Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Станислав Гатев и Георги Ангелов спечелиха конкурса по програмиране на PC Magazine и Телерик

В четвъртък се проведе финалът на конкурса по програмиране на PC Magazine и Телерик, който е с 18-годишна история. До финала достигнаха най-добре представилите се отбори от първите 6 задочни кръга на конкурса. Тази година в състезанието участваха десетки отбори от 1 до 3 души, които във всеки кръг трябваше да решат една алгоритмична и една приложна задача.

Финален кръг на конкурса по програмиране на PC Magazine и Телерик - юли 2012 г.

Финал на конкурса по програмиране – задачата

На финала на конкурса по програмиране също имаше алгоритмична и приложна задача: космическа битка. Играта прилича на стратегиите, които се играят по гейм клубовете: двама играчи в космоса, всеки си има база и боен кораб, с който атакува противника. Бойните кораби могат да се движат и да стрелят, а корабите в базата стоят неподвижно.  Играчите трябва да атакуват противниковия кораб и базата му като съществеменно защитават своята база.

Алгоритмична част – стретегия за космическа битка

Алгоритмичната част на задачата беше да се разработи алгоритъм, който води космическа битка възможно най-успешно. На всеки ход на алгоритъма се подава състоянието на играта (разположение на корабите, базата и метеоритите в космоса) и той решава какво да прави играчът: завъртане, движение, стрелба или никакво действие.

Приложна част – визуализация на космическа битка

Приложната част на задачата беше да се разработи софтуер за визуализация на космически битки между два алгоритъма на различни играчи. Трябваше да се направи симулатор, който спазвайки правилата на играта подава състоянието на играта на играчите, изпълнява техните ходове и визуализира графично бойното поле и битката между играчите.

Класиране във финалния кръг

Класирането във финалния кръг от конкурса по програмиране на PC Magazine и Telerik беше оспорвано. Шампионите успяха да напишат и алгоритъм и приложна част доста успешно за ограниченото време, с което разполагаха (1 ден). Ето и класирането:

Място Отбор Резултат
1 Станислав Гатев и Георги Ангелов 17.8
2 Антон Богданов и Станислава Богданова 15.55
3 Марио Стоилов и Ивайло Кирилов 6.6
4 Димитър Иванов 5.03

Победители

Победители в конкурса по програмиране за 2012 г. са Станислав Гатев и Георги Ангелов, които водеха класирането и преди финалния кръг. Те бяха оценени от журито на финалния кръг (експерти от фирмите Телерик, Сирма и Технологика) с най-високи оценки и за алгоритъм и за приложна част.

Георги Ангелов и Станислав Гатев решават задачата на финалния кръг в конкурса по програмиране на PC Magazine и Telerik

Задачи и решения

Решенията на участниците от всички кръгове на конкурса са публично достъпни и могат да бъдат разгледани от адрес: http://pcmagazine-telerik-contest.googlecode.com/svn/trunk/.

Comments (0)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT