Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Мисия моята ИТ кариера: ръководство за търсене на работа в ИТ сферата

книга "Мисия моята ИТ кариера" от Ивайло Христов и Петър Хаджиев

Наскоро излезе книгата “Мисия моята ИТ кариера”, написана от двама колеги, които от години се занимават с подбор, интервюта и назначаване на софтуерни инженери и ИТ специалисти. Веднага си я купих и я прочетох с една единствена цел: да проверя доколко съветите, които давам на младите софтуерни специалисти, които обучаваме безплатно в Софтуерната академия, са такива, каквито дават и професионалистите в подбора на кадри с дългогодишен стаж (все пак аз не съм HR специалист и подготвям хора за ИТ интервюта само по между другото).

За мен най-важен е опитът

Всичко, което съм научил за интервютата за работа, го знам от опит и от дългогодишни разговори с колеги-работодатели, явяване по интервюта и провеждане на интервюта, но не и от книги или обучения по тази тематика. Винаги съм знаел, че давам на младите кандидати за ИТ работа моите съвети, а не съветите, които са написани по книгите и затова ми беше крайно интересно да прочета какви съвети дават колегите от индустрията.

Експериментът беше интересен и потвърди моите съвети на 100%. Оказа се, че пропоръките на моя колега и приятел Ивайло Христов от Комфо и Павел Хаджиев от JobTiger, са общо взето като моите. Единствено аз давам насоки най-вече към начинаещи в професията (за започване на първа работа), докато книгата на колегите в по-подходяща за хора с опит, които търсят да си намерят по-добра работа и дългосрочно кариерно развитие.

За книгата “Мисия моята ИТ кариера”

Книгата “Мисия моята ИТ кариера” е първата (и за момента единствена) българска книга на тема “търсене на работа в ИТ индустрията, кандидатстване, подготовка и явяване на ИТ интервю”. Написана е от професионалисти с богат опит и определено е полезна на всички, които няма добра идея как се кандидатства за работа. В нея можете да намерите важни съвети относно:

  • Къде да търсим работа?
  • Как да проверим фирмата и да преценим дали е подходяща за нас?
  • Как да подготвим своето CV?
  • Как да изпратим своите документи (job application)?
  • Как да се подготвим за интервю?
  • Как да се държим на интервю? Какви въпроси да очакваме?
  • Как да се пазарим за заплата? (темата по мое мнение е непълно развита)

Какво ми хареса в книгата за търсене на ИТ работа?

Книгата “Мисия моята ИТ кариера” е много добро ръководство за хора с малък или без опит в търсенето и кандидатстването за работа в софтуерната индустрия. По мое мнение тя има доста силни страни:

  • Отлично е описана структурата на едно CV и съветите за писане на CV са много добри. Обаснено е как да опишем опита и уменията си, как да ги подредим и защо да не използваме “темплейт за CV”.
  • Поставен е сериозният въпрос “Каква работа искаме да работим” и е обяснено защо е важно да работим нещо, което ни прави доволни и щастливи, а не да ходим на работа, само защото ни трябват пари.
  • Поставен е акцент върху важния процес на проучване на работодателя и как да съберам информация за отворената работна позиция при кандиатстване, какви са каналите на проучване на фирмите и защо е важно да направим своето “разузнаване”.
  • Отлично са обяснени основните въпроси за явяване на интервю за софтуерен инженер и QA инженер: какво търсят работодателите, какви личностни качества, какви технически умения и т.н.? Фокусът е върху принципите, а не толкова върху конкретиката. Даден е “превод” на въпросите, например ако ви питат “какво спортувате” каква информация искат да извлечакт от вас.

Малко критика към книгата за ИТ интервюта

Книгата е много добра и я препоръчвам на всички колеги, които са в началото на своята кариера и все още нямат богат опит с ИТ интервютата. Мога да споделя само наколко слабости, които забелязах:

  • Заглавието на книгата на съответства напълно на съдържанието. В книгата става дума за работа като програмист и QA инженер, но не и за другите ИТ професии като системен инженер, мрежов специалист, телеком инженер, системен администратор, бизнес анализатор, специалист по поддръжката на клиенти, специалист внедряване на ERP и CRM системи, Интернет маркетинг специалист, специалист ИТ продажби (sales engineer) и много, много други.
  • Книгата е повече насочена към хора с някакъв опит, отколкото към кандидати без абсолютно никакъв опит. Например главата за писане на CV дава препоръки как да опишем опита си, но реално огромна част от кандидатите, които имат нужда от съвети как да търсят ИТ работа и как да се явяват на ИТ интервюта, са наълно начинаещи!
  • Книгата не дава съвсем конкретни съвети как да се пазарим за заплата и колко пари да си поискаме. Съветите са по-скоро общи приказки, отколкото нещо наистина конкретно. Прдполагам, че конкретни числа не мога да бъдат дадени, защото след година или две те ще се променят, но кандидатите искат конкретика, но увъртания.
  • Книгата не дава задълбочени съвети за техническите въпроси при интервюта за програмист. Има такава секция, но тя съвсем леко засяга теническите въпросите, които можете да очаквате на ИТ интервю. За сметка на това секцията за QA интервюта е по-пълна и практическа.

На къде да продължим при подготовката си за ИТ интервю и работа в софтуерна фирма?

През януари правихме мащабен семинар на тема “Как да си намерим работа в софтуерната индустрия”. Това е на практика най-сериозното обучение по тази тематика, правено в България и включва 6 часа видео, което можете да гледате безплатно.

Докато четох книгата “Мисия моята ИТ кариера” си дадох сметка каква част от насоките и препоръките на професионалистите Ивайло Христов и Павел Хаджиев ние покриваме и също даваме в нашия семинар. По моя преценка над 95% от съветите на Ивайло и Павел, под една или друга форма и ние ги даваме на семинара. Някои от темите в книгата са описани обаче по-детайлно и по-увлекателно, докато ние отделяме повече внимание на актуалните към януари 2012 г. тенденции при кандидатстването за работа като програмист QA инженер и ИТ специалист като цяло и то насочени към напълно начинаещите с нулев работен стаж по професията “софтуерен инженер”.

Книгата или семинарът за търсене на работа в софтуерна фирма?

Ако се питате дали да си купите и прочетете книгата “Мисия моята ИТ кариера” или да гледате видеата от семинара за търсене на работа в софтуерна фирма, мога да ви препоръчам и двете.

Предимства на видеото от семинара за ИТ работа

Семинар работа в софтуерната индустрия - CV, интервю, как да търся работа като програмист?Видеата от семинара за търсене на работа в софтуерна фирма дават цялостна и задълбочена концепция за търсенето на работа в софтуерната индустрия, прочуване на работодателя, писане на CV, пращане на документи, подготовка за интервю за софтуерен инженер, явяване на ИТ интервю и подобни. Насоката е най-вече към хора без опит и без работен стаж и включва насоки за самоподготовка, самообучение и натрупване на опит преди първата ИТ работа. Препоръчват се на всички, кито някой ден искат да работят като прогрмисти или други специалисти в софтуерна фирма. Полезна и е на кандидати с малко опит, които искат да станат по-успешни в професията си. Семинарът е насочен към “старт в софтуерната индустрия” или “първа ИТ работа”, но е полезен и за кандидати с опит. Той дава много подробни и задълбочени наставления, съвети и конкретни отговори по темата “търсене на работа в софтуерна фирма”. Например въпросът “каква заплата да си поискаме и как да се пазарим” е разгледан много подробно и са дадени конкретни числа за ориентир. Предложена е и изчерпателна информация по въпроса “как да натрупаме знания и опит преди първото си интервю за работа”. Това е много важна част от подготовката за интервю – да правите проекти, да си направите сайт, да участвате в различни организации и инициативи, да пишете хиляди редове код години наред (ако искате да станете програмист), да си направите GitHub / Google Code профил и да качите в него най-добрите си проекти и т.н.

книга "Мисия моята ИТ кариера"Книгата “Мисия моята ИТ кариера” я препоръчвам като допълнение към семинара. Все пак това е книга, по-добре е обмислена, дава по-цялостна картина, споделя още една гледна точка и може да се чете във влака или в трамвая. Книгата е насочена повече към хора с някакъв опит в ИТ индустрията, с малък трудов стаж или без трудов стаж, които търсят по-добра работа и по-успешна кариера. Тя е цялостно ръководство за успешна ИТ кариера, а не само за търсене на работа. Ако искате да надникнете в нея, вижте секцията “Архив” на сайта на книгата (предполагам, че скоро ще изчезне, така че бдете бързи).

Търсене на работа за програмисти – ресурси

В допълнение към книгата “Мисия моята ИТ кариера” и семинара за търсене на работа в софтуерна фирма мога да ви препоръчам и една мако по-техническа книга по същата тема. Тя е от чужди автори, но може да се намери и на български език: Интервюта за програмисти от Ноа Суджанен и Джон Монган, ISBN 9548495260. В нея ще намерите повече техническа информация за въпросите по интервютата за работа в софтуерната индустрия, конкретни задачи и решения. Тя е отлично допълнение към българските ресурси по темата.

Ще си спомняте за нас някой ден

Спомням си, че преди да почна първата си работа като програмист и аз пътувах доста с обществен транспорт. Ако това е валидно и за вас, значи определено имате нужда от книгата и от семинара. Някой ден, когато навлезете в ИТ индустрията и изградите добра софтуерна кариера, ще ви се струва невероятно, че някога сте пътували с трамвай и не сте имали кола и ще си спомните как сте чели книги за интервюта, как сте се учили да програмирате и как сте ходили на първото си интервю за работа. Пожелавам ви бързо да стигнете тези дни. Не си губете времето, гледайте видеата и прочетете книгата за подготовка, търсене и намиране на работа в софтуерната индустрия.

Comments (12)

12 Responses to “Мисия моята ИТ кариера: ръководство за търсене на работа в ИТ сферата”

  1. Книгата изглежда интересна. А колко страници е, в сайта на книгата не пише?

  2. Yanko says:

    Книгата “Мисия моята ИТ кариера” е страхотна!
    С нея спокойно можете да минете и без семинара “Как да си намерим работа в софтуерната индустрия”! 🙂

    Относно книгата “Интервюта за програмисти от Ноа Суджанен и Джон Монган – въобще не си харчете парите за българското издание! 🙂

    През септември 2012 ще излезе 3-тото издание на книгата.
    http://www.amazon.com/Programming-Interviews-Exposed-Secrets-Landing/dp/1118261364/ref=dp_ob_title_bk

    Второто издание на книгата може да го откриете в Интернет.

  3. Димитър Данаилов says:

    Преди да започна и аз да интервюрам хора и да влизам профила на HR, бях изгледал едно много интересно видео с Павел Хаджиев :

    http://bnt.bg/bg/productions/139/edition/16987/nie_i_gradyt_9_oktomvri_vsichko_za_rabotata

    Тази неделя предаването ще се занимае с темата за професионалната реализация. Гост в студиото ще бъде Павел Хаджиев, млад специалист по човешки ресурси (HR). Водещият Кирил коментира с него редно ли е да бъдем приятели с шефа, има ли по-силен мотиватор от парите на работното място, възможно ли е една чаша или друга любима вещ, донесена от вкъщи да направи деня по-лек.

    Моето лично мнение, че от всеки добър професионалист става добър HR.

  4. Видеото, което колегата Димитър Данаилов предложи, наистина е много интересно. Изгледах го цялото.

    Специалистът по човешки ресурси Павел Хаджиев изглежда доста еродиран и опитен в своята област.

  5. Росен says:

    “Някой ден, когато навлезете в ИТ индустрията и изградите добра софтуерна кариера, ще ви се струва невероятно, че някога сте пътували с трамвай и не сте имали кола” — това е безценно 🙂

  6. Neven says:

    Хубаво е, че се дават съвети на младите хора. Но заключение от рода – използваш градски транспорт значи си човек втора ръка (вярно не е казано с тези думи) е доста лошо. Ето аз нямам кола, не защото нямам книжка или пари, просто считам че не е практично за София …

    • nakov says:

      Не съм видял успели хора от софтуерната индустрия да ползват градски транспорт, а общувам с хиляди такива. Просто се губи време и затова пътуваш или с кола или с такси (освен ако не живееш на входа на метрото). Не казвам, че останалите хора са втора ръка, а че човек тръгвайки към професията “софтуерен инженер” може да очаква да си вдигне жизнения стандарт и да се движи с кола или такси, да се храни нормално (не с банички и понички) и т.н. Извинявам се, ако съм обидил някого.

      • Компютърен инженер says:

        Наков, ще ме прощаваш, вдигането на стандарта не ознавача да висиш в задръствания, докато шофираш за работа…
        Това е криворазбран модел на поведение от твоите “успели” хора в ИТ средите, които най-вероятно са колеги с по 1-2 години стаж и карат 10-годишни коли. Ако това е стандарт, значи разбираме думата по различен начин.
        Има много по-приятни варианти да достигнеш до работното място – градски транспорт, пеша и т.н. Да не говорим за положителния социален аспект – възможност за непринудена комуникация, по-малко замърсяване на градския въздух, по-малко стрес, спрямо шофирането в градска среда и т.н.)

  7. demosten says:

    Хахах – последния абзац ме разби. Много елементарно. Всеки мухльо в София, който се е видял с малко пари си купува кола. Разбирам, че се опитваш да мотивираш хората…Само дето с това си изказване е много по-вероятно да стимулираш някое парвеню с провинциално съзнание. Или може би това е твоя таргет? Както и да е. Просто ви съветвам да я махнете тази част, за да не съсипвате впечатлението от сигурно не-лошата книга, мисия. Не всеки го бива в мотивацията. Вярвам че и на други хора освен мен това се е сторило по-скоро обидно.

  8. ratanasov says:

    Не мисля,че е лош примерът с автомобила,съветите са добри,не съм в сферата на ит ,но кандидатствах в ит фирма,за др позиция,резултатът беше – много добре се представихте!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT