Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Безплатна школа по програмиране за деца (3-6 клас) в София – от март 2012

Школа по програмиране за децаДетската академия по програмиране стартира безплатен кръжок по програмиране за деца във възраст от 3-ти до 6-ти клас в София в началото на март 2012 г.

Безплатните обучения имат за цел да запалят интереса на подрастващите към компютрите и програмирането и да развиват тяхното алгоритмично мислене и уменията им да разсъждават логично и да решават задачи по програмиране. Уроците са подходящи за деца с интереси към математика и точни науки, компютри и технологии и им дават добър старт, съобразен с възрастта им, който им позволява след време да напреднат и да овладеят професията “софтуерен инженер”, както и да се занимават активно с компютърни науки.

Школата по програмиране за деца дава възможност на малчуганите да направят безплатно първите си стъпки в програмирането с езика C++ в компютърните зали на софтуерната Академия в София под надзора на квалифицирани инструктори с богат опит в обучението на деца.

Светлин Наков преподава в софтуерната академияКога и къде се провеждат уроците по програмиране за деца?

Безплатният кръжок по програмиране за деца стартира на 04.03.2012 г. и ще се провежда всяка неделя от 09:00 часа в учебната зала на Академията в София (на адрес ж.к. Младост-1, бул. „Александър Малинов“ 31, в Сватбения комплекс „Булевард“, на втория етаж). Безплатният курс е с продължителност един учебен срок с възможност за продължение през следващата учебна година с изучаване на по-задълбочени теми.

Учебната зала на софтуерната академия е с капацитет 250 души и е оборудвана с компютри, аудио-визуална и мултимедийна техника по най-съвременните стандарти за компютърни обучения. Ще запишем за участие всички кандидати (дори да са 500 или 5 000), но след първите месеци ще продължаваме само с тези от тях, които са наистина амбицирани, старателни и проявяват траен интерес към програмирането.

Групи за начинаещи и напреднали

Безплатните уроци по програмиране ще се провеждат на групи от по 20-30 ученика, от които най-силните ще преминават в групата за напреднали, а останалите, ако имат траен интерес, също ще продължават обучението си безплатно в групи, съобразени с нивото им. Целта е по-силните ученици да се развиват и да се подготвят за шампиони по българските и международните олимпиади, за което е необходима дългогодишна много сериозна работа. В академията ще започва нова група на всеки 3 месеца и след първите няколко занятия ще се отсяват участниците, които се справят най-добре, за да им се обърне по-голямо внимание.

Състезания по програмиране за деца

състезания по програмиранеВсички участници в школите по програмиране за деца ще мерят сили веднъж месечно в национално онлайн състезание. Към момента всеки месец в онлайн състезанията на Kids Academy участват над 300 деца от цялата страна. Възможността да се състезават на национално ниво всеки месец дава допълнителна мотивация на малчуганите да напредват в програмирането.

Състезанията се провеждат в системата за онлайн оценяване Judge система и се оценяват автоматично и безпристрастно от компютър.

Задачите се подготвят от Школа А & Б (Шумен), която е известна с подготовката на национални и международни шампиони по информатика.

Преподаватели в школата по програмиране за деца

Школата по програмиране за деца в София ще се ръководи от Явор Никифоров, преподавател с дългогодишен опит в обучението по информатика и програмиране за ученици в малките възрастови групи. Негови възпитаници редовно участват в български и международни състезания по информатика, оглавявайки челните места в класиранията. Инициативата е част от глобалната мрежа от кръжоци по програмиране за деца, която е изградена в 12 града в цяла България по проекта “Kids Academy”.

Учебна програма на кръжока по програмиране за деца

Малчуганите, които ще навлязат в компютърното програмиране в кръжока за деца в София, ще изучават основите на програмирането и по-конкретно слените теми (на начално ниво):

  • Алгоритми и алгоритмично мислене
  • Типове данни и операции в езика С++
  • Въвеждане и извеждане на данни в C++
  • Условни оператори в езика C++
  • Анализ на текст, съставен от краен брой символи
  • Цикли. Видове цикли в C++
  • Алгоритми с последователно въвеждани елементи
  • Алгоритми, свързани с теория на числата
  • Едномерни масиви
  • Основни задачи за обработка на едномерен масив
  • Обработка на последователно въведени знаци и на текст
  • Функции, дефиниране и извикване на функции, параметри, връщане на резултат, рекурсия
  • Бройни системи. Пресмятания в двоична и шестнайсетична бройна система
  • Бързодействие на програмите. Оптимизации за скорост
  • Динамично оптимизиране (dynamic programming)

Защо избрахме езика за програмиране C++

C++Всички сме наясно, че езикът C++ не е най-подходящият за изучаване от деца, които тепърва навлизат в програмирането, нито е най-масово използваният в съвременната разработка на софтуер. Избрахме C++, тъй като той е стандарт на всички големи национални и международни състезания по програмиране. Наясно сме, че Java, C# и PHP са далеч по-масово използвани в практиката езици, но една от основните цели на школата по програмиране е да подготвя състезатели за олимпиадите и състезанията по програмиране, информатика и информационни технологии, а за тях се изисква най-вече C++.

Изисквания към кандидатите

Школата на Kids Academy е подходяща за всички будни деца, които проявяват интерес към компютрите, математиката и програмирането. Тъй като обучението стартира от нулата, от учениците не се изискват никакви предварителни знания, освен начални умения за работа с компютър (да могат да пишат на клавиатура). Могат да участват ученици от 3-ти до 6-ти клас и по изключение по-малки деца.

Как така обучавате безплатно, няма ли нещо нередно?

Софтуерната академия обучава безплатно на програмиране и разработка на софтуер ученици, студенти, работещи, безработни и дори пенсионери от няколко години насам. Хиляди са преминали нашите безплатни курсове и уроци по програмиране. Инициативата за безплатните обучения е частна и се спонсорира от световноизвестна софтуерна фирма като част от програмата й за безвъзмездно подпомагане на българското образование и софтуерната индустрия.

Записване за школите по програмиране

За участие в безплатните уроци по програмиране за деца в Детската академия по програмиране, трябва да попълните онлайн регистрационната форма.

Допълнителна информация можете да получите от сайта на Детската академия по програмиране за ученици (http://kids.softuni.bg), както и по e-mail: [email protected].

Comments (1)

One Response to “Безплатна школа по програмиране за деца (3-6 клас) в София – от март 2012”

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT