Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Нов безплатен курс по PHP уеб разработка в Академията на Телерик – от 4 септември 2013

PHPПрез септември стартираме безплатен PHP курс в софтуерната академия. PHP курсът е насочен към разработка на уеб базиран софтуер с програмния език PHP. Въпреки че от време на време организираме обучения за PHP, досега не сме провеждали толкова задълбочен курс, посветен изцяло на PHP уеб разработката . Това може би е и една от причините местата за присъствено обучение да се запълниха само ден след обявяването на курса. Ако искате да се включите в обучението, вече може да го направите само онлайн.

Безплатен курс “PHP уеб разработка”

Курсът „PHP уеб разработка“, който е напълно безплатен, стартира на 4 септември в Академията на Телерик. Лектор ще бъде известният уеб разработчик и блогър Иван Ванков (gatakka). Той предложи интересна и изчерпателна програма, включваща работа по доста практически проекти.

Какво ще научите от безплатния PHP курс?

Курсът започва с изучаване на основите на програмния език PHP, цикли и функции. След това ще се запознаете с PHP за генериране на уеб съдържание (динамичен HTML и работа с HTTP). Ще работите с файловата система, сесии и бази данни (MySQL) в PHP, ще разберете как е изграден обектният модел на програмния език и ще научите повече за изключенията. Курсът ще приключи с лекция за информационна сигурност и MVC frameworks.

Учебна програма на безплатния курс по PHP

Пълната програма на PHP курса заедно с разпределението на лекциите по дати може да разгледате на уебсайта на Академията. Ето най-важните теми, които включва PHP курсът:

 • Въведение в курса. Основи на PHP. Цикли. Функции
 • PHP и HTML. Работа с HTTP – заявки и отговори
 • Практически проект с PHP: динамични HTML страници
 • Работа с файловата система. HTTP сесии
 • Работа с бази данни от PHP и връзка с MySQL
 • Обектният модел на PHP. Изключения
 • Namespaces и traits в PHP
 • Практически проект с PHP и MySQL
 • Сигурност при уеб приложенията и в PHP
 • MVC frameworks с PHP

Практически проекти, изпити и сертификати

След края на обучението ще можете да работите свободно с PHP и да създавате уеб приложения. Работата по практическите проекти ще ви даде много нови знания и умения, които да използвате в реална среда. Курсът ще завърши с изпит и както винаги най-добре представилите се студенти ще получат сертификати.

Как може да се запишете за PHP курса?

Лекциите ще се провеждат всяка сряда от 19:00 ч. до 22:00 ч. в зала Ultimate в Софтуерната академия на Телерик. Към момента всички 300 места, които обявихме в началото, са запълнени. Всеки, който има желание, може да се включи онлайн. Няма някакви специални изисквания за участие в курса, тъй като обучението е насочено към начинаещи програмисти. Достатъчно е да имате основни познания по програмиране, да знаете английски и да притежавате логическо мислене.

Регистрирайте се за безплатното PHP обучение тук.

Comments (27)

27 Responses to “Нов безплатен курс по PHP уеб разработка в Академията на Телерик – от 4 септември 2013”

 1. За съжаление всичките 300 места за присъствената група за PHP курса свършиха.

  Не мога да разбера защо толкова се търси това PHP. Хората искат да го учат и толкова. Дали ще имат работа, дали е добро за развитието им, дали наистина искта да станат сайтаджии или имат по-големи амбиции, не знам. Обаче искат да го учат и толкова.

  Като курсовете по Photoshop и рязане на сайтове – няма твърде работа, ама хората го искат, записват се, учат го, та се избиват чак.

  Хубавата новина е, че както винаги ще има видео уроци от всички учебни занятия и ще можете да участвате онлайн и ако предадете всички домашни и направите хубав проект, може да се класирате и за сертификат.

 2. За 22 минути свършиха 300 места? Или е анонсиран и другаде по-рано?

 3. Светлине, много мрачен ти е коментара под рекламния статус. Звучи сякаш е безполезно, а хората са глупави и искат да се запишат..
  “сайтаджии” или с по-големи амбиции? Сайтаджиите долнопробно ли е?

 4. Svetlin Nakov записвам си да го обсъдим PHP-то малко по-подробно, като се видим следващия път

 5. @Ivo Apostolov курсът беше анонсиран доста по-рано.

 6. И този сайт тука дето си пишем е на php, макар че може вече джаваскрипта да е повече от php-то… Ама се чудя след инвестициите на Microsoft в него как не са го нападнали .NET нинджите…

 7. Svetlin Nakov може би хората се записват, понеже PHP е 3-я най-използван език в света, защото работи и защо има голямо търсене за него. Между другото PHP не е само за сайтове, въпреки че тенденцията е всичко да е WEB. PHP се ползва страшно много в Ентърпайз сектора. Лично аз писах на PHP софтуери за основни и критични процеси във застрахователен и финансов сектор. Говорим за PHP5, тези “доводи” (че не струва) са валидни за PHP4.

 8. Няма спор, PHP e някакъв измислен scripting language, но пък от друга страна е лесен и става за small и medium size projects.

 9. Силата не е в езика, а в човека. Всички на асемблер ли да копаеме по тази логика ? Щото другите езици за безполезни…

 10. Ако има един Live Stream на курса ще е супер 😀 (Така може да се намали присъствието на над 500 човека xD, до 400 xD )

 11. Kohana 3.x нека да не е амбициозна 😉

 12. Вече имаме YouTube streaming и ще го пробваме дали бачка надеждно.

 13. Преди YouTube-a ми товареше CPU-to повече, но Twitch-a ми ползва малко повече рам и не товари процесора (Поне 10% на DUal core 2Ghz, а YouТубата скача на 80%- cpu usage ).

 14. А звука подобрихте ли, защото обикновенно е ужасен.

 15. 2013- still no Unicode… end of story.. if you hate big corporations (oracle, microsoft) python is the way… php is no comment.

 16. Не е ли интересно? Ръководителя на Телерик академията, и главния виновник за този курс е против езика. Много хора са против езика, гурота и специалисти предричат как ще умре, колко е зле, а същевременно езика се развива доста активно, почва да се ползва в ентърпрайз сектор, и е един от най-търсените на пазара, и то не само в БГ. Малко е парадоксално, не мислите ли?

 17. Ivan Vankov mislq che tova nqma absoliutno nikakvo znachenie … vseki chovek ima izbor i mnenie. Vseki haresva daden ezik i dadena tehnologiq i ne haresva drug. Tova kolko e izpolzvaem i tyrsen daden ezik ne znachi che vseki trqbva da go haresva … primer ford focus e nai karanata i prodavanata kola na 2012… tva ne q pravi nai qka… zadryj go toq ford az si haresvam BMW.. syshtoto e.

 18. Nayden Gochev, аз не настоявам всеки да го харесва, нито пък се опитвам да ви обяснявам, че “сте в грешка”. Аз също не харесвам някой езици и технологии. Интересното е, че въпреки хейта и отричането, езика е се развива, при това доста активно и се ползва, още по-активно.

 19. Вчера писах WordPress плъгин на PHP и JavaScript. Не мога да кажа, че съм голям фен на езика, но го ползвам, както ползвам WordPress и PHP. Точно за този сценарий PHP ми свърши добра работа. Вярно, супи ми нервите, беше криво без нормален дебъгер, но си свърших работата и системата сега си работи в production.

  И заради острата нужда да знаем малко или много PHP за да си вършим работата като софтуерни инженери, аз подкрепям силно PHP курса и съм основен съорганизатор от страна на Телерик академията. Мога да спорим до безкрайност, но PHP си остава един от най-популярните езици за програмиране в света, независимо дали ни харесва или не. Той има своето място предимно в сайтаджийската индустрия (според мен), но се ползва и в големи и сложни корпоративни, дори mission critical системи.

  PHP и JavaScript просто трябва да се знаят, защото без тях не си софтуерен инженер. Според мен и двата са концептуално сбъркани (особено JS), обаче такъв е животът на софтуерния инженер. Трябва да пишем на всичко, а какво харесваме, е на второ място. Когато можем избираме. Когато не можем, пишем на каквото се налага.

  И нека подравим колегата Ivan Vankov за усилията, които полага да направи този PHP курс реалност, да отдели от свободното си време, да подготви учебни материали, домашни, изпитни задачи, и да преподава доброволно за благото на обществото на софтуерните инженери. Еваларка, Ванка, thumbs up! Аз може да не съм голям фен на PHP и да не си го крия, но силно подкрепям свободните обучения по PHP, както и всичко, което ти правиш за свободното образование в България. Давай смело напред.

 20. Верно дебъгване на PHP беше ужас… ама то и на C# debugger-а не е супер… LINQ не може да дебъгва… ламбди не може .. трябва всеки път да си пиша пълния namespace за да цитирам някой клас сякаш не знае в контекста какво съм импортнал ми трябва да му го пиша.. не мога да си видя return value-то на метод ако не мина през променлива… : ) поне работи де… за remote debugging още на живо не съм виждал то дебъг компоненти се инстаилрат то глупости.. не е реална исторяита 🙂 така и така копираха всичко от java да бяха копирали и това 🙂

 21. Nayden Gochev проблема с дебъга на PHP идва от средите за разработка, а не от самите разширения за дебъг. Но да, няма как да не се съглася, че има какво много да се желае там. Гледам, че PHPStorm правят сериозни усилия това да се промени.

 22. Да те почти оправиха Objective-C да не е крайно отвратително, а просто отвратително има шанс и за PHP ама там с тези форкове… глупости според мен става по зле а не по добре 🙂

 23. Аз говоря за средата за разработка PHPStorm на jetbrains. За какви форкове?

 24. Plamen says:

  Защо ли си мисля, че трябва да се подкрепяме, а не да плюем по този и онзи език.
  Въпреки, че хейтването си е типично българска черта, ако всеки си гледаше в собствената паница щяхме да сме доста по-добре и като народ и като държава.

 25. Поздрави на цялата академия! Радвам се, че ви има. Очаквах нещо подобно и ето че се случи.
  Надявам се този път Гатака и Наков ( хора които безкрайно много уважавам без да се познаваме лично ) да обърнат внимание на целия “Процес на софтуерна разработка”.
  Никъде, нито в “Научи ме”, нито в “Академия Телерик”, не видях да се споменават диаграми, архитектура на свързаност и т.н.
  Гатак! Обърни внимание на потребителите на “Научи ме”. Ми доста голяма част от тях не са наясно с основните концепции на софтуерният процес. Напоследък ядосвам доста от по-напредналите потребители във форума защото дълбая в проучването си кой как работи.
  Искам да го приемете като коментар! Нито критикувам, нито хейтвам. Аз съм човек които от страни вижда нещата от различен ъгъл.
  Поздрави за усилията дабри хора! Радвам се за вас :*

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT