Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Клуб на практикуващите НЛП в България. Безплатен НЛП семинар на 28.02.2012

НЛП клуб БългарияНевро-лингвистичното програмиране (НЛП) е мощна система за постигане на успех във всички области на живота чрез използване на техники и модели заимствани от най-успешните хора в дадена област. НЛП се занимава с програмиране, но не на компютри или машини, а на човешки мозъци: вашият собствен мозък и мозъкът на другите. НЛП е едновременно “невро”, “лингвистично” и “програмиране”. Невро, защото става дума за мозъка и невроните и по-точно за съзнанието и подзсъзнанието. Лингвистично, защото НЛП работи с комуникацията и общуването между хората и обръща специално внимание на вербалното общуване и езика. Програмиране, защото с НЛП можеш да програмираш себе си за постигане на определена цел или да програмираш другите чрез успешна комуникация и въздействие върху тяхното съзнание, подсъзнание, ценности и убеждения и поведение.

Как работи НЛП?

НЛП използва модели и техники от психологията, антропологията, социологията, философията, биологичната еволюция и различни езотерични учения и други области на човешкото знание за описание и разбиране на човешкото поведение (осъзнато и неосъзнато) и неговото бързо изменение. НЛП се прилага за ефективна комуникация, постигане на цели, решаване на проблеми и конфликти, взимане на решения, въздействие над другите и работа с хора, водене на преговори и убеждаване, психотерапия, в маркетинга и продажбите, за свалки (пикап) и при много други ситуации от живота.

Всички успешни хора използват НЛП (осъзнато или не)

Защо НЛП е важно за нашия успех в живота, в кариерата, в личните отношения и като цяло за личностното ни развитие? На практика всички успешни хора по един или друг начин ползват НЛП техники при общуването с другите или при постигане на целите си: от политици, бизнесмени и мениджъри до обикновени продавачи, сервитьори, шьофьори или ИТ специалисти. Малко хора, обаче осъзнават, че изпозлват НЛП техники, тъй като не познават НЛП. Те са се научили на различни техники от своя опит, по метода “проба и грешка”. В това няма нищо лошо, всеки се учи от своите успехи и неуспехи в миналото.

НЛП е система за моделиране на успешния човешки опит и пренасянето му на готово върху друг човек. По този начин можете да се научите да сте добри в определена област без да е необходимо да работите години наред. НЛП се базира на модели, техники и вярвания, които са извлечени от най-успешните хора в историята. Например “Милтън моделът” е свален от Милтън Ериксон, бащата на съвременната хипноза и се използва в маркетинга, в продажбите, в преговорите, при психотерапия и почти навсякъде при работа с хора. Много хора го ползват, без да го осъзнават. Друг пример е “моделът на бързото съблазняване (пикап)”, който е свален от най-успешните свалячи по света. Техники от пикапа се използва на практика от всички, които имат успех при общуване с другия пол, но малцина от тях знаят и осъзнават, че ползват НЛП.

Добре познати НЛП техники

Всички ползваме техники от НЛП в ежедневието си. Например всеки знае, че ако му е тъжно или скучно, може да си пусне музика или филм и това вероятно ще му помогне да си смени настроението, нали? В НЛП това се нарича техника за промяна на вътрешното състояние, а използваният в случая инструмент се нарича “котва” или “закотвяне”.

Друга масово използвана и много проста НЛП техника е при разговор да повтаряме ключови думи и фрази или последните думи на събеседника в началото на почти всяко наше изречение. Например събеседникът казва “аз обичам тъмна бира, наливна, ама да е прясна”, а ние му отговаряме “разбирам, че обичаш тъмна бира, наливна и прясна, да не е на две седмици, това е много хубаво, и аз обичам бира, искаш ли да ходим на бирария в петък?”. В тази ситуация събеседникът ще е склонен да приеме предложението, защото ние ползване неговите думи и той ги възприема като истина (защото са негови). Тази техника е позната най-общо под названието “рапорт” (подстройка), което означава изграждане на подсъзнателно доверие и синхронизация с другия, а конкретно в тази ситуация с синхронизацията е неговите предпочитания и с изразите, които той ползва в речта си. Рапорт може да се прави по най-различни неща, например по ценности, по убеждения, по вярвания, по идеи, по поведение, по движения, по мимики и жестове, по облекло, по стойка, по поза, по глас, дори по дишане.

Ако се запознаем с НЛП, ще започнем да откриваме НЛП техники, които ние ползваме и всички около нас ползват постоянно, ще знаем как и защо работят и ще бъдем по-успешни при работа с хора. Именно за да запознаем повече хора с НЛП решихме да създадем общност на НЛП фенове и практикуващи в България.

НЛП клуб България – общност на НЛП практикуващи

НЛП клуб България е неформална организация на практикуващите и интересуващите се от невро-лингвистично програмиране (НЛП) в България. Целта на организацията е да популяризира НЛП чрез безплатни НЛП обучения, семинари и други инициативи и да позволи на повече хора да усвоят и практикуват НЛП и да бъдат успешни в живота. Членството в клуба е безплатно, свободно и без ангажименти. НЛП клубът планира да организира по един НЛП семинар всеки месец като кани водещи НЛП специалисти и практици от индустрията, както и хора, които да споделят своя опит с НЛП, трудности с които се срещат и добри практики от совята работа.

НЛП семинар – 28.02.2012 г.

На 28.02.2012 г. в София ще се проведе учредителният семинар на НЛП клуб България. На него ще обясним какво е НЛП, целите и инициативите на НЛП клуба и ще демонстрираме на живо някои НЛП техники. НЛП трябва да се почувства и практикува, не е достатъчно да се прочете за него. Затова на семинара ще бъде направена демонстрация на няколко НЛП техники.

НЛП семинар – кога и къде?

НЛП семинарът ще се проведе на 28 февруари 2012 г. от 19:30 часа в голямата учебна зала на софтуерната академия на Телерик: София, Младост-1, бул. Александър Малинов 31, етаж 2 (сватбен мол). Не е необходима регистрация.

Програма на НЛП семинара

19:30 – 20:00 Откриване на НЛП клуб България – цели, организация, план за действие Светлин Наков
20:00 – 20:30 Какво е НЛП и как работи? Ангел Лазаров
20:30 – 21:00 Техника за бързо справяне с проблеми – демонстрация Ангел Лазаров
21:00 – 21:30 Как да съставим план за действие, когато имаме цел, но не знаем как да я постигнем – демонстрация. Ангел Лазаров

Членство в НЛП клуба

Ако НЛП и инициативите на НЛП клуб България ви харесват, можете да станете член на НЛП клуба. Членовете получават покани за бъдещи семинари и безплатни НЛП обучения. Членството е неформално, безплатно и не ви обвързва по никакъв начин.

Comments (10)

10 Responses to “Клуб на практикуващите НЛП в България. Безплатен НЛП семинар на 28.02.2012”

 1. Бил съм на няколко курса при Ангел Лазаров и Ви уверявам, че НЛП си заслужава! За да извлечете максимума препоръчвам да си купите и започнете да четете книгата за НЛП http://store.bg/40912, която съм сигурен, че и Ангел ще Ви препоръча

 2. Ognyan Dimitrov says:

  “Гледам и не вярвам на ушите си!”
  Г-н Наков, мой най-искрен съвет е да не се забърквате с окултно-психологични техники. Ще свършите много зле. Пък и хората, които се забъркват с тези неща и те свършват зле. Това си е чист окулт и чародейство(манипулация), но облечено в съвременни научни термини. Докато не са залитнали още много хора натам, поради това, че ви считат за авторитет, поради вашия професионален успех, Ви моля да махнете този пост. Моля и Вас да не влизате в това. Последствията за живота на хората от подобни практики е пагубен. Окултизма и чародейството са хилядолетно стари практики и са известни от много одавна – още от преди 2000 години преди Христос. Ако ви е останал малко респект към Исус Христос и Библията, то прочетете във Второзаконие 18:10~13, за да разберете какво е мнението на Бога относно тези практики.

 3. Ognyan Dimitrov says:

  Само да добавя, че авторите на книгата препоръчава от Антон Ружеков са си чисти Ню-Ейдж окултисти. Проверете сами! В Amazon.com книгите на Ане Линден са в категория “occult and religion”. От това можете да си направите изводите за NLP. Цитирам описанието на книгата от тук http://www.lecsiko.com/8772_osashtestvi-celite-si-s-nlp.html – “Магически техники за контрол на ума…”. Правете си изводите дали трябва да се занимавате с чародейство и окултизъм.

 4. nakov says:

  @Огнян: много забавно мнение, няма да го трия, нека и другите да се посмеят…

 5. Hop4o Trop4o says:

  Към господин Огнян Димитров, пламенният почитател на Библията, уверявам Ви, че светото писание не може ни най-малко да помогне на господин Наков.
  Първата причина е, че Библията и религията като цяло водят до много самозаблуди. Господин Наков, бидейки един духовно оскотял сляп привърженик на меркантилизма и снобарията, е достатъчно умел в самозалъгването, така че не вярвам Библията да го научи на нещо ново.
  Относно НЛП – да, НЛП е нещо изключително ефективно, лесно се учи, лесно се прилага… и лесно се усеща и предотвратява (стига да си отворил някое и друго книжле и да си прочел). Г-н Ангел Лазаров се занимава с НЛП вече 20 години, така че съм сигурен, че ще успее да убеди в нещо ~98% от хората, които си поставя за цел да убеди. Но не си мислете, че НЛП е някаква панацея, която ще ви донесе огромен успех в бизнеса. Ще ви донесе успех само ако ще се занимавате с хора по-тъпи от вас самите.

  За съжаление се наблюдава тенденция сред съсловието на прохождащите предприемачи, поради липса на влиятелен външен вид и/или маниери и държание, както и цялостното отсъствие на лидерски личностни качества, те да прибягват до методите на т.нар. pop science (популярна наука). Такива “науки” се радват на огромен интерес, най-вече сред младите хора. Примерите са много – НЛП, коучинг, предприемачество, всякакви бизнес ориентирани семинари/конференции и т.н. В никакъв случай не казвам, че не може да се научи нещо полезно от тях, напротив, полезни работи има много, но се замислете дали тези знания ще са ви от предимство след като са толкова леснодостъпни и всички останали могат да се сдобият с тях.
  С риск да навредя на репутацията на НЛП института ще ви подшушна, че почти всичко, което ще ви се предаде там може да се научи от който и да е учебник по обща психология.
  Ако все пак държите да се информирате от няколко източника едновременно препоръчвам коя да е интернет търсачка. Успехът Ви е гарантиран!

  Сигурен съм, че този пост ще бъде своевременно премахнат и надали много от Вас ще имат щастието да го прочетат, но едно евентуално насилствено заличаване само ще потвърди истиността на моите думи.

 6. Джони says:

  Добре, добре. Китайски торенти свалящи Hui4.mpg, сега НЛП. Развиваш се Наков, ти си радост за всички нас и всяко твое действие и бездействие се превръща в шлифован диамант на кефа за всички нас.

  Учудващо, в коментарите под безумния ти пост има дори още по-луди хора, но може би се привличате по някакъв начин.

 7. nakov says:

  @Hop4o Trop4o: +1

 8. Много се радвам, че това събитие ще се състои. Разказах и на някои приятели, които проявяват интерес в тази насока и всички заедно ще присъстваме идния вторник!

 9. Калоян says:

  има ли заснето видео от събитието онлайн?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT