Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

580 продължават безплатното си обучение в софтуерната академия след изпитите по CSS и C# част 2

C# изпит - февруари 2013Измина поредната изпитна сесия в софтуерната академия. Около 800 млади софтуерни специалисти се явиха на изпитите по CSS стилизиране и програмиране на C# – част II през февруари 2013 г. Този път изпитите се оказаха малко по-трудни от декемврийската изпитна сесия в академията и имаме по-малко шампиони.

Изпитът по C# програмиране – част II

701 участници в софтуерната академия се явиха на изпита по C# част II. От тях ненулеви резултати (поне 5 точки от 500 възможни) имат 569 души. Във основа на всички компоненти от оценяването курса завършиха успешно 541 души, а от тях с отличие се представиха 273 участника.

Оценяване в C# курса

C# изпит - февруари 2013В софтуерната академиявзет изпит” означава да покажеш, че си научил поне минимален набор знания и умения за съответния курс (тройка), а “отлично представяне” означава отлична оценка (шестица). Практическият изпит (5 задачи по програмиране за 6 часа присъствено в академията) е най-важният компонент за оценяването в курса, но не е единствен. Резултатите на участниците се формират от практически изпит, предаване на домашни в срок, проверка и анонимно оценяване на чуджи домашни, присъствие на учебните занятия, активност в дискусионните форуми на академията, споделяне на знания и помагане на други участници, участие в конкурса по програмиране организиран съвместно с PC Magazine Bulgaria. Всички тези критерии за оценяване се взимат под внимание с предварително определена тежест и така се формира крайната оценка.

Шампиони в C# курса

Най-висок резултат на практическия изпит по програмиране изкара Е. Стоянов, който реши коректно всички задачи в рамките на 6-те часа, с които разполагаха участниците, и изкара максималния брой 500 точки.

Абсолютен шампион на C# курса (част 2) е Дж. Жеков, който изкара 125 от възможни 140 точки (цялостен резултат по всичките критерии за оценяване).

Изпитът по програмиране в отразен в “24 часа”

Една от изпитните задачи по C# стана повод националният ежедневник “24 часа” да пише за изпитите в софтуерната академия: Куката от “Под прикритие” в задача на изпит за програмисти.

Задачи и решения от изпита по C# – част II

Всички изпитни задачи по “C# – част II” заедно с авторските решения и тестовете от трите изпитни дни (5, 6 и 11 февруари 2013 г.) са публикувани на сайта на курса “C# част 2”. Задачите от изпитите са качени за практикуване в състезателната judge система.

Изпитът по CSS стилизиране

IMG_7667805 участници в софтуерната академия се явиха на изпита по CSS стилизиране. От тях ненулеви резултати (поне 5 точки от 300 възможни) имат 795 души. Курса завършиха успешно 758 души, а от тях с отличие се представиха 373 участника.

Оценяване в курса по CSS

Оценяването в курса по CSS стилизиране се извърши по предварително обявените критерии: практически изпит (3 задачи HTML без стилове за стилизиране по определен начин за 2 часа), домашни, присъствия а учебните занятия, участие във форумите, споделяне на знания и помагане на колеги със задачите и участие в конкурса по програмиране с PC Magazine.

Шампиони от CSS курса

64 души постигнаха максимален резултат на CSS изпита като решиха отлично без грешка всички задачи. Абсолютен шампион на CSS курса (общо по всички критерии за оценяване) е Ф. Бонев.

Абсолютен шампион по C#2 и CSS

Най-високи резултати общо (по C# част II и CSS стилизиране) постигна Дж. Жеков, който е и изключително активен във форума и в своя блог и неуморно помага на колегите си в обучението им в софтуерната академия.

Задачи и решения от изпита по CSS стилизиране

Всички изпитни задачи по “CSS стилизиране” заедно с авторските решения от четирите изпитни дни (11-13 февруари 2013 г.) са публикувани на сайта на CSS курса.

Какво следва в академията?

безплатни обучения в софтуерната академияСофтуерната академия продължава и занапред да предоставя на участниците в нея качествено обучение безплатно, професия и работа в софтуерната индустрия.

От февруари 2013 г. студентите в софтуерната академия продължават присъствено и онлайн обучение по следните учебни дисциплини, насочени към фундаменталните основи на програмирането и практическата разработка на софтуер:

 • Курс по обектно-ориентирано програмиране (ООП)
 • Курс по JavaScript – част I
 • Курс по операционни системи
 • Курс по рязане на сайтове (Slice & Dice)
 • Курс по споделяне на знания и работа в екип

Изброените курсове се провеждат едновременно през периода февруари – март 2013 г. присъствено за преминалите успешно февруарските изпити в академията и онлайн за всички останали. Няма ограничение за записване, а до изпит по традиция ще бъдат допуснати участниците, които са предали всичките си домашни. Можете да се запишете за тези курсове от студентската система на академията.

Нов прием в академията през април 2013!

софтуерна академияОчакайте нов прием в софтуерната академия през април 2013 г. След приемни изпити по IQ, компютърни умения и английски език ще класираме първите 500 кандидата с най-добри резултати за новия предварителен сезон на академията.

500 души ще се обучават онлайн и ще идват на присъствени консултации и на изпити в академията през периода май – октомври 2013 г. Те ще имат достатъчно време да научат HTML, CSS и C# (част 1 и част 2), да се подготвят и явят на изпити и да се присъединят през януари 2014 г. към групата от ессения прием в академията (който по традиция започва през септември-октомври 2013 г.). Очаквайте повече подробности през март (когато ще обявим официално новия прием).

Софтуерен университет?

Борим се да добавим към качественото безплатно обучение за софтуерни инженери и университетска диплома (висше образование чрез учредяването на Софтуерен университет). От години подаряваме образование, професия и работа в най-търсената професия в света на хиляди, но сега предстои да добавим и международно призната диплома за висше образование. Още е много рано да коментираме този проект, но ще ви споделя, че има големи шансове успеем да стартираме софтуерния университет от септември 2013 г.

Comments (3)

3 Responses to “580 продължават безплатното си обучение в софтуерната академия след изпитите по CSS и C# част 2”

 1. A.Vladimirov says:

  Добра идея да използваме популярните образи на деня за разчупване на иначе така скучните текстове от задачи (like) .. Жалко обаче за лошата реализация – прякора на “Куката” идва от това, че е бивше ченге .. и превода “The Hook” е мелко казано безсмислен.

 2. […] Нов прием в Академията през месец април. За повече информация блогът на Светлин Наков. […]

 3. R.Dimitrova says:

  Страхотни сте…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT