продукти и софтуерни решения. Това прави конкурса много ценен за младите хора, които искат да станат кадърни софтуерни инженери, и дава възможност за развитие на практически умения, които един ден състезателите ще използват в професията си.

Задочни кръгове и финал на конкурса по програмиране

Конкурсът по програмиране се провежда в 6 кръга задочно. Във всеки кръг състезателите и отборите решават конкурсните задачи вкъщи и ги изпращат на организаторите на конкурса в определения по условие срок (около 1 месец). Журито тества и оценява всички изпратени решения според предварително обявени критерии за всяка от задачите и обявява класиране на участниците в срок до 1 месец след крайния срок за всяка задача. Оценяват се както алгоритмичната част на задачите чрез тестове или директен двубой между програмите на отделните участници, така и технологичната част на изпратените решения, където са важни удобството и ползваемостта на потребителския интерфейс, стабилността на приложението, оригиналност на подхода и други качества.

Журито прави отделно класиране за всеки кръг и шампионите получават дребни награди. Успоредно с това участниците трупат точки за крайното класиране от всички кръгове. Двайсетте отбора с най-високи резултати сумарно от всички кръгове на конкурса участват във финала. Той се провежда присъствено в София, в Академията на Телерик за софтуерни инженери, където отборите се състезават на живо в реално време за по-сериозни награди (лаптопи, таблети и подобни). На финала отново могат да участват отбори и индивидуални състезатели, които са събрали достатъчно точки, за да попаднат сред 20-те най-силни участника. Задачите на финала се решават за един ден и се оценяват веднага след това. Награждаването на победителите във финалния кръг на конкурса се извършва на следващия ден.

За участие във финала не е задължително да участвате във всички кръгове на конкурса. Важно е представянето ви да е достатъчно добро и отборът ви да попаднете сред 20-те най-силни състезатели. Един състезател може да участва в най-много един отбор за даден кръг. Ако на финала даден състезател се класира с повече от един отбор, той сам преценява към кой отбор да се състезава.

Софтуерни технологии и алгоритмично мислене

Конкурсът комбинира технологични и алгоритмични задачи. Във всеки кръг ще има алгоритмична част, в която трябва да се измисли алгоритъм или стратегия за решаване на определен проблем, и практическа технологична част, в която трябва да се разработи потребителски интерфейс (UI) и цялостно софтуерно приложение или система. Примери за такива технологични елементи от задачите в конкурса са създаването на уеб приложения, RIA приложения, desktop приложения с графичен потребителски интерфейс (GUI), уеб услуги, приложение за мобилни телефони и таблети и други.

В конкурса могат да участват единични състезатели, както и екипи до трима души. Това дава възможност добър състезател по алгоритми да се състезава заедно с добър състезател по приложно програмиране и заедно да допълват знанията и уменията си. Така конкурсът по практическо програмиране на PC Magazine и Telerik е прекрасен път към натрупването на опит за работа в екип – нещо, което особено много се цени от работодателите в софтуерната индустрия.

Кой може да участва в конкурса по програмиране?

В конкурса може да участва всеки, който има желание – ученици, студенти, работещи, програмисти, софтуерни инженери, учители, преподаватели, професионалисти от ИТ индустрията, безработни и други. Няма възрастови или други ограничения. Всички участници трябва да спазват правилата на конкурса и сроковете за всяка от задачите.

Състезателите могат да участват самостоятелно или в отбор, което е за препоръчване. При създаването на отбор състезателите се идентифицират с e-mail адрес на отбора или неговия капитан. Точките натрупани отборно се броят само за отбора и не могат да се прехвърлят на други отбори, дори ако даден състезател си смени отбора между кръговете в конкурса.

Езици за програмиране и технологии

Участниците могат да използват език за програмиране и технология по свой избор, освен ако за съответния кръг на конкурса не е изрично посочен език или платформа за разработка. Могат да се използват например съвременни езици като C#, Java, Python, PHP и C++ и платформи като .NET, Java SE, Java EE, WAMP, Django, CakePHP, iOS, Android и други (според конкретната задача). Могат да се използват всякакви некомерсиални софтуерни библиотеки и инструменти, както и лицензирани платени библиотеки и инструменти. Всички задачи ще бъдат тествани в Windows 7 среда (64-bit), така че изпълнимите файлове или сорс кодът трябва да работят под Windows.

Жури на конкурса по програмиране

Журито на конкурса по програмирането е съставено от софтуерни инженери и състезатели по програмиране с дългогодишен опит, шампиони от олимпиади по алгоритмично програмиране и разработка на софтуер. Конкурсните задачи се предлагат и проверяват от екипа на софтуерната академия на Телерик, но в отделните кръгове могат да бъдат канени и външни експерти.

Председател на журито е д-р Светлин Наков, дългогодишен състезател по програмиране и разработка на софтуер, медалист от многобройни национални и международни олимпиади и състезания по програмиране.

История на конкурса по програмиране на PC Magazine

Конкурсът по програмиране на PC Magazine е един от най-старите в България. Той се провежда вече за 17-та поредна година! През годините конкурсът е организиран съвместно с различни фирми от софтуерната индустрия (Musala Soft, Microsoft Bulgaria, CNSys, Fadata, БАРС, Stemo, NetIsSat, Asbis, Американска фондация за България и много други).

Конкурсът на PC Magazine и Musala Soft е вече минало

В периода 2000-2011 г. конкурсът се провежда съвместно между Мусала Софт и PC Magazine и натрупва сериозен авторитет. Наградите на финалния кръг през последните няколко години са връчени лично от Президента на България Георги Първанов. През 2011 г. Мусала Софт се оттеглят от съвместната организация на конкурса и PC Magazine намират нов партньор в лицето на софтуерната корпорация Телерик за да продължат 16-годишната традиция на това авторитетно състезание по програмиране.

Информация за последните 10 кръга от конкурса по програмиране на PC Magazine и Мусала Софт все още са достъпни от стария сайт на състезанието: http://konkurs.musala.com.

Конкурсът на PC Magazine се организира съвместно с Телерик

От края на 2011 г. софтуерната академия на Телерик се включва като съорганизатор на най-старото и най-престижното частно състезание по програмиране в България – конкурсът по програмиране на PC Magazine Bulgaria. Мусала Софт се оттеглят и създават свой собствен конкурс по алгоритмично програмиране (codeit.bg), а PC Magazine продължават 16-годишната традиция на конкурса.

С цел доближаване на конкурса до практиката и нуждите на софтуерната индустрия, правилата на състезанието по програмиране се осъвременяват и по-конкретно се въвеждат следните промени:

  • позволява се не само индивидуално, но и отборно участие
  • задачите комбинират алгоритми и приложно програмиране, не само алгоритми
  • позволява се използване на всякакви езици за програмиране, платформи и технологии

Новият уеб сайт на конкурса по програмиране на PC Magazine и Telerik е: http://konkurs.devbg.org.

Награди в конкурса по практическо програмиране

Във всеки от отделните кръгове на конкурса на победителите ще се раздават грамоти и дребни награди, различни за всеки кръг – тениски, книги и други.

За финалния кръг ще бъдат осигурени по-сериозни награди: лаптопи, таблети, телефони и други полезни хардуерни придобивки.

Първата задача от конкурса по програмиране

На сайта на конкурса по програмиране на PC Magazine и Telerik е обявена задачата от първия кръг в 17-тото издание на конкурса – Игра “1-2-3”. В нея двама играчи поставят последователно плочки с размер {1 x 1}, {1 x 2} или {1 x 3} върху правоъгълно игрално поле, разграфено на кутийки и се стремят да завладеят възможно повече територия:

играта "1-2-3"

Задачата има алгоритмична част (измисляне и имплементиране на алгоритъм-стратегия за играта “1-2-3”) и технологична част (разработка на симулатор за играта с приятен и удобен графичен потребителски интерфейс с технология по избор – уеб или десктоп приложение). Повече за първата задача от конкурса по програмиране може да прочетете на неговия сайт: http://konkurs.devbg.org.

Срокът за изпращане на решения за първия кръг е до 22 януари 2012 г.

Как да се включим в конкурса на PC Magazine и Телерик?

Участието в конкурса по програмиране на PC Magazine и Telerik изисква следните стъпки:

  1. Да се запознаете с правилата на конкурса по програмиране на PC Magazine и Telerik.
  2. Да организирате отбор до трима състезатели или да решите да участвате самостоятелно.
  3. Да изготвите решение на задачата от текущия кръг на състезанието. Може да решите само алгоритмичната или само практическата част на задачата (не е задължително да реализирате и двете, за да участвате).
  4. Да изпратите вашето решение от сайта на конкурса. Има специална форма за качване на решения.

Успех на всички състезатели!

Comments (0)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT