Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Множествена интелигентност

BrainЗнаете ли, че за да е интелигентен един човек, не е необходимо да е силен в математиката или да може да запомни 100 думи подред, дори не е необходимо да има високо IQ?

Според утвърдени теории в изследванията за мозъка има поне 9 вида интелигентности, които един човек може да притежава и неговите знания, умения и способности могат да се измерват паралелно по 9 различни направления. Често пъти някои хора развиват само една или няколко от своите интелигентности и изоставят другите, заради което понякога ги считат за прости.

Според проф. Хауърд Гарднър, човешкият мозък може да развива 9 вида интелигентности:

 • логико-математическа интелигентност
 • пространствена интелигентност
 • лингвистична интелигентност
 • телесно-кинестатична интелигентност
 • музикална интелигентност
 • интерперсонална интелигентност
 • интраперсонална интелигентност
 • натуралистична интелигентност
 • екзистенциална интелигентност

Множествена интелигентност – видео

Гледайте лекцията на д-р Светлин Наков за теорията за множествената интелигентност, за да научите какви са 9-те вида интелигентност и какви качества и способности притежават носителите на тези интелигентности и в кои занимания и професии са истински добри. Научете защо е полезно да развиете поне малко интелигентност от всяка от 9-те вида и как паралелното всестранно развитие ви прави по-умни, по-интелигентни и по-успешни в живота.

Множествена интелигентност – презентация


Comments (14)

14 Responses to “Множествена интелигентност”

 1. korporativa says:

  Накуф, ти от това ли страдаш.

  P.S.
  Няма да може да ме тракнеш по ИП този път!

 2. Johny says:

  Тотално изтрещяхте. Хипнози, НЛП-та, сега и това.

 3. nakov says:

  Скоро ще си пуснем и собствен университет с бакалавърски и магистърски програми. Това е само началото.

  Повечето хора от ИТ индустрията късно узряват, за да осъзнаят, че освен ИТ умения човек трябва да натрупа и меки умения (soft skills). Всичките НЛП-та, хипнози, множествена интелигентност, обучения по комуникационни умения, умения за презентиране, маркетинг, мениджмънт, предприемачество и подобни са следващо ниво на прогрес след усвояване на технологиите на добро ниво.

  • ELMI says:

   Абсолютно съм съгласна с Вас! Прави впечатление, че за доста хора знанията == разбиране. Необходимо е да има въплътяване в личността както на рационално, така и на преживелищно равнище. Струва ми се, че една значителна част от хората в ИТ индустрията се дистанцират от последното и това ги капсулира. Радвам се, че разбирате нещата по този начин , и не само, но и популяризирате! На добър час във всички Ваши начинания. Както е отбелязаля Елеонора Рузвелт”великите умове коментират идея”!

 4. Johny says:

  Така, така, никой не спори, че бизнеса е само кодиране, но като гледам накъде завивате по-скоро до Бялото братство ще стигнете, отколкото до ИТ софт-скиллс.

  Бе правете квото знаете, просто ви казват, че трещите чат-пат, лично мене не ми пречи да гледам сеир.

 5. Johny says:

  Бе то в уикипедиа и за Бялото Братство има статия, ама кво от това? Както и да е, продължавайте с каквото там правите.

 6. Johny says:

  A, и колега, не слагай НЛП и Хипноза до “маркетинг, мениджмънт, предприемачество” щото хич не са същата група неща. Друго? Астрология? Нумерология? Шаманство? Как рилейтват към софт-скиллс?

 7. Johny says:

  Ей ти най-добрия софт-скилл за ИТ индустрията след коденете и технически умения. АНГЛИЙСКИ ЕЗИК. Окей? Как ти звучи? По-добре ли е от хипноза? В ХП само с НЕМСКИ влизаш на 3 бона, после те обучават на каквото си избереш.

  Добре ли е? Как мислиш?

 8. korporativa says:

  Накуф, още не съм сигурен, но дали от евтината нафта си пил или си се нашмъркотил с бензиови пари (от скъпия), ама това не ти влияе добре.

  P.S.
  Няма да може да ме тракнеш по ИП _И този път!

 9. nakov says:

  Май трябва да си отворите нова тема в клубчетата на ДИР.БГ, че дискусията излезе извън темата.

  Определено английски език е важно и това е една от интелигентностите на съвременните хора: “лингвистичната”.

  Доколко “НЛП и хипноза” заедно с “маркетинг, мениджмънт и предприемачество” са невъвместими понятия можем да спорим много. Това са инструменти, които добрите продавачи, мениджъри и предприемачи ежедневно ползват. Само човек, който не познава тези инструменти, може да твърди противното. Най-добрите мениджъри, специалисти по продажби и предприемачи ползват тези техники обикновено неосъзнато, т.е. стигнали са висшата форма на познанието: “неосъзната компетентност”. Някои от най-успешните хора, които познавам, дори яростно спорят, че не ползват НЛП техники и не знаят какво е НЛП. И всъщност са отчасти прави. Те не знаят, че ползват НЛП. Те притежават неосъзната компетентност (обяснена е тук: http://semeina-ekologia.org/2012/05/382/). Някои от тях даже докато обясняват как не знаят какво е НЛП и хипноза, доводите им са дълбоко НЛП инспирирани и ползват хипнотични патърни в речта си, разбира се напълно неосъзнато. Познавате ли такива хора?

 10. GG says:

  Имах саторито, че господин Хоуърд Гарднър има повече цитати от А. Айнщайн, защото доста повече хора се занимават с/изучават/ психология, отколкото физика… това не е мерило за значение на постижението..също не го и отрича.

 11. nakov says:

  @GG вярно е че повече хора се занимават с психология, отколкото с физика, наистина тази статистика не е мерило и директно сравнение не може да се прави, но със сигурност толкова голям брой цитати е значителен знак за популярност и значимост на теорията за множествената интелигентност.

 12. Johny says:

  You are fucking crazy. Не разбирам абсолютно нищо от горните два поста, говорите като луди хора. Наков лингвистичната ти интелигентност ти позволи да направиш изречение с 80 думи на 4 реда, нещо което по принцип е за параграф. И за изказване на мисъл, каквото при тебе не личи да протича.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT