Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Академия по алгоритмично програмиране – безплатни тренировки за състезатели

Алго академия - безплатни уроци по състезателно програмиранеСлед успеха на училищната академия по разработка на софтуер и академията по програмиране за деца, учебният център на Телерик има нова безплатна инициатива: “Алго академия”. В алго академията ще се обучават и тренират състезатели по алгоритмично програмиране, които се готвят за националните и международните олимпиади и състезания по информатика. Форматът на обученията ще бъде присъствен, по два дни всеки месец в София, безплатно, в учебните зали на софтуерната академия.

Алго академия – безплатни тренировки за състезания и олимпиади по информатика

Академията по алгоритмично програмиране (Телерик Алго академия) е безплатна инициатива, която има за цел да подпомага развитието на ученици, студенти и любители при подготовката им за състезания и олимпиади по информатика и състезателно програмиране. Алго академията провежда регулярно безплатни уроци, обучения, състезания и тренировки, всеки месец в София, по два дни целодневно.

На безплатните тренировки в Алго академията участниците изучават сложни алгоритми и структури от данни и се учат как да решават задачите от националните и международните състезания, турнири и олимпиади, прилагат програмни техники, учат и имплементират алгоритми, споделят знания по между си и трупат опит, за да станат състезатели на световно ниво.

Академия по състезателно програмиране – участие

Участието във всички обучения е безплатно. Обученията и състезанията се провеждат присъствено с цел споделяне на знания и обмяна на опит между състезателите и с преподавателския състав (които са бивши състезатели и настоящи треньори по програмиране).

Всички учебни материали, лекции, упражнения, задачи, решения, алгоритми, сорс код и други ресурси се публикуват на сайта на Алго академията за свободно изтегляне. По възможност се записват и публикуват видеозаписи от обученията.

Алго академията е предназначена предимно за гимназиални ученици, но в нея могат да участват ученици, студенти и други млади хора с интереси към състезателното програмиране:

  • Ученици от 5-ти до 8-ми клас (за тях са предвидени лесни задачи в тренировъчните състезания)
  • Ученици от 8-ми до 12-ти клас (за тях са предвидени трудни задачи в тренировъчните състезания)
  • Студенти (те могат да тренират индивидуално или отборно по всички задачи)
  • Ентусиасти, които имат желание да развиват алгоритмичното си мислене

Кой задвижва инициативата “академия за алгоритми”?

Алго академията на Телерик е част от образователната инициатива "Академия за софтуерни инженери", която обучава безплатно на програмиране и разработка на софтуер хиляди млади хора в България и им дава знания, умения, професия и работа.

Алго академия – първа тренировка – 8-9 март 2012 г.

Първата тренировка на Алго академията по състезателно програмиране ще се проведе на 8-9 март 2012 г. Тя ще бъде под формата на тренировъчно състезание по информатика с 5 по-лесни и 5 по-трудни задачи за 6 часа. След състезанието организатори и състезатели ще обяснят как се решават всичките 10 задачи. С придобитите нови знания и насоки участниците ще опитат отново да решат задачите.

Тренировката се провежда изцяло посредством онлайн състезателната система, която поддържа езиците за програмиране C++ и C#.

Задачите от тренировката и обяснения как се решават заедно с авторско решение (сорс код) и тестове ще бъдат публикувани след тренировъчното състезание на сайта на Алго академията.

За участие в тренировката се изисква предварителна регистрация.

Comments (5)

5 Responses to “Академия по алгоритмично програмиране – безплатни тренировки за състезатели”

  1. Ще има ли някакъв звуко/видео-запис на обясненията на задачите ?

  2. Кой ще води лекциите?

  3. nakov says:

    Ще опитам да направим запис. Ако се обясняват на дъската, може и да не се получи дбре, но ще питаме. На сайта пише кой ще води: все бивши състезатели.

  4. Иван Петров says:

    Доколкото разбрах, всяка среща ще започва с решаване на задачи за определено време, а после задачите ще бъдат разисквани. Понеже курсовете са за всеки желаещ означава ли това, че трябва да знаем или да имаме познания върху някои алгоритми или техники при решаване на състезателни задачи като “динамично оптимиране”(не съм сигутен, че така се нарича) и т.н? Ще има ли някакви въведителни уроци или нещо подобно?

  5. Наков says:

    Алго академията не е за напълно начинаещи. Става за хора без много опит, но ако не знаеш какво е for-цикъл, не е за теб. Най-добре ела първия път да прецениш какво е нивото. Планираме да има 5 по-лесни задачи и 5 трудни задачи. По-лесните са на ниво 8-9 клас, а трудните – на ниво 11-12 клас и за студенти.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT