Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Представяне на NASA Space Apps Challenge на 2 април 2013

NASA-Space-Apps-Challenge-Sofia-2013На 2 април от 19:00 ч. в зала Ultimate в софтуерната академия на Телерик ще разкажем за международното състезание на НАСАSpace Apps Challenge, което цели да подобри живота на Земята и изследването на космоса чрез създаването на иновативни технологични решения с отворен код. Заповядайте на срещата, за да научите повече! Необходимо е преди това да се регистрирате за участие в тази среща.

Състезанието NASA Space Apps Challenge се организира за втори път в света и за първи в България. То ще се проведе на 20 и 21 април в Академията на Телерик и е отворено за всички, които имат интерес към темата. Желаещите могат индивидуално или с екипи да създадат решение за едно или повече предизвикателства (задачи). А самите предизвикателства са разпределени в четири категории – софтуер с отворен код, визуализация на данни, отворен хардуер и гражданско участие в научни изследвания. Повече за състезанието можете да научите от неговия локален сайт за София: https://softuni.bg.

Голяма част от задачите (предизвикателствата) за масовата колаборация Space Apps Challenge вече са публикувани, така че може да ги разгледате предварително, както и да се подготвите за решаването им. Събитието е насочено към хора с нюх към технологиите и иновациите: софтуерни инженери, ИТ специалисти, дизайнери, технологични предприемачи. Има задачи дори за хардуерни специалисти, биоинженери и дори за мечтатели и ентусиасти. Сложността на проблемите варира от изготвяне на презентация, уеб сайт, видео или просто приложение до симулация на космически обекти с тежки физични пресмятания. Всеки има шанс да се включи, дори ако няма силни технологичните умения. Няма ограничения по възраст, професия или местоположение. Може да участват ученици, студенти, работещи, дори пенсионери. Могат да участват хора от различни градове (присъствено и онлайн), с различни умения, самостоятелно или в екипи (без ограничение за броя участници в екип).

Събитието е в стил „хакатон“ и цели да насърчи сътрудничеството между хора от различни страни в разрешаването на съществуващите глобални проблеми. То ще се проведе в 50 града едновременно. Местно жури във всяка страна ще оцени победителите. Те ще получат материални награди и грамоти за принос към обществото и развитието на технологиите. Горди сме, че и София ще даде своя принос в това глобално обществено и технологично събитие.

През 2012 г. над 2000 човека от 17 страни се включиха в състезанието Space Apps Challenge. Те разработиха 101 уникални решения на проблеми в космоса и на земята. Желаещите да се включат в събитието тази година трябва да се регистрират на официалния уебсайт на НАСА.

Елате на 2-ри април 2013 г. в Софтуерната академия, за да научите за състезанието NASA International Space Apps Challenge Sofia 2013, за неговите правила, за българското участие, къде и кога ще се проведе, за българското жури, за местните правила, за наградите, за отборите и друга полезна информация за инициативата. Ще дискутираме задачите в отделните категории, ще оценим доколко са трудни или лесно и възможни подходи за тяхното решаване.

Видео от представянето на NASA Space Apps Challenge – Sofia 2013

Comments (0)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT