Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Китайска торент система – задача #3 от конкурса на PC Magazine и Телерик

Дойде време за поредната задача от конкурса по програмиране на PC Magazine и Телерик. Този път сме ви приговили една задача от практиката, свързана с нашумелите напоследък закони за контрол над интернет потребителите (SOPA, АКТА и подобни).

Китайска торент система

Китайска торент системаГрупа китайски хакери решили да си направят нова торент система. Вместо да съхраняват не съвсем позволено видео-съдържание по своите компютри те решили да пазят криптирани четните битове на съхраняваните файлове на група сървъри обявени за “четни” и криптирани нечетните битове на друга група сървъри, обявени за “нечетни”. Крайните потребители могат да гледат видео-съдържанието от Китайската торент система без да го теглят като дърпат малки порции от четни и нечетни битове от видеото и ги сглобяват и възпроизвеждат локално. Така нито доставчиците на съдържание, нито крайните потребители съхраняват при себе си видеоматериалите (някои от които могат да за забранени от официалните власти), но системата може ефективно да разпространява всякакво видео съдържание. Ако някой ден властите конфискуват компютри от участници в системата (сървъри, стопанисващи криптирани четни или нечетни битове или лаптопи от крайни потребители), те няма да открият на тях нищо от споделените видео файлове. Така китайците решили да надхитрят системата и съответно поемат всички рискове на начинанието.

Вашата задача: сървъри и клиенти за китайската торент система

Първата част на задачата в конкурса изисква да се разработи сървърна инфраструктура (софтуер, алгоритми, протоколи за комуникация и т.н.) за обслужване на китайската торент система, която да поддържа споделяне и гледане на видео съдържание.

Втората част на задачата в конкурса изисква да се разработи клиент, който позволява гледане на видео от Китайската торент система.

За комуникация се използват стандартни за съвременния свят REST-базирани уеб услуги, които работят по стандартен HTTP протокол с JSON сериализация на данните.

Задачата може да е много лесна (ако се имплементира тривиално) и много трудна, ако се реализира пълнофункционална peer-to-peer система, подобна на Skype, така че всеки екип може сам да прецени до къде му стигат силите и да реализира част от заданието или цялото заание, дори с обогатена функционалност и по оригинален начин.

Пълното условие на задачата може да прочетете на сайта на конкурса: “Конкурс по рпограмиране на PC Magazine и Телерик – Задача #3 / 2012 г. – Китайска торент система”.

Comments (9)

9 Responses to “Китайска торент система – задача #3 от конкурса на PC Magazine и Телерик”

 1. setih se za onaya zadacha za 12te choveka deto sa naredeni v krug i pravyat masovo samoubiistvo i koi shte ostane posleden 😀 nyama nishto obshto kato algoritam no mi stana zabavno 🙂 Kitaiski hakeri! Tryaashe da sa turski!

 2. Hahaha, ami v Kitaj si e golyam problem…

 3. Усещам че и Я.К. ще реши да участва на някой етап 😀

 4. Ха-ха, нали знаете, че според смътните правила на АСТА, споделянето на такава идея също е нарушение … ^_^

 5. Първите решили задачата печелят специалната награда на ГДБОП – потупване по гърба с гумени палки и не само… 🙂

 6. ne znam.. ama ako kitaicite sa go implementirali tva ne mi se misli indiicite ko mogat ako se napanat 😀

 7. nakov says:

  Задачата е с учебна цел. Ясно е че не може да се ползва на практика, тъй като четните битове на даден copyrighted материал са негов дериват и са също copyrighted материал, т.е. бягането от закона е само привидно.

  По принцип използването на системи за video sharing за споделяне на нелегално съдържание е незаконно. Да разработваш софтуер, който може да се ползва с такива цели, едва ли е нарушение. Ако е така, то YouTube, Vimeo, Facebook, Skype, Slideshare и подобни също са в нарушение.

  Абе то според ACTA всички, които ползват компютри са в нарушение…

 8. Хаха! Интересна логика, то тогаз’ в този ред на мисли излиза, че един бит еднократно умърсен с copyrighted материал завинаги си остава престъпление да го ползваш! Хаха пред какви казуси ни предстои да се изправим просто… Southpark ряпа да яде.

 9. Сталин: Нет PC, нет проблем!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT