Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Да си отгледаме софтуерни инженери – презентация пред БАУЧР (Несебър, май 2012)

БАУРЧР конференция - май 2012Наскоро бях поканен от Българската асоциация за управление и развитие на човешки ресурси (БАУРЧР) на годишната конференция на професионалистите от HR индустрията в Несебър (mayconference.bhrmda.bg) да споделя добрите практики за производство и обучение на кадри в Телерик. Беше интересно и вълнуващо да разкажа по емоционален и атрактивен начин как в софтуерната академия на Телерик подбираме, мотивираме, обучаваме, изпитваме, отсяваме и отглеждаме таланти за да осигурим стабилен растеж на компанията (работодател #1 на България) с качествени хора. Тъй като интересът беше невероятен, споделям видеото и презентацията от лекцията, която предизвика фурор и въвлече в широка дискусия буквално всички присъстващи и те не спряха да обсъждат и коментират моята тема целия ден.

Повечето присъстващи бяха впечатлени, че сме изградили мини-университет за софтуерни инженери в Телерик, че сме надминали на светлинни години средното и висшето образование и че сме една от малкото софтуерни фирми в България, в която няма недостиг на кадърни софтуерни и ИТ специалисти. Други споделиха, че било неправилно и лош пример всяка фирма да си направи собствен учебен център (или мини-университет). Дали сме прави или не няма нужда да коментирам. Софтуерната академия на Телерик е най-големият учебен център в България, който произвежда талантливи, можещи и мотивирани софтуерни инженери. В академията учат безплатно (присъствено и онлайн, в десетки курсове за деца, ученици и студенти) над 4000 души. Всичко това постигаме с много иновации, усърдна работа и дълбока любов към програмирането, софтуерните технологии, обучението и ИТ обществото. Гледайте с наслада това вдъхновяващо видео.

Как да си произведем сами ИТ кадри – видео

Софтуерна академия на Телерик – отглеждане на ИТ специалисти – презентацията на Светлин Наков


Comments (23)

23 Responses to “Да си отгледаме софтуерни инженери – презентация пред БАУЧР (Несебър, май 2012)”

 1. Докара си нови фенове и половин зала възмутени по-консервативни HRи 😉

 2. HR – направо не знам за какво са я измислили тази професия само запълват офисното пространство

 3. точно изгледах видеото и мога само да допълня – в университетие се оплакват че средното образование е зле в средното се оплакват че основното е зле – а там се оплакват от родителите

 4. ей-сега ме питаха дали “ейч-ар” не е човек, който събира яйцата на село (яйчар)

 5. Към Георги Моллов – от основното образование се оплакват, че началното е зле, а в началното не могат да угодят на комплексирани родители. Сега, с новия Закон за народната просвета, началните учители ще въздъхнат – забранява се повтарянето до 4 клас! На всеки здравомислещ човек е ясно какво ще стане. Криворазбраните европейски практики и тъпото им тълкуване ще доведат до абсолютен хаос. Аз лично познавам деца, които са повтаряли клас в Испания и Германия. Може би това не са страни от ЕС ….

 6. Що се отнася до обучението по информатика – Телерик се насочи към организиране на школи с деца още от 4-5 клас, а фондация “Миньо Балкански” проведе обучение за учители, които ще водят такива школи. Защото едното без другото не става … Това трябваше да е национална политика. Добре, че в Телерик и в тази фондация шефовете им са разумни и не само мислят, но и действат! А държавата просто трябва да им каже поне едно “благодаря”…..

 7. Много добро видео!

 8. терминологията ( простотии, свирки ) ти е доста иновативна за подобна публика … ще вземат да се стреснат и да не схванат посланието

 9. Видеото е просто страхотно, нямам други думи.
  Малко се учудих, че е само около 30 мин. несъм свикнал да виждам видео на Наков под 2:30 :):):) Предполагам че щеша да им дойде прекалено много на HR-rрите (това в кръга на майтама 🙂 )
  @Georgi Mollov според мен образованието е много зле (специално за университетите) защото те се издържат на брой хора в тях. Спорих многократно с хора завеждащи катедрата на тема: Хора които несе справят просто трябва да отпаднат и по този начин се вдига нивото (точно както се казва и във видеото) за жалост те казват: ако отпаднат хора, значи по малко пари => недостик на пари …. Та въпроса е защо държавните университети се издържат на брой студенти, а не да си имат бюджет, както по рано когато е имало силно образувание, следователно да могат да си гледат работата по качествено. В момента с изпит, с 1-во,2-ро,3-то,N-то класиране, с успех и без, се влиза, докъто се запълнят местата (че някъде и след това) и почти всички успяват да завършат едновременно – не е нормално.

 10. Видеото е много силно и въздействащо.

  В Софтуерната Академия има хора, които се обучват online и живеят в Англия и имат желания да дойдат да си вземат сертификата.

  https://softuni.bg

 11. Светльо, добри НЛП практики прилагаш в лекцията и цветущият ти изказ определено провокира вниманието на слушателите (повечето).
  И като цяло казваш немалко истини в лекцията. Но основната ти теза “Като няма кадри, отглеждайте си ги сами!” е валидна само за фирми от ранга на Телерик (като размер и престиж). За размера – ясно, разходите за обучение в малки фирми са непосилен разход за тях. Ти сам загатваш това и пред HR-ите.
  Обаче си изпуснал да споменеш, че е важен и престижът/брандът на компанията-обучител. Това е фактор, защото при непопулярна фирма с вътрешна академия има опасност да се получи така, че компанията инвестира в обучението на хора, които веднага след обучението (или малко след това) отиват да работят в VMware, SAP, Telerik (по-престижни, по-добре брандирани, даващи по-високи заплати). Тъй че ако си говорим за ИТ академии, според мен не повече от 4-5 компании в България имат икономически интерес от това да инвестират в подобни школи. За всички останали това ще е нерентабилно.

  Иначе се възхищавам на това, което правите във вашата академия и ви подкрепям. Sillicon Balkan! 🙂

 12. Това е нашият модел и реших да го споделя. След лекцията се оказа, че и в други индустрии правят школи за вътрешни обучения: примерно в енергетиката са направили такава школа, има школа в тежка алуминиева промишленост. Правят го по-различно, защото таргетът е по-различен. Идеята беше: като няма кой да ти подготви кадрите, подготви си ги сам.

 13. За брандингът има една такава работа: като тръгнеш да правиш безплатни обучения и всички ти се кефят, ставаш известен, засилваш брандинга. Преди да дойда в Телерик, фирмата беше по-малко известна от Сирма, Мусала и SAP, а за 2 години и малко ги изпреварихме и това е най-вече заради академията.

 14. Цветущите думички много палят аудиторията. Подобен е стилът на Ричард Бендлър – избива табутата от хората, за да ги отвори да възприемат.

 15. Johny says:

  Наков,

  Такива курсове на ниското ниво, което вие предлагате, има много. Khan Academy… да не изброявам. На високо ниво, което вие не можете, има също толкова много, като безплатните курсове на МИТ и Станфорд. Който е дисциплиниран и иска ги е минал вече.

  Това, което вие правите, е евтина работна ръка за съпорт. За никой не е тайна, че вашите клиенти на хартия са мега фирми, но на практика са индийци, които ви тормозят със съпорт и някой трябва да отговаря. Ако наистина толкова много искате да помагате на България, както твърдите, топ хората ви ще напускат и ще си правят техни фирми, понеже това е единствения начин на прогрес. Събирането на повече народ на място е секта и духа на Силиконовата (Силициевата?) Долина е стартъп културата, не събиране на паплач в Младост да отговаря на тикети.

  Това, което става при вас е обратното – конгломерат на евтина работна ръка. Апропо, как се чувстват “топ” завършилите академията на работа в Телерик с 1000 кинта заплата, при положение, че наемате в Бостън еквивалентни такива за $80,000? Не знам как ви търпят.

  Наков, какво стана с тебе? Беше добре, собствена фирма, продаваше им хора на същите тези Телерик за луди пари – сега работиш на заплата при тях и произвеждаш съпортаджии? Я се стегни малко. Приличаш на нещо средно между пиян на 3 ракии 63 и евангелистки проповедник в някоя църква. Разочароваш ме.

 16. Georgi Yankov says:

  Поздравления г-н Наков!

  Изключително въздействащо, мотивиращо и вдъхновяващо видео! И аз споделям мнението, че всички в България “мрънкат”… Боли ме да го казвам, защото съм българин, но това е истината. Може би идва от нашия манталитет, незнам, просто винаги се оплакваме. Виновни са университетите, че не са ни обучили добре, виновни са управниците, че малко пари са инверстирани в образованието, виновни са работодателите, че не ни приемат на работа и все трябва да има някой виновен… Между другото ми става много забавно, когато основните критики се хвърлят на президента, политиците, кмета и т.н. :). Когато ме хванат за такъв слушател аз понякога питам “А ти какво направи или какво полезно правиш за обществото, за България?”. Опитайте и вие и ще видите какви интересни отговори ще получите :).

  Аз сравнително скоро открих Академията на Телерик, но признавам си, впечатлен съм! И точно това видео е супер надъхващо на фона на негативизма, който се рее навсякъде. На мен ми достави огромно удоволствие да го изгледам цялото, колкото и кратко да е то.

  Ще завърша с едно пожелание: Нека да спрем да мрънкаме, да запратнем ръкави и да покажем на Европа, а защо не и на целия свят, че тук живеят българи, които са с изключителен потенциал и които могат ЗАЕДНО да поставят България на първите редици в света по качествени професионалисти. Това е и моята мечта и г-н Наков, заедно с екипа от Телерик, спомагат за нейното осъществяване!

  Поздрави,
  Георги Янков

 17. zvuk says:

  Защо звукът на презентацията е толкова ужасен ?

 18. zvuk says:

  Защо звукът на презентацията е толкова ужасен?

 19. Относно коментара на г-н Наков “Цветущите думички много палят аудиторията. Подобен е стилът на Ричард Бендлър – избива табутата от хората, за да ги отвори да възприемат.” – вярно е, това наистина се случва.

  Например учениците не обичат консервативните преподаватели. Аз също преподавам и както знаете понякога се случва учениците да си разменят думички по адрес на техните майки :), които понякога са доста цветущи. Зная, че ако им кажа „Ученици, така не се говори, не е културно“ ще има резултат, тъй като имам авторитет пред тях, но това едва ли ще стигне до мозъците им и едва ли ще го осъзнаят. Аз обаче целя да ги провокирам и знаете ли какво правя? Ами просто повтарям техните думи!!! Не се шокирайте, моля :). И представа си нямате какъв ефект има. Примерно мога да попитам: „Какво каза, че ще правиш? И с какво ще го правиш? Ами хайде, сваляй гащите да те видим, нали си голям мъж! Ами ако искаш да се обадим на майка му да дойде тогава…“.

  Този прийом го научих от един колега и той наистина работи. Целта ми е да изляза от рамката на „порядъчния“ учител за момент, но пък впоследствие да си спестя СТОТИЦИ подобни случаи, защото учениците тогава наистина разбират какво всъщност съм им казал! Те многократно са чували да им се казва „Така не е културно!“ или „Дръж се прилично!“, но тогава ефектът е нулев, тъй като те не осъзнават какво казват, те просто така си говорят, без да влагат никакъв смисъл в изреченото.

  Искрено се надявам, че не съм бил разбран неправилно. Обожавам културните и прилични хора, просто с настоящия коментар целях да подкрепя и доразвия теорията „избива табутата от хората, за да ги отвори да възприемат“.

  Поздрави,
  Георги Янков

 20. nakov says:

  Оказа се, че тази моя “скромна” лекция са я отразили и в медиите. Ето оригиналният видеозапис от economy.bg: http://www.economy.bg/humancapital/view/4160/Svetlin-Nakov-ot-Telerik-Ne-mrynkajte-che-nyama-kadri-Syzdajte-gi-sami!

 21. nakov says:

  Лекцията на HR конференцията се оказа доста широко дискутирана и за да се позабавлявате малко, може да прочетете повече в хейтърския форум: http://goo.gl/tKWNI

 22. […] кариера: ръководство за търсене на работа в ИТ сферата Да си отгледаме софтуерни инженери – презентация пред… 158 – Набиране на качествени хора за екипа […]

 23. Investition says:

  От няколко дни гледам клиповете за свободно обучение на Академия Телерик и разбира се, гледам винаги тези на д-р Наков. Положителен човек, създава ми кеф като го слушам и с това чувство за хумор към технологиите е уникален! А тия HR-и.. гледат като телета в железница.. сякаш дошли да търсят под вола теле 😀

  Случи се да живея на близо до Академията на Телерик. Всеки божи ден в продължение на година минавах от там и не забелязвах нищо. Докато един ден не започанх да се интересувам от това какво е – бизнес,предприемачество, инвестиране, генериране на печалба, търговия с акции, малък бизнес,среден и на края стигнах ( И ТО СУПЕР БЪРЗО за около 2 седмици) до WEB MARKETING-а. Страшана еволюция. Запознах се с човек специализирал в IT. Разказа ми на кратко за html,php,SEO,CSS, CMS и започнах да загравям за какво идва реч. След няколко клипове онлайн в youtube, водене на стриктни бележки, слушайки внимателно по няколко ПЪТИ думите на д-р Наков ми дойдоха такива идеи за бизнес и т.н., че вече се вихря в една нова “вълна”,която за сега си казвам: “Ха, нагоре се движи само вълната!” и няма да и позволя да ме залее. Малко е несъвместимо образованието което следвам в СУ със обучнието ми в момента в софтуерното инженерство,дори МНОГО несъвместимо, но се надявам да наваксам пропуснатото.

  Поздравления за САЙТА,поздравления за клиповете и най-вече -> идеята “сами си създайте кадри” е уникална! Не можете да си представите, какъв бонус е това! Отсяване на добрите кадри, взимайки ги при вас с договор за едно добро бъдеще.

  КОЙТО ВДЯВА – ЩЕ ВДЕНЕ, който не ВДЯВА – да си гледа работата :).

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT