Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Как да избера университет за програмиране? Как да се науча да програмирам?

Информацията в тази статия (от 2012 г.) вече е неактуална. От 2014 г. в България вече има качествено висше образование за софтуерни инженери, програмисти и ИТ специалисти, което се предлага в програмата “Софтуерeн университет” на СофтУни:

В програмата за сотуерни инженери на СофтУни се предлага качествено образование, професия и работа за софтуерни инженери, с много практика и реален опит + диплома за висше образование (от партньорски ВУЗ-ове). Изучават се съвременни езици за програмиране, платформи и технологии за разработка на софтуер, технологии и инструменти, бази данни, уеб разработка, мобилни приложения и работа в екип. Софтуерният университет е единственият в България, който подготвя студентите според нуждите на софтуерната индустрия, с много, много практика, съвременни технологии и работа в екип по реални проекти. От 2016 г., всички курсове по програмиране от SoftUni се провеждат и с обновена обучителна програма.

Препоръчваме още и следната статия (от 2017 г.):

Как да стана програмист? Защо езикът
за програмиране няма значение?

От нея ще научите за 4-те най-търсени професии, свързани с програмирането, както и най-популярните езици и платформи в софтуерната индустрия и как да ги научите:


Ето я и старата, неактуална статия от 2012 г.:

Много млади хора, деца, ученици, студенти, ме питат как да станат софтуерни инженери. Питат ме: как да стана програмист? Как да се науча да програмирам? Как да стана софтуерен разработчик? Как да стана софтуерен инженер? Как да стана софтуерен специалист? Как да стана уеб разработчик? Как да стана developer? Как да стана game developer? Тези постоянни въпроси ме мотивираха да събера на едно място моя опит, знания, наблюдения и разсъждения по темата “как се става програмист” в една лекция, за която бях поканен на Зимни математически празници ‘2012 – Велико Търново.

По традиция записваме на видео всички по-важни лекции, семинари и уроци по програмиране и свързаните с него въпроси, за да достигнат до повече млади хора. На семинара в Търново записахме и двете лекции – “Как да стана програмист?” и “Как да избера университет по програмиране?”.

Как се става програмист? – видео

Във видео урока “как да стана програмист” се обясняват основните стъпки от процеса на овладяване на програмирането: избор на технология, намиране на ресурси, учене, четене, гледане на видео уроци и много, много, много практика, работа по практически проекти години на ред, по възможност всеки ден, натрупване на опит и започване на работа. Ето и самите стъпки:

 • Стъпка 1: Дефинирайте целта си (какъв програмист искате да станете? Web / Mobile / Java / Embedded / QA / …).
 • Стъпка 2: Намерете си ресурси по темата (курсове, уроци, обучения, самоучители, книги, видео и т.н.).
 • Стъпка 3: Много, много, много практика (пишете код всеки ден, в продължение на години, измислете си проекти и практикувайте по тях). Това е най-важната стъпка.
 • Стъпка 4: присъединете съм общността на разработчиците (потребителски групи, конференции, подходящо училище, подходящ университет и т.н.)
 • Стъпка 5: започнете работа (продължете обучението си по програмиране и разработка на софтуер на работа – така или иначе тренирате всеки ден, защо да не го правите срещу заплащане?)

Как да избера университет по програмиране? – видео

На семинара в Търново беше повдигната и темата “Как да избера университет по програмиране и разработка на софтуер?”, която върви естествено редом с цялостния процес по овладяване на програмирането и рано или късно ще дойде на дневен ред. Темата за избор на университет за програмисти е обновена версия на добре известната публикация “Университет като за софтуерни инженери” от миналата година, която предизвика разгорещени спорове и емоционални изказвания.
Вижте още и статията “Кой език за програмиране да уча и защо езикът няма значение?“. В нея съм обяснил в дълбочина как се става програмист.

Comments (22)

22 Responses to “Как да избера университет за програмиране? Как да се науча да програмирам?”

 1. От няколко дни атакувам google с тези въпроси, надявам се презентацията ви да ме помогне 🙂

 2. nakov says:

  Презентацията е за начинаещи и дава добър обзор как се става програмист. Базирана е на над 20 години опит в програмирането и 10 години опит обучение на програмисти.

 3. nakov says:

  Намерих още една статия около темата: http://www.veselin.bg/blog/ueb-programist-nepravilnata-motivaciya-na-mladite-hora.php

 4. nakov says:

  Тука има още една статия, превод на една доста известна, на Питър Норвиг: http://www.math.bas.bg/bantchev/misc/teach-10-years.html. Напълно подкрепям неговата теза: програмист се става за 10 години, не за 10 дни. Трябва много, много, ужасно много практика.

 5. Напълно съм съгласен със съдържанието в темата.

 6. краси says:

  Може ли да сложите някакъв линк за сваляне за презентацията.

 7. Obs3rver says:

  Аз имам един въпрос-как влизате във вас когато ви е паднала батерията на телефона? 🙂

 8. Бончо says:

  Преди да влезна в къщи се навеждам ,вдигам падналата батерия и я слагам в телефона-после вече е лесно 🙂

 9. Иван Иванов says:

  Г-н Наков, вярно ли е че в ИТ сектора, като цяло дипломите за висше образование вече нямат почти никаква тежест, т.к. във факултетите се изучават морално остарели неща и де факто са важни главно знанията на един програмист?

 10. nakov says:

  @Иван, вярно е. Никоя ИТ фирма не наема по диплома (висше, средно, колеж, университет, сертификат, няма значение). Най-добрите инженери в ИТ сектора обикновено нямат диплома, защото напускат университета още в 1-2 курс.

  Google официално обявиха, че за работа при тях не се изисква университетска диплома: http://www.businessinsider.com/google-hiring-non-graduates-2013-6. Гугъл наемат на работа без диплома за висше образование, а често пъти кандидатите без диплома са по-силни от завършилите университет. Факт е: добрите ИТ фирми като Google наемат без диплома за висше образование.

  Tags: Google, hire, without diploma, without degree, university, college, Гугъл, наемане, работа, без диплома, университетска диплома, без висше образование.

 11. vasil georgiev says:

  101100001110001

 12. Zlateva says:

  на закачката на vasil gergiev адекватният отговор е 22641 …с усмивка да се замислим и за други бройни системи 🙂

 13. Димитър says:

  Здравейте! Изгледах презентациите. Насочил съм се към IT специалностите. Досега не съм се занимавал с нещо повече от нещата в училище. Не съм учил езици за програмиране. Освен HTML. Имам някакви основи. Мислех за ТУ. Много хора е ме отказват от него, не само за Софтуерно инженерство, а за заведението като цяло. Насочих се към ФМИ-Пловдивски университет, специалност- Софтуерни технологии и дизайн. С перспектива за бъдещо специализиране web или mobile програмиране. Но просто не знам. Колебая се и за специалност, и за университет. Та въпросът ми е дали и сега в Пловдив няма добри фирми? Ще отделя време да изгледам някои курсове от Terelik. Отворих този за C# 1, но изписва, че е частен. Основно ме интересуват няколко неща. Това за пловдив. Мнението ви за тази специалност и какви са перспективите според вас. От изгледаното разбирам, че нивото на ФМИ в Софийския е високо и, едва ли не, само тези които ходят по олимпиади и са се занимавали с програмиране са за там. Очаквам да ми отоворите и да ме посъветвате. Благодаря!

 14. Димитър says:

  Извинявам се за второто мнение, но не искам да ме разбирате погрешно. Вариантите са ФМИ София или Пловдив за мен. Смисъл такъв, не че имам слабости, просто съм се насочил към Пловдив. В София също мога да ида. Ще подам, където мога, пък да видим. Очаквам отговор.

 15. Rangel says:

  Здравейте! Аз съм от Пловдив и уча програмиране.В 12 клас съм. Въпросът ми е следния ,дали след завършването мога да се запиша и да кандидатствам за ниво C# 1, в SOFTWARE UNIVERSITY.

 16. Всяко едно обучение дава своите резултати. По “плодовете на труда” ще го познаете.
  Ако има добри резултати, захванете се за него.

 17. Sq says:

  Първото видео леко ме изнервихте в началото, но благодаря за информацията в него.

 18. Prezs says:

  То да станеш програмист не е толкова трудно, само мъчителните тренировки са доста :*
  Уча самостоятелно уеб програмиране, не изпитвам чак толкова големи трудности, щеше да ми бъде по-лесно със бг книги, нооо… няма качествени/или са остарели.
  Чудя се кога ние бг програмистите ще имаме известни програми като американските ? 😀

 19. Jack says:

  Здрасти! Аз съм на 26г. и от скоро правя първите си стъпки в програмирането, а до сега съм учил в друга сфера. Мислите ли, че няма значение, че започвам на 26 и ? Аз вярвам, че няма и че мога да успея ако се потрудя доста, но все пак бих се радвал да чуя нчколко думи от човек който ме разибра :). Благодаря!

 20. Nakov says:

  Много колеги имам, които над 30 години се захванаха с програмиране и успешно смениха професията си и сега се радват на добро професионално развитие, хубава заплата и добра работа.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT