Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Свободен софтуерен университет – концепция и напредък по проекта (@ OpenFest 2012)

Актуално: Софтуерният университет е вече факт. Научете повече от неговия официален уеб сайт:

Софтуерен университет – http://softuni.bg


Software-University-Logo-blue-horizontal.png


От години работя по изграждането на истинско образование за софтуерни инженери в България. От момента в който станах студент в първи курс, разбрах, че държавното образование има нужда от драматична корекция, за да съответства на реалността, на индустрията, на пазара на труда, на икономиката, и че тази корекция няма да се случи от само себе си.

Правил съм много опити частично да реша проблема с образованието на софтуерните специалисти в България: водих изборни курсове по програмиране и разработка на софтуер във ФМИ на СУ, в ТУ-София, в НБУ, създадох с колеги собствена академия по разработка на софтуер (НАРС), а след това и софтуерната академия на Телерик – най-големия център за алтернативно образование за софтуерната индустрия. Към момента (ноември 2012) в академията се обучават около 4000 души, от които 1000 присъствено.

Лека полека дойде време за нещо по-голямо и по-значимо за образованието в България: изграждането на софтуерен университет – място където млади хора да участ безплатно съвременните концепции за разработка на софтуер, съвременните софтуерни технологии и практиката на професията “софтуерен инженер”. Боря се да изградя качествено обучение, безплатно, което дава професия и работа в софтуерната индустрия и диплома за висше образование. Ужасно трудно е, но това не ме спира – нито мен, нито моя, екип, приятели и съмишленици. До къде сме стигнали, какви трудности срещаме и кога ще заработи софтуерният университет споделям в презентацията за свободно обучение на софтуерни инженери на OpenFest 2012:

Видео от лекцията за свободния софтуерен университет

Comments (96)

96 Responses to “Свободен софтуерен университет – концепция и напредък по проекта (@ OpenFest 2012)”

 1. Не съм много запознат с материята, за това въпросът ми може да прозвучи малко наивни, но няма ли как да се направи изцяло но в университет без да се търси партньорство с някои от вече съществуващите ?

 2. Браво, невероятна презентация!!!

  Колкото по-скоро се случи всичко това, толкова по-скоро цяла България ще спечели.

  Убеден съм, обаче, че това никак няма да се хареса на университетите, предлагащи компютърни специалности… Защо ли? Ами може би защото ще загубят студенти, авторитет, работни места и пари.

  Интересно ми е кой университет ще погледне истината в очите и ще отвори вратите за Телерик!?! Който първи я прозре и осъзнае на време, той ще спечели най-много :).

  Наков, предполагам пак ще има видео, нали?

 3. Михаил Димитров says:

  Здравейте,
  слайдовете са много хубави и идеята и концепциите също, както и постиженията.
  Само едно не ми харесва изказът, набива ми се в окото просто – “обучител”…

  Поздрави и лек ден!

 4. “Svoboden” kato FLOSS ili kato Svoboden BUlgarski Univ.?

 5. Дано стане по възможно най-бързия начин!

 6. Andrei says:

  Похвално, но самите вие вече сте изостанали от пазара, май.
  Гледайки курсовете, които ще предлагате – залагате основно на уеб девелъпмънт, имайки предвид че последните години сериозно са навлезли мобилните устройства и общо взето нещата се ориентират в такава посока, а вие предлагате единствено един курс за половинчат (Phonegap) mobile development.
  Къде са Android и/или iOS курсовете?

 7. А. Митов says:

  Да, защо няма курсове за Android и iOS? А и също така няма ли да направите курс по функционално програмиране? Вече на доста места гледам, че “Mutability is the new goto”. И също така някакъв курс изцяло насочен към алгоритми и структури от данни.

 8. Erlang e nai-visokoplatenoto programirane. Funkcionalno programirane e dobra ideya.

 9. Имаме много сериозни курсове по структури от данни и алгоритми, дори цяла академия за това: https://softuni.bg Всеки ден по два дни целодневно се обучаваме по това. За iOS и Android все още нямаме истински курсове. Имаме един за cross-platform mobile development, ама той разчита на HTML5 и Apache Cordova и не таргетира native apps. Да, има какво още да се направи. Очакваме лектори с know-how по тези теми да се включат в идеята за свободно и качествено образование.

 10. Изяло нов университет е ултра трудна и ресурсоемка задача. По закон в България нов университет се стартира с решение на народното събрание и с министерски съвет. Има изисквания колко професора, колко доцента трябва да има. Или трябва да променят закона, или трябва да се закачим за някой голям, който да осигури акредитация.

 11. Ползвам термините “трейнър” и “обучител” поради негативното значение, което понасъбраха традиционните термини “преподавател” и “учител”, особено в ИТ индустрията.

 12. Боря се университетът да е свободен доколкото може. Ясно е, че който даде пари, той ще дърпа в някаква посока. В момента Телерик плаща и съответно дърпа към технологиите, които в Телерик се ползват. Ако друг дава парите, ще е друга посоката. Важно е да се пази баланс между фирмените интереси и интересите на студентите и обществото и да няма крайности.

 13. За курс по функционално програмиране – ще се радваме ако се появи лектор, да го поканим да направи такъв курс. За момента разчитаме на функционалните парадигми в C#, но знаем, че те са малка част от необятната функционална вселена.

 14. Обикновен Кодер says:

  Господин Наков, аз съм завършил университет – 4 години бакалавър и 2 години. Това са 6 години целодневно. Вие искате да ги сбиете на 1 години вечерно. Това означава да махнете грубо казано над 90% от курсовете. Кои точно курсове, които сте учил във ФМИ смятате да не включвате в университета Ви?

 15. Atomcat says:

  Това, което господин Наков се опитва да направи, много прилича на нещо, което имат в Германия и се нарича Fachhochschule. Това е университет, който е насочен към практиката и теорията е значително по-малко застъпена. Студентите има задължителни стажове и когато завършат са готови за работа в индустрията или вече работят по специалността си. Не е лошо да има нещо такова. Като цяло в момента в България се търсят много повече хора, които могат да програмират и да работят с технологии, отколкото които могат да разработват продукти, за които се изискват знания извън стандартните за един програмист. Всеки сам си избира дали да се насочи към нещо много конкретно, което му осигурява практически опит и работа или да учи в нормалния университет и да получи по-широки знания.

 16. nakov says:

  @Обикновен Кодер, разсъжденията ти не са съвсем правилни. При нас се учи сериозно! Учил съм във ФМИ няма база за сравнение. Там изкарваш с няколко дни учене на семестър. При нас ученето е почти целодневно всеки ден, включително почивните.

  Ние си ценим времето, а не го пилеем. По тази причина просто учим повече на ден и затова изкарваме по 3 години стил “ФМИ” за една. Ако не вярваш, разпитай хора, които са завършили при нас, има в изобилие.

  Твърдението, че режем над над 90% от курсовете, които се учат във ФМИ е плод не грешни пресмятания. Всъщност режем около 30% – главно математиките.

  Кои предмети бих изхвърлил от ФМИ? Ами всички предмети, които не те правят софтуерен инженер. Аз не съм против ФМИ. България има нужда от математици и теоретици, просто в по-малки количества. Аз не съм съгласен да се запиша да уча за софтуерен инженер и да ми пълнят главата с математики, само защото преподавателите нямат часове и трябва да ги уволнят. Стига се до абсурдни ситуации като във физическия факултет на СУ, където преподавателите са повече от студентите. Ние обучаваме с 5 преподаватели и 40 доброволци 1000 души присъствено – показваме как може обучението да бъде десетки пъти по-ефективно от държавнаа образователна система.

  И сега а въпроса: кои предмети бих изхвърлил от ФМИ? Ами нека вземем примерно програмата на ФМИ за бакалавърска специалност “софтуерно инженерство” за 2012 г. Ето кои са смислените предмети (съдържанието им съответства на заглавието и преподавателят е в час): CS Увод в програмирането, CS Дискретни структури I, CS Обектно-ориентирано програмиране, CS Дискретни структури II, NT Спорт, CS Структури от данни и алгоритми, CS Компютърни архитектури, SE Увод в софтуерното инженерство, NT Икономика на софтуерното инженерство, NT Комуникативни умения, CS Операционни системи, SE Софтуерни архитектури и разработка на софтуер, CS Компютърни мрежи, CS Word-wide web технологии, SE XML технологии за семантичен web, SE Управление на качеството, CS Бази от данни, SE Разпределени софтуерни архитектури, SE Анализ на софтуерните изисквания, SE Проектиране и интегриране на софтуерни системи, SE Управление на проекти, CS Извличане на знание от данни (Data Mining). Ако разгледате нашата учебна програма (бакалавър-практик), ще откриете, че покриваме над 70% от тези смислени учебни предмети. Е, при нас съдържанието съответства на заглавието, а при държавните образователни институции често има плашещи несъвпадения.

  Сега на тема какво бих изхвърлил, ако искам да уча за софтуерен инженер – практик и да стана от най-добрите софтуерни инженери. Бих изхвърлил следните излишни учебни дисциплини или по-скоро бих ги направил изборни: MAT Анализ I, MAT Алгебра, NT Английски език (английски и IQ при нас са част от приемния кандидат-студентски изпит), MAT Анализ II, MAT Геометрия, MAT Диференциални уравнения и приложения, MAT Статистика и емпирични методи, NT Социално правни аспекти на софтуерното инженерство. От избираемите дисциплини бих запазил тези, за които във ФМИ винаги има повече кандидати, отколкото свободни места. Знаете кои са те. Например за програмиране за iOS има 400 кандидата и 100 места, докато за математиките няма кандиати и преподавателите водят на 5 души.

  Не съм против математиката. Трябват математици. Просто е грешно да се натрапва математиката на софтуерните инженери. Аз съм завършил бакалавър, магистър и доктор и не никога не съм бил силен математик. Който иска да учи математика ще си запише.

  Не съм против ФМИ, ТУ, УНСС, НБУ и т.н. Те не са ни конкуренция. Ние се борим да направим университет за практици, работещи успели хора. ФМИ и ТУ се борят за наука, а ние за практика. Който иска да учи теория от преди 20 години, нека да си учи в традиционната образователна система. Който иска да стане добър, успял, кадърен софтуерен инженер, може да учи при нас или пък едновременно във ФМИ и при нас.

  И последно: ако собственото ми дете сега завършваше училище и искаше да учи за софтуерен инженер в България, към днешна дата, бих го посъветвал да запише ФМИ за диплома и софтуерната академия за знания.

  Когато софтуерната академия един ден стане университет и дава диплома за висше образование, ще ми е грях на душата да препоръчам нещо друго за човек, който иска да стане програмист или софтуерен инженер, освен “софтуерния университет”.

 17. nakov says:

  @Atomcat Чувал съм за този немски модел. Тези Fachhochschule (Universities of Applied Sciences) са точно ориентираните към практиката “приложни университети” и точно от такъв има нужда българската софтуерна индустрия, за да запълни липсата на 10 000 кадърни софтуерни инженера на година. Всичко това показва, че сме на прав път: най-могъщата и работеща икономика в Европа обучава практици в университети-ориентирани към практиката. И в Германия издават дипломи за висше (бакалавър и магистър). И в Германия наблягат на практиката, не на остарели теории от преди 20 години. И в Германия имат изискваме преподавателите да имат стабилен практически опит в индустрията. И в Германия колежите са 2 години, не както в България 3. Реално сме напипали правилния път за цивилизоване на образователната система, за да отговаря тя на нуждите на индустрията.

 18. Bobby says:

  Чудесно начинание, но искам само да добавя няколко неща, които може би биха били полезни. Защо в този университет трябва да бъде застъпено само частта за създаване/реализиране на видовете приложения. Защо няма и програма за ситемни администратори или софтуерни архитекти например. Не мисля че работата на един админ е по-маловажна от работата на един дев (искам да отбележа, че не съм нито админ, нито дев). А пък за работата на софтуерен архитект се изисква много познания, а не е задължително тези познания да включват познаването на някакъв конкретен език. Изискват се умения за разбиране на бизнеса и спецификите за който ще разработваш приложението. Това са умения, които не се добиват лесно и са свързани с много практика, а това кето видях, е че вашият университет ще залага на практиката и може би това е добра възможност да се пробвате да включите и такава програма, а не само да генерирате кодери.

 19. nakov says:

  @Bobby, лека полека ще добавяме нови специалности, професии, курсове, дори цели бакалавърски и магистърски програми. Системен администратор ни е една от най-скорошните цели. Причината да фокусираме усилията си върху разработчиците на софтуер са обявите за работа – оказва се че най-голяма търсене има за софтуерни инженери и за администратори и архитекти – по-малко.

  За архитектите: не мисля, че който и да е, дори най-големият гений, може да стане архитект след няколко месец или 1-2 години обучение. За тази професия си иска да имаш 10-15 години опит с всякакви технологии, бизнес модели и различни индустрии, за да натрупаш капацитет. Все едно да си учил за CEO на и като завършиш, да очакваш да станеш шеф на Microsoft или Apple. За тази работа си трябва израстване години наред.

 20. Bobby says:

  Абсолютно съм съгласен с това, че за да си софтуерен архитект трябва да имаш опит. Но имах друго в предвид, че доста от студентите в момента идея нямат от понятието софтуерен архитект и даже не знаят с какво се занимава такъв човек. Имам наблюдение понеже се опитвам да преподавам иновативна дисциплина във ФМИ и се стремя да насоча студентите да помислят малко и в посока дизайн (не графичен 🙂 ) на дадено решение. За тях е важно да могат да програмират, както са им набивали досега в главите. Когато им се даде задача се справят криво ляво, но дойде ли момента да измислят задача или да се създаде реален case и започва голямото чудене и борба. Общо взето това ми е мисълта, че е добре да се застъпва по някое време и тази страна. Дано да имате успех и да създадете добри професионалисти.

 21. Да, ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ СЕРИОЗНО СОФТУЕРНО ОБУЧЕНИЕ,
  чрез Университет примерно.

  University of Cambridge предлага стабилно обучение не само по софтуерно инжинерство,
  а и това е университета традиционно завършван от членовете на английското кралско семейство, но защо ли не съм чул да имат издаден образователен лиценз?

  Може би просто нямат нужда от такъв?

  А освен това там се влиза с кандидат студентски изпит, а не по документи и платена такса както е в мнозинството от университетите в Англия.

  И въпреки гореизложените факти, няма изгледи University of Cambridge да фалира или да бъде просто затворен.

 22. nakov says:

  Интересно как един такъв неакредитиран университет решава въпроса с нуждата от диплома за някои поцизии, например: за учител в училище, за преподавател в университет, за държавен служител, за някои фирми и т.н. Може би има процедура, която на базата на дипломата от “University of Cambridge” получаваш акредитация (признаване) на документа на държавно ниво. В България има закон за висшето образование и той регламентира какво е “диплома за висше”, кой може да я издава и при какви условия диплома от чужд университет може да се признае (легализира) в България.

  Спомням си абсурдната ситуация, в която брат ми дойде в България с PhD диплома от “University of California, Berkeley” и трябваше да се явява на повторна защите пред българска комисия, за да му признаят дисертацията от БАН.

  Преглеждал съм U.K. университетите и много от тях са отворени за сътрудничество с индустрията, но при тях цените за обучение са убийствени за българските стандарти (примеро 15 000 лири на семестър).

 23. B. Georgiev says:

  Намирам идеята за софтуерен университет като доста добра! Смятам, че представлява реален модел на немското “практическо” училище, ориентирано към индустрията.
  Убеден съм, че Наков и компания ще намерят начин за успешно реализиране на инициативата.
  Бих искал все пак да попитам – обмисляли ли сте идеята за “съвместно съжителство” с ФМИ?
  Според мен би било печелившо, ако софтуерният университет на Телерик формира специалността “Софтуерно инженерство” към ФМИ и, да речем, надзирава специалности като “Информационни системи” и “Компютърни науки”. От една страна, по този начин някак общността не би била раздвоена. От друга страна, би имало гъвкавост между академичност/теория и съответно индустрия/практика.

  П.П. Пародията в БАН с дисертацията на завършил шампион от Бъркли е просто нечувана. Съмнявам се някъде другаде по Света да се е чуло и видяло подобно нещо. Способни хора като Преслав Наков, занимаващи се с наука, трябва да бъдат едни от най-тачените от обществото, а не обратно… 🙁

  • nakov says:

   Отворени сме да работим с ФМИ, винаги съм ги изтъквал като най-доброто място за висше образование за софтуерни инженери в България (поради липса на по-добро). Правили сме няколко неуспешни опита и засега няма изгледи да успеем да се разберем.

   Ние работим по честен и цивилизован начин и не сме поддръжници на утвърдените практики на държавната система: далавери, рушвети, връзки и подобни. Може би това е голямата пречка пред успешно сътрудничество с държавните университети.

 24. Johny says:

  Вземете да им плащате на хората накрая, материали за само-обучение има достатъчно. Имате пари, плащате на американци, плащайте си и тука, хората ще дойдат. Иначе нет-импакта за България ще е същия, със селски фирмички като вашата (дето даже не е българска, нали), ако някой е добър, ще си емигрира просто и твоята мечта за силициева долина ще си остане само Силконовата Долина на мацките в България, както си е в момента.

  А, и не ги тормозете децата от 7 годишни да се лепят пред компютъра, не ви ли е неудобно. Спонсорирайте ги да ходят да спортуват, мотивиран кадър в софтуерната индустрия пийква в 2-3-та си година и после деградира, не ги убивайте от малки още дечицата.

 25. Някой Си says:

  Johny ти наред ли си?
  Not sure if trolling
  or idiot

 26. Някой Си says:

  Извинявай ама по Компютърни Ахитектури (в “елитното” ФМИ) се оценява по количеството изписани страници (facepalm).

 27. Johny says:

  Кажи бе, некой си. На Наков брат му бере кинтите в Катар, Телерик плащат 5-орни заплати само и само ако си американец, тука некъв патерн да виждаш в липсата на кадри ВЪВ България?

  А за децата – надявам си не си просто парче и ще мислиш, преди да залепиш 7 годишно да кодира и да го увредиш за цял живот. Каквото се иска за професионална работа се учи за 1-2 години по нормалния път в работата, във фирмата която е осигурила това като възможност и ЗАПЛАЩАНЕ, като по целия свят. Да си чул университет “Майкрософт” или “Бил Гейтс”? Гуугъл ще спонсорират Станфорд, а не се правят на по-велики от там, дето са тръгнали?

  Но нашите герои са велики, те не са учили в тая система, те са учили на Марс и сега тези учили в същата система са недостойни за тях. Нинджи.

 28. Някой Си says:

  Ти сериозно ли си мислиш че с 1 година учене ще си готов за фирма като Майкрософт? А и какъв ти е проблема не мога да рабера… Някой да те насилва да го записваш този университет? Някой да те кара да записваш децата си? Аз лично бих следвал в този нов университет тъй като наистина ще уча това което ме влече а няма разни лъхащи на водка “професори” да ми казват колко много се ползват интегралите в практиката. Няма да ме оценяват по броя изписани страници. Няма да разни като тебе да защитават умрелия труп наречен държавен университет. Ти си едно зомби което не може да си отвори очите че това е място където всъщностм ожеш да научиш нещо полезно, а не да спиш по време на лекции? Гугъл спонсорират Станфорд, ОК, а ти мислиш че ФМИ е от ранга на Станфорд. Нашите герои най-вероятно са учили САМИ и не дължат нищо на скапаните ни университети 🙂

 29. Някой Си says:

  Обясни ми какво ще се случи с едно дете ако започне да учи още като е малко? Ще се прекърши ли. Не ми излизай с аргумента “ще си развали очите”. Ако го влече, защо да не учи? По-добре да прави нещо полезно отколкото по цял ден да цъка WoW. И защо си мислиш че
  програмирането пречи на спортуването? Нима смятяш, че ще коди по 15 часа на ден?

 30. Обикновен Кодер says:

  @Наков: Благодаря ви за изчерпателния отговор. Като казахте вечерни курсове си помислих, че е възможно курсистите да работят или да учат друго нещо докато посещават университета. Доколко математиката помага и аз съм силно скептичен. Алгоритми и подобни работи – Google и Facebook много държат на тях при приемането на кадри, но според мен главно защото техните development среди са доста custom и не очакват да си запознат с тях, а просто да имаш силно развито чувство за решаване на проблеми.

  Иначе според мен ще е проблем човешкият фактор – качеството на кадрите. Изглежда вие сте доста нахъсан и работлив човек и очаквате и от курсистите да са такива, но няма, поне не и повече от 1% от тях. Ако подобни хора завършват с отличен резултат ФМИ, а останалите просто го завършват то при Вас надъханите ще завършат този университет, а всички други или ще бъдат скъсани или с триста зора ще го завършат и знанията ще са им трагикомични от всичките курсове и няма да имат фокусирано и добро знание към нито една технология. А точно това няма да се иска от тях от работодател.

  И друг пример – да кажем че съм супер нахъсан и имам свободни 3 месеца да се подготвя професионално. Самоучители – бол. Купувам си книжка за Java, и я изчитам за 2 седмици. А през останалото време правя 5-6 проекта на Java. Определено ще съм по-добър кандидат за Java програмист от човек завършил университета ви.

  Та накратко изводите ми – искате нахъсани курсисти и предлагате специфично практическо образование, НО нахъсаните кандидате имат потенциала сами да придобият по-специфично образование за дадена позиция за по-кратко време.

  Относно ученето на iOS (понеже имам малко практика) – представете си учите хората на Objective-C през 2008, след 2 години става ясно че технологии като Phone Gap правят излишно ползването този специфичен език в 98% от случаите…

  В този ред на мисли – в Телерик академията преподавате специалности, които ще се търсят в … Телерик! Бихте ли посъветвали детето си да стане … Silverlight специалист? Напуска/уволняват/не го удобряват в Телерик и то си бие главата в стената за изгубеното време… И изобщо трябва да признаете, че относно web-a .NET е много назад като frameworks спрямо Ruby и новите технологии след него.

  Преподаването на силно специализирано знание може да е опасно поради тези две причини – да не се търси почти никъде, а и дори да се търси в момента може да бъде obsolete-нато съвсем скоро. Затова ФМИ-то дава една добра база без да се обвързва с технологиите много-много.

 31. Някой Си says:

  Айде бе обикновен кодер, кое от това което предподават е специфично за Телерик? Курс по силвърлайт конкретно нямат, а това което се преподава може да се ползва във всяка фирма работеща с .NET фирма. Пренебрежителното ти отношение към алгоритмите няма да го коментирам.
  “И изобщо трябва да признаете, че относно web-a .NET е много назад като frameworks спрямо Ruby и новите технологии след него.” – пълна глупост, опревергана от не малкото количество сайтове писани на .NET
  Този университет е перфектен за начинаещи, за 2 години ще дръпнат много, а ти си чети самоучителите. Ходил съм на академията така, че знам какво говоря – много добро преподаване, яко домашни + доъплнително четене и упражнения през останалото време.

 32. Обикновен Кодер says:

  @Някой си, докъде стигна в академията на Телерик и какъв ти беше опитът преди да я започнеш?
  За силвърлайт явно съм се заблудил, стори ми се че имаше такава специалност/курс, извинявам се.

 33. Някой Си says:

  Стигнах до момента с договора след което продължих сам 🙂

 34. Някой Си says:

  Опитът ми беше нулев

 35. Обикновен Кодер says:

  Хаха, вярно ли, че Телерик въпреки, че се славят като работодател номер 1 в БГ все пак да са сигурни, ти предлагат дълъг договор със солидна неустойка?

 36. Yanko - Bourgas says:

  Приветствам идеята за създаването на свободен български софтуерен университет.
  Определено смятам, че има нужда от създаването и развитието на такъв.
  Обучението в българските университети е тотално остаряло и въобще не отговаря нито на
  развитието на технологиите, нито на пазара за IT специалисти.
  Имам все пак следните препоръки към д-р С.Наков:

  1. Да наблегне сериозно върху distance learning cources (online обучението) и да развива университета в тази посока.

  2. Да предвиди между отделните семестри по 1-2 седмици за relax, защото хората имат нужда и от почивка.

  3. Да обърне сериозно внимание върху подбора на преподавателите. И върху това – как си вършат работата. Струва ми се, че едно от нещата, което допринесе за провала на обучението в НАРС беше точно това.

  Има и други, но тези три стигат засега.

  Успех!

 37. B. Georgiev says:

  Гледната Ви точка за математиката (по-скоро тоталното отрицание) ми се струва погрешна.
  С какво толкова “мъчат” софтуерните инженери? Отговор – базов анализ (calculus), базова алгебра и един орязан курс по диференциални уравнения, в който се пишат програмки на MATLAB. Извинявайте, ама човек, създаващ програми и работещ с високи технологии, който си няма базово понятие (подчертавам базово, не професионално) от матрица, система уравнения, скорост и интеграл, звучи като шофьор, нямащ си хабер защо колата му върви. Вярно, че, ако съшият научи “хардуера”, ще разбере какво означава мотора и какви чаркове има, но пак няма да си има понятие, защо налягането в буталата се повишава с нагряване, например.
  Като цяло не говоря за задълбочаване в математиката – говоря за получаване на базови, основни знания.
  От една страна, това може да се окаже професионално полезно за мнозина софтуерни инженери – визирам хора, занимаващи се с компютърна графика, рендеринг, рей-трейсинг, криптиране, шифри, видео и аудио компресии и т.н. Например, човек без познания по математика няма шанс в приемливо време да усвои необходимите умения, за да напише сериозна рендвачка, здраво криптиране, Фурие трансформация или сериозно бизнес-статистическо приложение. Нещо повече – как някой програмист ще оцени добре сложен алгоритъм без да е чувал елементарни неща за порядъци на функции (О-нотация)?
  От друга страна базовите математически знания представляват някакъв вид елементарна обща култура. Ако ги отписваме като нещо непотребно, то да отпишем и 95% от нещата за първите 12 “образователни” години в училище – да не учим физика, химия, биология и т.н., защото по никакъв начин не биха подпомогнали, да речем, развитието ми като мениджър на фирма за мотики и изобщо предприемач в мотиковата индустрия. На всички е ясно, че училищната система е безумна и трябва да има корекции, но не това е въпросът. Въпросът е, че според мен човек трябва да има някаква немалка обща култура и да има по-широк поглед върху полето, с което се занимава. В това число влиза и добрият специалист по софтуер и високи технологии, който именно като такъв, трябва да е човек с остър ум и логическо мислене и съответно да има поне базови понятия по математика (пак повтарям “базови понятия”, не “изследвания по алгебрична топология”).

 38. B. Georgiev says:

  P.P. Да не говорим, че математиката върви ръка за ръка с Problem Solving-а (особено, ако се преподава и изучава добре). Това води до солидно boost-ване на аналитичното мислене, креативността, абстракцията и решаването на задачи от всякакъв род – било то математически, програмистки, etc. Софтуерен инженер с математическо мислене е склонен към проява на креативност и нетривиални решения на тежки проблеми.

 39. Някой Си says:

  Ела у ФМИ да учиш алгебри анализи геометрии и куп други ЛАЙНА, които няма да ми трябват, извинявай направо ме убиваш…… Ходи във ФМИ, а не в академията, смятай си интегралите и се мисли за велик. Матрица, драги ми смехурко знам какво е защото съм учил програмиране а не защото съм учил алгебра 😀

 40. Някой Си says:

  Ти си като изкукалите даскалки по математика които си мислят че математика = логика. Не математика не води до логическо мислене, води до математическо мислене. Учи програмриане да се научиш да мислиш като програмист. Като си големия математик пускай се в TopCoder да те видим какъв си ми мислител. Коне капаци като тебе, дремете във ФМИ, учете си теоремите на Болцано, Коши и Хайне и не се захващайте с програмиране.

 41. Обикновен Кодер says:

  Някой Си, коментирай това, че гугл гледат главно алгоритмичното мислене и често назначават ПХД по математика. Т.Е. човек знаещ езици, но нямащ логично/алгоритмично/математическо (как се решават математични задачи без логика – само ти си знаеш Някой Си), има 0 шанс да го назначат …

 42. QuoVadis says:

  Който иска да прави логин форми, да отива на този университет. Да видим как самостоятелно ще се навие да учи математика/алгоритми като му писне да имплементора това, което му казват и реши да си ъпгрейдне мисленето!

 43. Някой Си says:

  алгоритмично мислене != математическо мислене, ето ти коментара
  абе вас все едно някой ви кара… дремети си у “елитното” фми и си трайте 🙂

 44. Някой Си says:

  Не знам дали учите/сте учили във ФМИ, но аз съм студент там и виждам каква е боза, което ме навежда на мисълта че или не сте учили там или сте учили, но не сте си пили хапчетата днес. Айде не ми се обяснявайте как математиката учи на логика, че просто сте смешни. Алгоритмично мислене се развива като хванете архива на TopCoder и изрешите 3те хиляди задачи. Ще ви кажа и как не се развива – не се развива с безсмислено пресмятане на интеграли, събиране на матрици и зазубряне на теореми. QuoVadis 90% съм сигурен, че не си посещавал нито един от курсовете на академията иначе нямаше да изцепиш такава глупост. А ако си, то явно от едното ухо е влизало и от другото е излизало…

 45. nakov says:

  Развихри се нещо дискусийка за математиката и полезна ли е на софтуерния инженер. Аз смятам, че не вреди, но и почти не помага. Това е като да учиш физика, ако си автомонтьор – не пречи, но и няма директно приложение.

  Дали математиката развива алгоритмичното мислена: моето наблюдение е, че силен математик и силен физик лесно се научават да програмират (ако имат желание), т.е. вероятно помага. Обаче най-силните софтуерни инженери, които познавам, не са били никога добри по математика. Аз познавам стотици много добри софтуерни инженери, работещи по целия свят, и почти 95% от тях мразят математика.

  изводът, който си правя сам за себе си е, че ако си добър математик, вероятно имаш логическо мислене и можеш лесно да го развиеш в посока софтуерен инженер. Ако обаче искаш да ставаш софтуерен инженер, не е нужна да учиш математика.

  Много е просто: имаме ограничено време, за обученията в софтуерния университет, и трябва да избираме: да учим компютърни алгоритми или линейна алгербра, да учим компютърни мрежи или диференциални уравнения, да учим уеб технологии или математически анализ. Ние избираме фундаменталните дисциплини от компютърните науки съчетани с огромна доза практика и съвременни технологии. Не остава време за математики. Ако вкараме математика в практиката, тя би била практическа с изпит на компютър. Доказателството на теореми нека си го правят теоретиците. Има място и за тях, има и професии като за тях. Нека си учат в математическите факултети. Ние произвеждаме качествени софтуерни инженери.

  Обещавам, че ако направим учебната програма 5-6 години, ще добавя със сигурност и математика. Просто има по-важни неща за учене, които трябва да влязат в ограничението от 1 година, след която преминаваме с режим вечерно учене.

 46. nakov says:

  Дали и доколко учим фундаментални знания и доколко учим конкретна технология също е инетресен въпрос. Ако исках хората да учат някаква си технология и да пишат некадърен софтуер, щях да ги уча за 3 месеца директно на ASP.NET или на API-тата в Windows 8.

  Аз обаче държа първите 6 месеца всички да учат фундаментални знания: да се научат да мислят, да се научат да учат, да се научат да решават задачи, да изградят алгоритмично мислене, да научат принципите на изграждане на качествен софтуер, да се научат на ООП и други непреходни умения.

  Технологиите са малка част от обучението (макар и важна) и именно за това наричаме нашата образователна институция “софтуерен университет” – това не е просто един технологичен курс, а фундаментално образование за специалисти от софтуерната индустрия, работещи хора, адекватни на съвременния свят, които имат солидна основа, знаят технологии и могат да мислят и да се развиват с времето, защото имат солидна основа. Софтуерният университет е комбинация от фундаменталния знания, практика и съвременни технологии – точно каквото търсят добрите софтуерни фирми.

 47. QuoVadis says:

  Въпросът не е до ФМИ – и в МИТ, Кембридж и Московския университет ще учиш интеграли и линейна алгебра!

 48. Някой Си says:

  Ами ходи там като ти се учат алгебра и интеграли :), а и не ги сравнявай тези университети с ФМИ.

 49. Някой Си says:

  Математиките най-много трябва дас е изкарат като изборни, който иска да ги учи да си ги пише 🙂

 50. Някой Си says:

  и пак логическо мислене != математическо мислене

 51. QuoVadis says:

  Поне не обвинявай ФМИ за програмата им щом и на запад е същата. Логическото мислене от всички предмети в училище най-много се засяга в математиката.

 52. Бай Пешо says:

  QuoVadis, точно заради такива заспали овце като теб българското образование няма да се оправи и ще си бъдем на същото положение още дълги години.
  Хората се опитват да направят нещо добро и в пъти по-полезно от сегашното положение, но-не, винаги ще има недоволни и мрънкащи…

 53. Някой Си says:

  Обвинявам ги не сам оза пгорамата, а и за некадърното им преподаване. Доволен съм от програматан а академията и от качеството и не бих искал да се замърсява с булшитс като програмата на ФМИ. В достатъчно университети се учи анализ, нека да има и един където не се 😉

 54. QuoVadis says:

  Бай Пешо, ти си велик!

 55. X0rify says:

  А защо няма курсове за Android и iOS? Microsoft empire се гради тук.

 56. Някой Си says:

  Ами то трябва и някой да преподава, сеш’ ли се?

 57. python123 says:

  Свободен университет базиран на майкрософт технологии са две взаимно изключващи се понятия. Същото се отнася и за Си шарп – осакатяване на младите хора. Едвали има по подходяща платформа от Линукс но в Телерик това е мръсна дума 😉

 58. nakov says:

  @python123, благодаря ти за коментара. Той е повлиян от старите времена, когато Телерик беше Microsoft-oriented фирма и е чудесен повод да разкрия малко повече информация за плановете ни за Linux и Java обучения, както и отварянето на Телерик и академията към open-source света.

  Отдавна в Телерик Linux не е мръсна дума и се ползва все повече. Вече имаме цели екипи, които нямат Windows на машините си. Например целия KendoUI екип ползва Linux за десктоп среда и Vim като основен редактор. Това са двайсетина души, за които Windows е забранена дума и са бивши .NET developers.

  Наскоро назначихме Linux администратори за новите ни cloud услуги, които работят върху Linux. Вече имаме продукти с Java. Планираме продукти върху iOS и Android native development. Имаме продукти върху Node.js и MongoDB върху Linux. В cloud среда ползваме MySQL върху Linux за нашия продукт Sitefinity. Догодина ще спонсорираме OpenFest 2013, че тази година се забавихме и изтървахме възможността. В миналото Телерик беше Microsoft-ориентирана фирма, но от 2-3 години насам нещата отиват все повече към хетерогенна среда и отворен код.

  От 2013 стартираме курсове по Linux администрация в академията по LPI curriculum. Ще имаме и Java курсове. Вече водихме 9 дни целодневно обучение за PHP и MySQL. Водихме и обучение по Arduiono програмиране, дори купихме Arduino китове за студентите и ги подарихме на най-ентусиазираните от тях. Преговаряме с лектор по Python и Ruby. Курсът ни по бази данни ще включва MySQL, MongoDB и SQL Server.

  Обученията по C# ще останат и основните два езика за 2013 година, които ще се учат в академията, ще са C# и JavaScript. Останалите неща ще се учат допълнително за разширяване на знанията. Учим 6 месеца фундаментални знания: структури от данни, алгоритми, обектноориентирани парадигми, unit testing и подобни, точно за да направим студентите универсални разработчици, с дълбоки познания. Само последните 3-4 месеца от обучението вече фокусираме върху технологиите: ASP.NET, Windows8, HTML5, mobile development и т.н. Надявам се тази отворена концепция да се хареса както на студентите, така и на всички участници в софтуерната индустрия.

 59. python123 says:

  Всъщност пожелавам ти успех! По добре си шарп отколкото нищо. Дори се чудя за какво ви е тази джава, дотнет е с повече бъдеще що се касае за клиентски софтуер.
  Аз повече се интересувам от бъдещето обучение на хора в бг на ембедед системс. Опасявам се че нивото в ТУ е дълбоко под нула.

 60. Aquarius says:

  @нЕкой си, я кажи ми, пиле шарено, какво точно означава математическо мислене и какво логическо. Нещо май, боравиш с понятия, дето много-много не хващаш и ги ръсиш с голямата солница. Разбрахме вече, че са те скъсали във ФМИ и не го обичаш, затова не е нужно да хулиш наляво и надясно. 🙂 Цялата математика е построена върху една “мисловна дисциплина”, наречена логика. Съответно цялата дискретна математика (в частност алгоритмите и архива от “Top Coder”, дето рекламираш) е всъщност част от математиката и представлява същото нещо. Спри да се заблуждаваш с глупости. Големите шампиони (подчертавам големи) по информатика като Наков, които нямат следващо увлечение към дискретната математика и математиката като цяло, са по-скоро изключение. Повечето шампиони и джедаи от “Top Coder” са именно хора с много развита математическа интуиция и култура. Това, че индустрията на софтуерното инженерство не изисква толкоз тези качества и разчита на други компетенции и умения, както красноречиво каза Наков, е вече съвсем друг въпрос…
  @Наков, благодаря за разясненията и отзивчивостта. Успех с инициативата и наистина нека университетът се превърне в реалност.

 61. Някой Си says:

  Aquarius драги ми смехурко, не са ме скъсали от ФМИ, колкот и да ти се иска това да е така, че да можеш да се изкараш прав. Та да ти обясня – математичското мислене е свързано с решаване на МАТЕМАТИЧЕСКИ проблеми, но за тебе явно логиката се крие само в математиката. Та ФМИ, тъпак, го хуля, защото си е за хулене. Ти ако харесваш некадърно преподаване това си е твой проблем. Повечето шампиони приятелче са се захванали с програмиране още от 2-3ти клас. Май ми говориш на изуст, даскалката ти по матеамтика добре те е обработила. Ти сигурно си от ония зубърчета във ФМИ, дето преценят хората по оценките нали? Аз ще ти кажа, да се светнеш малко, че да не вземеш пак да се изцепиш по нечий блог така, че ключа към успеха не е математиката както вече са те промили да вярваш, а от ранното захващане с програмриане и усилени упражнения.

 62. Lachezar Tsonov says:

  @nakov
  Едно лично мнение – дотук добре сте се ориентирали децата ако ги взимате, да е най-рано в 5 клас, не слизайте по-ниско. Според мен периодът 1-5 клас е време, в което човек(т.е. детето) да открие как да комуникира със средата около себе си, нови хора и да се развива като личност, а не толкова професионално. Както и вие казвате, “меките” умения са важни, а голяма част от тях започват именно тогава. След 5 клас вече се градят състезателите, поне за това се борят повечето математически в момента 🙂

 63. Lachezar Tsonov says:

  Причината е, че имах роботоизирани съученици, които от 1-ви клас са решавали по 10-15 задачи на седмица за състезания. От друга страна, повечето състезатели от 5 клас бяха готини пичове, пиеха бира на поразия и имаха социален живот слънце, въпреки златните медали. Жалко, че не остана нито един тук.

 64. Някой Си says:

  Не е нужно да се зомбираш, за да си добър, просто трябва постоянство и добре да си организираш система по която учиш. Има време за всичко просто трябва дисциплина.

 65. Aquarius says:

  @нЕкой си, драги Патилане, ходи да разправяш за “МАТЕМАТИЧЕСКОТО мислене”, логиката и мишките на някой комшия в кварталната кръчма и спри да хейтваш и да спамиш по блоговете (да ме пита човек за какво ли даже се разправям?!…). Ясно, че си не’къв елементарен хейтаджия, дето “люби и мрази страстно” кат’ същински хайдутин с “логическо мислене”. Освен, че пишеш bullshit, май също хич не четеш какво пишат хората. Някъде да съм казвал, че математиката е ключът към успеха? И какво значи логическо мислене бе, Шерлок? В по-широкия си смисъл е просто правене на импликации! Цялата математика, решаването на математически проблеми е правене на импликации, драги Патилане. Логиката построява математиката – като решаваш математически проблем (дето викаш понародному “мислиш математически”), ти викаш пак ония джаджи от мозъчето/хардуера, дето се занимават с правенето на дълги, смислени и разбираеми импликации. Демек това е същото, което се използва, като се мисли алгоритъм или се решава загадката до кръстословицата във вестника.
  Наков, човекът, е написал по-горе за математиците и физиците, дето хващат да програмират. Феномена, при който някои супер добри алгоритмици имат проблеми с математиката, от личен опит го приписвам главно, или на некадърно преподаване (и съответно “незапалване” на човека по материята), или просто на липса на интерес и помързяване – в никакъв случай на неспособност!!!!
  И за твое сведение ФМИ не е едностранна монета – има хора, които скриват шапката на всички и са специалисти на световно ниво, както, разбира се, има и такива, които изобщо не са за преподаватели във ВУЗ. Не защитавам ФМИ, драги Патилане, но не го и хуля, защото има много положителни неща и поне на този етап е най-доброто, с което разполагаме. По-добре с него, отколкото без него.
  Айде със здраве, драги Патилане, и поздрави на баба Цоцолана и всички малки патилано-хейтърчета!

 66. Някой Си says:

  Логическо мислене драги ми кретен е способноста да взимаш обосновани и издържани решения и да ги аргументираш, разбра ли сега?

 67. Някой Си says:

  Нещо май се засегна от коментара ми? А дойде ли ти на ум, че може би физиците и математиците учат дисцплинирано и знаят, че само с решаване на много проблеми могат да станат добри и поради това, че имат добра самодисцплина им върви и в програмирнаето? За твое сведение хората въф ФМИ, които са добри програмисти не дължат успехите си на факултета. Може би ще е добре да смениш снизходителния си тон и да не ми говориш врели-некипели. Та вземи си отвори очите малко и ми кажи с ръка на сързе, кеф ли ти е когато трябва да зубриш теоремки по дискретни структури, кеф ли ти е да решаваш интеграли като робот, харесва ли ти по геометрия да те правят на 5 стотинки, как ти се струва това по компютърни архитектури да те оценяват по броя изписани страници. Ако не си поредния заплеснат, който се бие в гърдите, че е в “най-добрия” факултет, няма да има нужда да изброявам десетките недомислици в този толкова велик факултет (който не може да си плати парното, щото е велик де).

  П.С. Забравих да кажа, че най-великото постижение на ФСС е да организира турнир по белот.

 68. Alexander says:

  Здравейте,

  Бих искал да напиша няколко думи накратко за Академията и какво мисля като цяло за инициативата на Наков и Телерик. Накратко – във възторг съм и съм благодарен, че някой ми дава възможност безплатно да уча, осигурил ми е зала, компютри, хора идват да ми преподават, обясняват, да ми проверяват домашните, написали са и доразвиват учебник, отделят си от времето събота и неделя и постоянно се трудят всичко това да го има. Освен, че изразявам огромната си благодарност, казвам и следното: винаги ще има хора, които имат нужда да си излеят негтивните емоции някъде и считат за най-уместно да го направят спрямо хората, които най-малко имат отношение към техния живот и най-малко с нещо им пречат да си вървят по техния път. Игнорирайте ги, не си хабете времето да се опитвате да им обяснявате каквото и да било. Знайте, че има достатъчно хора, заради които си заслужава да продължавате, така че си съсредоточете енергията в това да се развивате.

 69. Aquarius says:

  @Alexander, много добър коментар. Успех още веднъж на Наков и компания за учебните планове и инициативи! Hard work and devotion!
  @нЕкой си, no comment. End of Off-topic.

 70. Някой Си says:

  Aquarius, какво да ти кажа, аз негативно отношение към академията не съм показал, така че прочети коментарите и виж кои реват против академията и идеята за софтуерен университет.
  “no comment”, нали? Дано някой ден спреш да се самозаблуждаваш 🙂

 71. Обикновен Кодер says:

  Отварям “Introduction to Algorithms” – то фрашкано с математически формули, въй тез американци нищо не разбират от логическо и алгоритмично мислене 😉

 72. Някой Си says:

  @Обикновен Кодер и аз имам Introduction to Algorithms, спокойно, не се въодушеявай много, много.

 73. Lachezar Tsonov says:

  @Някой си
  Я да налея малко масло в огъня 🙂 Само аз ли виждам парадокса да си срещу ФМИ(ама много, много, много срещу ФМИ, едно положително нещо за университета не съм чул от теб в никоя медия) и твърдо за Академията, но да се откажеш то Академията и да продължиш във ФМИ?

  Все пак им плащаш(!) за удоволствието да се държат така с теб на преподавателите, може би просто трябва да ги отебеш като не ти харесват?

  Освен това много малко хора от ФМИ смятат, че ФМИ е елитен факултет сам по себе си. Повечето обаче осъзнават, че 10% от нещата си струват и от теб зависи да научиш тях, а останалите да минеш както ти е кеф(и 3 е оценка)

 74. Някой Си says:

  @Lachezar Tsonov отказах се от академията, защото не искам да се обързвам за 2 години с договор, чисто, просто, ясно.

 75. Някой Си says:

  Това че съм се отказал обаче не означава, че не съм доволен, напротив – академията ми даде много стабилна основа, върху която продължих да надграждам.

 76. Бай Пешо says:

  “ама много, много, много срещу ФМИ, едно положително нещо за университета не съм чул от теб в никоя медия”

  Ами Лъчо, така си е, всичко което говори за ФМИ е истина, вярно понякога звучи по-грубо, но е истина. Моята полза от ФМИ е, че завързах някои важни запознанства и общо взето е това. Да – уча там, но не ме е срам да си призная, че ФМИ не е това, което един голям процент от хората си мислят и се заблуждават, че е. Можеби преди е било, но не е вече. Преди алгроритмите във ФМИ са били водени от състезатели по програмиране, сега се водят от математици – факт. Преди е имало сериозен курс по С++ (не наблягам на езика, а на това, че е имало силен курс), но сега единия от лекторите е в Майкрософт.

  Да, има и някои не лоши изборни, можеби 1% от всички, но добре че и тях има.
  Аз лично нямам против математиката като предмет, проблема не е в това. Проблема е, че не се преподава с тази цел да ти помогне в програмирането – преподава се с цел да научиш някакви алгоритми и теоремки наизуст(в повечето случаи) за решаване на 1-2 типа задачи и да си вземеш изпита.

  Това, което @Някой Си иска да каже е точно каквото Наков казва – математиката в университета НЕ пречи да станеш софтуерен инженер, но и НЕ е необходима, за да станеш такъв. Моля ви, стига сте скачали и спорели по този въпрос.

 77. Бай Пешо says:

  А това, какво е качеството на преподаване у ФМИ е съвсем друг въпрос и не е за този блог.

 78. Обикновен Кодер says:

  @Някой си – Като имаш “Introduction to Algorithms” си признай, че бъка от математически формули, тупан такъв!

 79. nakov says:

  Първата ми книга на английски в живота беше “Introduction to Algorithms” и си я спомням доста добре. Бъка от формули, факт, и в същото време е абсолютна разбираема. Аз бях в 8-ми клас и разбрах почти всичко и си написах повечето алгоритми по техните описания и псевдокод. Май накрая ще излезе, че едни разбират под “математика” дебели интеграли и безкрайни доказателства, а други са прагматици и под “математика” разбират формално описание на алгоритми. Ако е второто, значи в софтуерния университет няма как да минем съвсем без него.

 80. Някой Си says:

  @Обикновен Кодер И какво като има формули? Да не би да са някаква висша математика, или тази нотация ти е толкова трудна, че ти трябва университетски курс да се справиш с нея?

 81. Някой Си says:

  Нямам против това да се изучават алгоритми, даже съм твърдо “за”, против съм обаче да пресмятам интеграли като робот и да уча теореми, които не мога да приложа.

 82. Aquarius says:

  @Бай Пешо, напълно съм съгласен, че има проблем със съгласуването между преподаваната математика и директното й приложение в практиката (относно професионалната практическа специалност “Софтуерно Инженерство”). Може би решението е да се изреже част от програмата и това, което остане, да се използва като основа за много практически упражнения. Например, от Анализа хората научават абсолютния минимум, съответно успяват да разберат асимптотиките на едно добро ниво, след което преминават директно към приложение в алгоритмите и смятане на сложност.
  Все пак не съм съгласен, че курсът по дискретни структури е неадекватен. Тоя курс съм го слушал при Краси Манев преди години и нещата бяха доста добре като мотивировка и изпълнение от негова страна – човекът лека-полека захваща и на съвсем достъпен уводен език ти доказва, например, защо алгоритъмът на Дейкхстра винаги те води до това, което искаш. Отделно, това, че на изпита се изисква да се докаже една от 8 теоремки (включително теоремата на Дейкхстра)… Аз никога не съм учил теореми наизуст – винаги съм разбирал идеите зад теоремите и съм ги разказвал “със свои думи”. Това е далеч по-добре, отколкото да помниш някакви неща дословно, които съотвено ще забравиш съвсем скоро. Просто човек нищо не печели като учи наизуст, само си губи времето. Също така, ако поне веднъж си прочел всичко от лекциите и си разбрал нещата, според мен, си получил достатъчно обогатяване и развитие. Въпросът е да можеш да отделяш това, което е стойностно за теб, от това, което не е.
  Също така не съм съгласен за алгоритмите и състезателното програмиране. Доколкото знам, колективът от преди години е горе-долу същият – Краси Манев и Келеведжиев, които са дългогодишни ръководители на националните отбори. Към тях по традиция всяка година участват и помагат главно състезатели с опит и някои други много способни алгоритмици. Изобщо, ако човек е решил да учи сериозно алгоритми и дискретна математика, в този факултет има почва това да стане на едно солидно ниво. Все пак не е същото положението с практическата разработка на софтуер, тъй като дори и да имаш желание да учиш, това не може да се случи по добър начин, разчитайки единствено на факултета.

 83. Някой Си says:

  @Aquarius Манев не води вече на СИ и изпитът е в друг формат.

 84. Aquarius says:

  Значи записваш Компютърни Науки и си ти. 😉 Там вероятно ще си под надзора на Манев.

 85. damyan says:

  @nakov, правилно ли предполагам, че курсовете по Linux администрация няма да са част от Софтуерната академия за сезон 2013-2014, а ще са на принципа на предстоящия “Курс по Photoshop”. Ако е така, въпросът ми е ориентировъчно кога през 2013 година ще стартират и кои нива на LPI ще покриват?

 86. nakov says:

  Линукс обученията се планирани за началото на 2013, когато ще е готова новата учебна зала (за 300-350 души). Не мога да кажа точна дата, защото зависим от външен преподавател. Ще покриват първото ниво.

  Отделно планираме сериозен курс по операционни системи, който ще обхваща фундаментални принципи и администрация на Linux и Windows (реално ще са 3 курса в един трак).

  Всичко това догодина.

  Планираме още курсове по личностно развитие: комуникационни умения, лидерство, работа в екип, управление на времето, управление на хора, управление на проекти, …

  Както винаги, всичко ще е безплатно.

 87. Дъртия says:

  Поклон пред идеята да се създаде университет в България, който да предлага БЕЗПЛАТНО обучение, което и да е качествено. За темата с математиката ще Ви кажа само, че се наложи да прекъсна обучението си точно заради нея, макар че програмирането ми вървеше бих казал доста добре. Готиното на Телерик е че не си зависим по никакъв начин от това, какво ще учиш. Нещо не ти върви, оставяш го, но имаш избор от други дисциплини, които ти се отдават и най-важното, са ти приятни да ги учиш. Не съм чувал за много учреждения, които работят на доброволчески начела. В България за съжаление ако няма някаква далаверка никой не се захваща, всеки гледа личната си изгода и всички реват, че сме далече от демократичното общество. Тука демокрацията се състои в това, че всеки прави каквото си иска, както си иска и не се съобразява с останалите, съобразява се само с “подмасовите изисквания”. Та мисълта ми беше (много е грозно да го кажа ама … ),че сме много овчо общество, а по-лошото е че и падарите не ги бива, барабар с кучетата им. Академията е едно от малкото места, които вкарват и социално обучение в програмата си, изисква се да работиш в екип и да се разбираш с останалите си колеги (това е неформално изискване разбира се). Незнам дали някой си дава сметка за тези неща, но за мен това е сред приоритетите ми, без значение дали става дума за работа, приятели или като ида в магазина. Вярвам, че скоро идеята за университета ше бъде реализирана и пожелавам на екипа на академията да са силни психически, другото си го имат.

  п.с. А и да се вкара тая математика с буквичките и препинателните знаци, че май има голям интерес към нея 😀

 88. Цонка Манева Ганава says:

  Леле….. ужас!!! Пази боже от програмисти, чиито коментари висят над моя(не точно всички ама повечето).
  Какво означава, да започнеш работа след 1вата година обучение!? Хората ще се учат на качествен код, качествена дисциплина, или ще ги учим на каруцарската: “е така се вЪрти цикъл е тука е така променлива”. Кво значи тва, аз не съм видял човек дето се занимава със какъвто и да е код от 1 година и да пише читаво.
  Но нека, зарибявайте хората да си оползотворяват времето, ама така подло да им обещавате че още след 1вата година…. моля ти се…
  И друго да вметна… Кво значи не ми вЪри математика, тя не ти трееее. Еми като пишеш каруцарската ае да изплескаме неколко ифчета, барем някой суич, екстра ще е, накрая момчето завършило телерик, казало си ае чей да видя (примерно) тия игри кЪк ги правят хората. Сяда напише как един тригълник седи на екрана, и бааам 10 кадъра, що бе, ко не ми е наред с кода… ем кът незнаеш математика пиши if-ове като гламав… Срамно е човек занимаващ се с този ти професи да не знае елементарна математика, той е отпадък… Ся ще кажете : “голямата раута че на 1000 реда код си направил на 2 реда някоя математическа простотия”… е аре моля ти се, това го казва човек който прави некви програмики с бутончета и присвоява стойности “дай ми тая стойност на ти тая” … туй то… Ами то и как ще може човека да коди, като не знае що е бранчиг, щое туй чудо подравнена памет(“ам чи за ко мий да подравяям квото и да било”) и после счупени програми… хората ги лекуват с хардуер купи десет щайги РАМ ама бала…. пък то програма за лаптопче…
  Моля ви се хора седнете, научете тая математика, поне малко, пък седнете напишете някой друг ред, нещо по така… Не се радвайте че знаете кво е клас и че имало наследяване и некви такива, продължете нататък щото Тва са базови познания, не е голяма способност…
  Спрете да се фалите с глупости (щото като гледам форума доста хора се фалят че са научили че имало функция( и дебре слагайте къдравите скоби(ей ся се почнахте…) на тия if-ове, поне като ги ползвате нека изглежда прилично))дето можела да (подскача на един крак)

  Ся малко хубави думи:
  -Идеята и за университета адски много ми харесва(стига да не се вкарват религии към фирма, технология и тнт)

  Ся градивна критика:
  -Препоръка към лекторите(този за който говоря ще се познае) : моля движете лекцията, не се правете на интересни, хубаво е по 1 лаф на час.
  -Не карайте хората да си мислят, че от тях ще излезе програмист(годен за черна работа) за по-малко от поне 2 години, няма как да се случи просто. Идете в село Горно-Нанадолнище много умни деца, голямо чудо, ама ей го на не могат да смогнат…
  -ЛЕКТОРИТЕ Спрете да убеждавате децата, ще имало най-убав езил(визирате често C#) и спрете да убеждавате че С++ бил еди кво си, и за тва е тъп и програмистите са тъпи… Неа такова животно като най-добър език, най-еди какво си…. Ае напрейте един примерно гейм-енджин(ама як, як) със С#(примерно) да видим как се стига до ниво тетрис и повече не може.. Кому е нужно да убеждавате хората че имало тъпи и остри езици(ама С-Sharp верно има остър в името си).Не искам да си представям защо ги убеждавате в това, Силно се надявам да не обвързвате хората с някоя си фирма(ако е така то според мен този университет е пълната ирония, и квото лошо се сетите)

  Та тъй де, отдавна не бях хейтвал по форуми, добре ми дойде. нищо лично. Мисля че има доста вярно в това което казах, дано се поправите, ако видя прогрес ще ви подкрепям!

  СУПЕР ИДЕЯТА, но не правете с лошо!

  • nakov says:

   @Цонка, За една година много здраво обучение (по 8-10 часа на ден) нашите студенти натрупват около 3000 часа практика. Произвели сме стотици кадърни софтуерни инженери (макар и junior), които пишат доста читав код. Не всички се научават, факт, но има стотици хора, които се научават да програмират доста кадърно за 1 година. Възможно е, правим го, работи.

   Относно качествения код: ужасно много държим на него. Учи се цели два месеца в курса “Качествен програмен код”: https://softuni.bg

   Програмки с бутончета се учат в последния семестър, след 8 месеца обучение и преминаване на минимум 15 курса, с които се усвояват фундаменталните знания и умения за програмирането и разработката на софтуер. Ето я учебната програма: https://softuni.bg

   С две думи: коментираш нещо, с което не си запознат и повечето ти коментари са погрешни. Няма да трия мнението, нека се позабавляват хората.

 89. Petko says:

  Ei zdraveite vsichki. Az rabotq ot okolo 8 godini kato sofrueren ingener (osnovno Java) v posedstvie zapochnah da se zanimavam i s IOS. Iskam da vi kaga che ideqta na Nakov i teq pichove ot Telerik e super qka. Nqma da spodelqm koi universitet sam zavyrshil, no iskam da spodelq che pochti vsichko, koeto sam nauchil v moqta profesiq go znam ne ot universiteta a ot praktika i ot qko chetene vseki den i kodene. Taka che pichove samo napred s universiteta.

 90. Petko says:

  A i megdu drugoto knigite koito pishe i Nakov i brat mu sa gotini. I si zaslugavat da gi ima chovek v bibliotekata si .

 91. When the first can of 10W-40 oil appeared on the market in 1972, it signaled
  the birth of an entire industry. For example, paraffin, a common refined oil component, causes refined oils to thicken and flow poorly in cold temperatures.
  The dilemma with the Turbo, is that when the engine is shut down temperatures climb rapidly, while at the
  same time oil circulation (That also cools the
  bearings) ceases.

 92. Anonymous says:

  Доста спорове се създадоха тука 😀 . Проблемът НЕ Е в математиката, проблемът е че в университетите специалността ‘Информатика’ е толкова размито и изкривено понятие, че няма точен отговор какъв излизаш от там.
  Не може ти да искаш да работиш примерно като:
  Разработчик на уеб сайтове – > влизаш специалност Информатик
  Програмист(било C++, Java, C#, PHP и т.н) – > влизаш специалност Информатик
  Системен администратор – > влизаш специалност Информатик
  Разработчик на мобилни приложения – > влизаш специалност Информатик
  Изкуствен интелект – > влизаш специалност Информатик
  Разработчик на игри – > влизаш специалност Информатик
  и така нататък и така нататък …
  Оказва се, че като стинеш до дяла който искаш да изучаваш(евентуално след като минеш през цялата патлач, която нито искаш, нито някога ще се занимаваш с нея) времето за него е крайно недостатъчно и в повечето случаи не стига дори за покриване на основите му като знания и умения. Общо взето искаш ли ‘нещо с компютри’ влизай ‘Информатик’ там има за всекиго по нещо.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT