Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Моята лекция “Unit Testing” @ VarnaConf 2013, хакерспейси и турнето

image

VarnaConf е свободна конференция за софтуерни инженери, част от “Турнето”, което в рамките на което се организират свободни конференции за програмиране и технологии в няколко града това лято.

За “Турнето” на разработчиците

Турнето започна с неофициално обявена конференция “RogueConf” в Банско. След нейния успех организатори и лектори решихме да направим цяло турне – серия конференции за разработчици в няколко града: PlovdivConf (6 юли 2013), VarnaConf (20 юли 2013), BurgasConf (24 август 2013) и BlagoevgradConf. Конференциите се организират без спонсори (за да се пазят чисти и свободни) и се финансират с дарения. Лекторите и гостите сами покриват разходите си. Лекциите са свързани с разработката на софтуер, съвременните софтуерни технологии, софтуер с отворен код, софтуерно инженерство, cloud и мобилни технологии.

Целта на инициативи като “Турнето” са раздвижване в средите на разработчиците извън София. Не е тайна, че ИТ индустрията е съсредоточена почти изцяло в София и в по-малките градове има малко разработчици и почти няма developer community.

За “хакерспейс” културата

Всъщност раздвижване в общността на софтуерните инженери има извън София благодарение на разрастващата се хакерспейс култура. Hackerspaces (работилници за разработчици, хардуеристи и любознателни ръчкащи младежи) има вече в няколко български града: initLab (София), VarnaLab (Варна), Hackafe (Пловдив) и BurgasLab (Бургас). В тези места си работят фийлансъри, правят се обучения и други събития, гледат се конференции и технологични филми, хакват се различни технологии (софтуер и хардуер) и хората се забавляват докато учат технологиите. Хакерспейсовете са клубове за алтернативно обучение на софтуерни инженери и ИТ специалисти, в които няма правила – участниците в тях непрекъсното ръчкат, споделят и се обучават взаимно.

За VarnaConf

ВарнаКонф привлече разработчици и ИТ специалисти от цяла България. Духът на конференцията се усещаше превъзбуден в препълнената зала, където бяха пристигнали 100-150 души, всеки да научи нещо ново, да се види с колеги и да се забавлява. Не мен ми хареса колко много активни разработчици и ИТ специалисти има във Варна и региона и техният хъс да учат програмиране и технологии и да се развиват.

image

Снимки от VarnaConf

Качил съм малко снимки от VarnaConf 2013 във FB: [снимки от VarnaConf 2013].

Моята лекция за Unit Testing

Както винаги, много се забавлявах да бъда лектор и да демонстрирам как се пишат юнит тестове (unit tests) за да се осигури високо качество при разработката на софтуер. Заради ораниченото време (30 минути) не можах да покажа unit тестването в дълбочина с code coverage и continuous integration, но дадох добра стартова точка като за запознаване с концепцията и технологиите за компонентно тестване (unit testing).

Видео от Unit Testing лекцията

Презентация за Unit Testing от VarnaConf

Къде да научим повече за Unit Testing?

Ако темата за разработката на каествен софтуер и unit testing ви е интересна, не пропускайте да изгледате видеата от курса “Качествен програмен код”. В тях се демонстрират много задълбочено и обширно концепции, техники и инструменти за изграждане на висококачествен софтуер, включително важни теми като “unit testing”, “code refactoring” и “test-driven-development (TDD)”.

Comments (5)

5 Responses to “Моята лекция “Unit Testing” @ VarnaConf 2013, хакерспейси и турнето”

 1. Поздравления за VarnaConf 2013!

  Интересна и вдъхновяваща презентация за Unit Testing.

  Казвам се Светлана Славова и се занимавам от около 10 години с ИТ. Смятам, че би било интересно и полезно да споделиш опит и техники, свързани с етапите на планиране и проектиране на софтуера – етапи, предшестващи самото програмиране и тестване.

  Поздрави и успехи,
  Светлана

 2. Светлана, за софтуерно инженерство и етапи при разработка на софтуера препоръчвам това видео: http://www.youtube.com/watch?v=YQITApIOhhM

 3. Николай says:

  Лекцията беше забавна, но мен ме интересува това, което сподели в Lightning talks частта – как да се сдобием със система като на TelerikAcademy? Ако съм разбрал добре тя вече е пусната за сваляне. Така ли е?

 4. Б. Георгиев says:

  Поздравления за лекцията – много приятно и семпло изложение на една наистина важна тема за тестването “като начин на живот”.

 5. Ted says:

  Поздравления за инициативата : ИТ бизнеса да излезе от София като покрие цяла България.
  Предложение : прихващайте с курсове на местно ниво децата от математическите гимназии във всеки един град. Успех в така полезните ви начинания.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT