Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

OpenFest – 3-4 ноември 2012 @ Интерпред – да споделим свободата!

OpenFest-logo

Готови ли сте за най-голямата конференция за отворени технологии в България? Елате на OpenFest 2012, безплатно, на 3-4 ноември 2012 г. в Интерпред.

OpenFest 2012 е 10-тото издание на най-голямата конференция за отворени технологии, свободен софтуер, отворен софтуер, свободна култура и свободно споделяне на знания на балканите. Тя събира експерти от България и чужбина в два конферентни дни, с две паралелни сесии.

Търсим лектори за OpenFest!

Както на всяко доброволно събитие, се търсят лектори-доброволци, които доброволно да споделят своя опит с технологии, проекти и инициативи, свързани с целите на OpenFest конференцията. Ако искате да споделите нещо, свързано с отворените технологии и култура, свържете се с организаторите на OpenFest: http://openfest.org/call-for-papers.

Лектори на OpenFest 2012

По традиция на OpenFest за лектори идват както световни знаменитости, така и локални знаменитости от България, и някои не чак толкова известни ентусиасти, решени да споделят своя опит в определена сфера или проект. Тази година ще имаме и от трите вида лектори и ето някои от тях:

 • Brian Doll и Hengeveld Nick от GitHub ще говорят за най-популярната платформа за разработка на проекти с отворен код GitHub.
 • Harald Welte от Linux Kernel и Openmoko ще говори за Osmocom.org (community-based open-source mobile communications) и GPL лицензи при вкрадени системи (embedded devices).
 • Vlatko Kosturjak и Tonimir Kisasondi от Хърватска ще говорят за скенера за уязвимости в сигурнистта OpenVAS и за злонамерени действия през публични услуги в Интернет.
 • Васил Колев (ManiaX) ще разкаже как поддържа 700 сървъра с 12 часа работа на седмица.
 • Стефан Кънев ще направи една философкс алекция за парадигмите в езиците за програмиране (ООП, ФП, АОП, …)
 • Владимир Василев е разкаже за initLab и хакерските съборища (hackerspaces) в България и региона.
 • Станислав Куманов ще разкаже за Twitter Bootstrap библиотеката и създаването съвременен UI с JavaScript и LESS.
 • Андрей Радев ще разкаже за мощния реактор за писане на код VIM.
 • Николай Костов вероятно ще направи лекця за микроконтролерите Raspberry Pi и как да си направим система за контрол на дстъпа с бар-кодове със C# и Mono.
 • Светлин Наков вероятно ще направи някаква лекция за свободно обучение на софтуерни инженери и изграждането на свободен софтуерен университет.

OpenFest: Кога, къде, как, защо?

Все още няма официална програма, но от горния списък с лектори и евентуалните теми става ясно, че за пореден път ще имаме силно събитие. Не го пропускайте!

По традиция събитието OpenFest не изисква регистрация, така че просто си сложете някакво подсещане в календара и елате да научите нещо ново, интересно и полезно на 3-4 ноември в Интерпред.

Comments (3)

3 Responses to “OpenFest – 3-4 ноември 2012 @ Интерпред – да споделим свободата!”

 1. Георги Стойков says:

  Там съм!

 2. Страхотно е, че организират подобни семинари. Няма как да го пропусна!

 3. Todor says:

  Super e festivala – spodelete open source znaniq, polezni za vseki !

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT