Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Софтуерен университет – една мечта на път да се сбъдне още през 2014 г.

Приятели, проектът за софтуерен университет се оказа много по-голям, отколкото съм го очаквал. Само за 1 ден регистрирахме 1500 души, които искат да учат при нас, 1200 Facebook приятеля на страницата на университета и 250 доброволци, които искат да помагат безвъзмездно с каквото могат. Нямам търпение да си намерим учебна зала и да започваме обученията.

Нямате представа колко съм щастлив, че срещам толкова много желание и енергия за този проект от всички страни. Смело мога да кажа, че предстои революция в образованието за софтуерни инженери. Още не мога да изчета стотиците мейли и съобщения, които сте ми изпратили. Имайте търпение. Проектът е планиран да стартира 2014 г. но се наложи да го обявим по-рано. Чака ни още много, много работа.

За проекта “СофтУни”

За сега мога да потвърдя всичко, което пише на сайта (http://softuni.bg): ще има софтуерен университет, който ще предоставя качествено образование за софтуерни инженери, професия, работа в софтуерната индустрия + диплома за висше образование. Ще учим две години програмиране и технологии + една година предприемачество. След първата година повечето студенти ще започнат работа и ще довършват образованието си дистанционно (вечерно време 2-3 пъти в седмицата). В крайна сметка с една година присъствено + две години онлайн обучение ще се взима диплома за висше (който премине всички изпити).

Прием, обучение, стипендии

Ще има безплатен и платен прием – според постигнатите резултати в обученията. Ще има разнообразни специалности (Web, mobile, .NET, Java, Android, system administration, PHP, embedded, …). Ще има стипендии от софтуерните фирми, включително напълно безплатно софтуерно образование + гарантирана работна позиция за отличилите се с високи резултати. Ще има онлайн прием за хора, които вече работят като софтуерни инженери и искат да си получат диплома за висше образование. Ще има и прием без университетски ангажименти. Ще има безплатни изборни курсове от външни лектори, ще има много екипни проекти и практика. Ще има обучения по личностни умения (soft skills). Ще качваме безплатно видео след всяко учебно занятие. Ще публикуваме всички учебни материали безплатно. Ще създадем качествено образование, достъпно за всички.

Партньори

Ще си партнираме с цялата софтуерна индустрия – с всички софтуерни фирми. Ще слушаме какво търси пазарът и ще си адаптираме обученията спрямо него. Вече няколко сериозни фирми се свързаха с нас, за да предложат партньорство и да заявят кадри за работа при тях. Една от фирмите има желание да наеме 200 софтуерни инженера през 2014-2015 г. Пазарът е огромен и най-сетне образованието и работодателите се срещат на практика, не само на думи.

За напускането на Телерик академията

Напуснах Телерик и Телерик академията по моя инициатива, за да следвам мечтата си: да изградя софтуерен университет, който дава качествено образование за софтуерни инженери, със задълбочени фундаментални и технологични практически умения за започване на работа в софтуерната индустрия, в огромни мащаби (десетки хиляди участници на година) + диплома за висше образование (за да са щастливи мама и тати, че детето има диплома).

Благодарен съм на Телерик, ще ме подкрепяха безрезервно 4 години, за да развивам идеите си за изграждане на цялостна алтернативна образователна система за софтуерни специалисти: от деца, 2 клас в училище, през подготовка за олимпиади и състезания за гимназиални ученици до професионални специалности за студенти, започване на работа и последващо продължаващо обучение. Ние направихме страшно много: академия по програмиране за деца, училищна софтуерна академия, академия по алгоритми, софтуерна академия, записахме близо 2000 видео обучения, създадохме над 40 курса със свободно съдържание, през нас преминаха десетки хиляди студенти (присъствено и онлайн). Ние променихме цяла една индустрия. Ние променихме радикално и завинаги начинът, по който се прави ИТ образование. Ние дадохме и продължаваме да даваме икономически тласък на България чрез засилване на пазара на софтуерните специалисти и скоро софтуерната индустрия ще стане важен за икономиката отрасъл. Аз съм горд, че бях основният двигател на тези промени!

България – силициева долина на Европа

Софтуерният университет е първата стъпка от по-смелата ми мечта: България – силициева долина на Европа. Ако успеем да обучаваме по няколко хиляди кадърни софтуерни инженери на година, в които да разпалим предприемачески дух, България не само ще стане по-добро място за живеене, не само ще се замогне икономически, но ще постигнем и цялостно интелектуално и социално израстване. Аз вярвам, че формулата за силициева долина е: топ образование на високотехнологични специалисти + изграждане на предприемачески дух, … и всичко това в особено големи размери (десетки хиляди).

Истинско образование за цяла една индустрия

Аз вече промених образованието в софтуерната индустрия завинаги, започвайки с вдъхновяващата реч “Стига сте мрънкали” и демонстрираната на практика образователна система “софтуерна академия“. В момента в България има вече десетки софтуерни академии, които последваха нашия модел. Сега дойде моментът за нещо по-мащабно и то се нарича софтуерен университет – образователна инициатива, която да обучава десетки хиляди на програмиране, технологии и ИТ, да ги обучава свободно, с вдъхновение и ентусиазъм, да ги учи на социални умения, общуване, екипна работа и позитивно отношение към живота и работата, да ги прави не само топ специалисти, но и хубави хора, здраво общество. Ето това е борбата ми днес! Ако успея, печели цяла България. Ако загубя, дори не губя себе си , … ще стана обикновен програмист.

Защо правя този проект?

Ще завърша с един цитат от едно мое интервю + едно видео с Президента на България:

Не мисля, че е важно да си най-умния или най-известния или дори най-успелия, а да се научиш да даваш. Аз харесвам това, което давам на обществото и се боря да направя България едно по-хубаво кътче за живот и развитие. Ако бях станал фърмуерист, щях да пиша прекрасни embedded решения за най-големите по света, но нямаше да имам радостта да предавам знанията и уменията на младите след мен. Ако бях станал уеб програмист, щях да пиша прекрасни уеб системи за големи и сериозни клиенти, но нямаше да мога да уча толкова много хора на програмиране и технологии. Ако бях станал мобилен разработчик, щях да пиша прекрасни приложения за телефони и таблети, но нямаше да мога пламенно да вдъхновявам хиляди да се захванат с програмиране и разработка на софтуер. Сега имам шанса да променя света, независимо че не мога да запомня 40 Linux команди подред и не мога да пиша на асемблер за ARM7. Великото в едно начинание се измерва по резултатите, по хилядите благодарни погледи, по хилядите променени животи, по хилядите студенти и ученици постигнали мечтите си. На мен това ми стига – да постигам мечтите на хиляди, да им давам хляб, професия, знания, занаят, начин на мислене, път в професията и в живота, да ги правя успешни и щастливи.

Очаквайте скоро още информация за софтуерния университет. За целта харесайте Facebook страницата на СофтУни: https://www.facebook.com/SoftwareUniversity.

д-р Светлин Наков

София, 6 ноември 2013 г.

Comments (60)

60 Responses to “Софтуерен университет – една мечта на път да се сбъдне още през 2014 г.”

 1. Успех, успех, успех и пак успех!!!!!!!! Направо потръпвам, като те чета!!!!!

 2. Бъдещето принадлежи на тези, които могат да мечтаят и които смелостта да опитат да реализират мечтите си! Попътен вятър в открити води!

 3. Успех! Смело напред и нагоре!

 4. Ivan Ivanov says:

  Пожелавам ти много успех!
  А тоя клип с президента не ти омръзна ей 😀

 5. Дай да окупираме някоя 🙂

 6. Поздравления!!! Стискам ти палци и за още много други идеи ии реализирането им. “Аз мога” – Иван Вазов

  Ако мислиш “сразен съм”, сразен си.
  Ако мислиш “ не смея”, не смееш.
  Ако казваш “бих искал” но си мислиш “не мога”,
  просто няма как да успееш.
  Ако мислиш, че губиш, “загубен си”
  ще ти каже светът без упойка-
  успехът се крие в твоята воля
  и е в умствената ти настройка.
  Ако мислиш “назад съм”, назад си,
  който мисли високо, не пада.
  Просто трябва да бъдеш напълно уверен
  щом си тръгнал да дириш награда.
  Не най-силният,
  нито най-бързият обезателно грабват залога,
  но човекът,
  който печели играта,
  е тоз,
  КОЙТО МИСЛИ “АЗ МОГА” –

 7. Niki says:

  Успех в начинанието! Време беше някой да го направи това! Трябва да се счупи модела на сегашното образование, за да престанат университетите да осакатяват младите хора и да “раждат” специалисти по нищо с дипломи за висше образование.

 8. Брой ме и мен, ако имаш нужда от преподавател 🙂

 9. Брой ме и мен, ако имаш нужда от преподавател 🙂

 10. Ивко Станилов says:

  Браво Наков и само успехи!

 11. […] прочетете тук цялото изявление от днес 6 ноември – Софтуерен университет – една мечта на път да се сбъд…. След това попаднах на много интересни видео клипове, […]

 12. Принципиално вярно и поддържам!

  Ако обаче искаме да променим България,
  то има нужда от предприемачи с познания по програмиране и технологиир т.е.
  да се учат две години предприемачество + една година програмиране и технологии!!

 13. Cookie B says:

  Стискам палци за начинанието. Надявам се скоро да участвам в университета! 🙂

 14. “не само топ специалисти, но и хубави хора, здраво общество. Ето това е борбата ми днес! Ако успея, печели цяла България. Ако загубя, дори не губя себе си , … ще стана обикновен програмист.” 🙂 Успех на Светлин и на хората като него, които искат да променят България!

 15. “не само топ специалисти, но и хубави хора, здраво общество. Ето това е борбата ми днес! Ако успея, печели цяла България. Ако загубя, дори не губя себе си , … ще стана обикновен програмист.” 🙂 Успех на Светлин и на хората като него, които искат да променят България!

 16. Иван Иванов says:

  Пожелавам Ви най-искренно успех!

  Много ми се иска да се включа, но за жалост нямам никаква възможност да дойда в София, дори и 3 пъти на седмица да е ;( За момента четем с приятели книгата “Въведение в програмирането C#”

  Имате страхотен късмет, че настоящият президент е толкова модерен и Ви чува, нищо че не сме президентска република и няма кой знае колко власт. Продължавайте в същият дух!

 17. Чудесна идея! Пожелавам успех, ако мога с нещо да помагам – пишете ми.
  Поздрави,
  Минко Георгиев

 18. 1 says:

  УСПЕХ маняк! Само така!!!

 19. Велко says:

  С теб сме!

 20. Страхотно е, че нямаш спирка! Желая успех на новото начинание от цялото си сърце!

 21. Както,винаги упорит и каквото каже го прави.Успех Светле.

 22. Петър Василев says:

  Браво, браво и само браво!!! Много успехи във всичките ти начинания!
  Винаги съм се интересувал от тази материя и след прочетеното тук се зарибих още повече. За съжаление, нямам време сега, но след бакалавъра ще се замисля сериозно 😉

 23. Цветанка Плачкова says:

  Браво! Много Успехи в това ти начинание!
  Благодарение на уроците в Телерик академията, аз и много учители по информатика и ИТ в профилираните гимназии успявахме да се справяме и да бъдем на добро ниво, въпреки липсата на адекватно обучение за учителите.

 24. skaniol says:

  За да разполага България с многохилядна армия от софтуерни инженери, в скоро време, ще трябва да има место със занижени изисквания за вход + завишени ниво и ефективни методи на обучение, превръщайки поне 42% от записващите се в качествени кадри.

  Също мисля, че ще трябва да се наблегне на дистанционното обучение (включително възможност да се полагат изпити/лекции извън София), за да се даде шанс на немалко хора от цялата страна – България не е само столицата.

  Надявам се Софтуерният Университет да бъде такова мащабно място и един ден да се гордеем с постиженията на бъдещата софтуерна армия. Успех!

 25. asd says:

  Ще повърна

 26. Miroslav says:

  “Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”

 27. eXtreme says:

  Най-накрая да имам стимул да запиша някъде докторантура!

 28. Adriana Mitsova says:

  Браво Наков!Уникален си!

 29. Трагедия says:

  Това, което евентуално ще се случи е да обучава наетите кадри от други компании. Т.е. това НЯМА да е университет! Това ще е аутсорсната фирма, за обучение на кодери.
  Ако някой иска да си плаща, за да бъде обучаван, то това го има и сега, като обучените разполагат със сертификати и умения, които са европейско признати.
  Нещо повече, думата “университет” не означава “произвеждам кодери”.
  Айде стига с тази еуфория. Като всяка добра идея зад нея не е сигурно (не се казва) какво седи. Да изчакаме да тръгне, да видим…

 30. […] официално обръщение във форума на академията, в блога си и във Фейсбук профила си. Причината за напускането му […]

 31. […] По всичко изглежда, че наистина се задава или поне наченките и желанието това да се случи реално са доста сериозни… Това научаваме от блога на Светлин Наков: […]

 32. Ивайло Иванов says:

  Искрени пожелания за много успехи!!! Скромната ни държавица имаше нужда от хора като Светлин Наков.

 33. Angel Raev says:

  Много се радвам, че има такива хора в България. Свалям ти шапка (не знам как да се обърна към теб: г-н Наков, Светльо или Светлине), но няма значение ВЕЛИК СИ.
  Много успех пожелавам записах се вече за Университета и ще чакам 🙂

 34. Успех, Наков!

 35. Успех, Наков! Чудесна работа вършиш.

 36. Ваня Димитрова says:

  Успехът е сигурен! Мога само да Благодаря за промените и духът, който внасяте в нашия свята. Благодаря!

 37. Deni says:

  Браво Светльо! Страхотна инициатива. Поздравявам те!

  Едно от мототата ми (което пиша и в CV-то си)е: “Смятам, че фирмите не трябва да чакат кадрите си на готово, а трябва сами да произвеждат такива.” Твоите инициативи в голямата си част се покриват с моите разбирания (само сферите са различни).

  Моята мечта е да докарам фирми, като Intel, AMD, Nvidia, TI, Samsung, SUN и много други в България, за да произвеждат част от продуктите си тук. Като “инженер” смятам, че имаме всички качества това да стане реалност, а твоята инициатива е огромна крачка в правилната посока.

  Ако бях малко по умен, бих помогнал и с друго освен хвалебствия :). За сега мога да ти пожелая само…
  …Успех и Успехи!

 38. Наков пожелавам ти всички твои мечти да се сбъднат, а също така ти пожелавам всичко най-хубаво и за теб, защото като гледам в мечтите си оставил себе си на заден план което показва колко голям човек си. Малко хора може да се похвалят с това на днешно време – ти си нашия Апостол!!!

 39. Ако няма сграда винаги може да окупирате една зала в някой от университети. То и без това вече е модерно.

 40. Давай Светлине 🙂 Развивай университета, защото има още много специалисти от младото поколение, които искат да се занимават с програмиране, а в университетите още ги учат как да предефинират оператори с C++. 🙂 Ще помагаме с каквото можем. Поздрави и успехи.

 41. Николай says:

  Как стои въпроса с приема, ще има ли изпити и по какво ?
  Трябва да знаем какво да правим тези които смятат да напускат текущия си ВУЗ.

 42. nakov says:

  За приемните изпити сме издали малко предварителна информация в нашата FB страница: https://www.facebook.com/SoftwareUniversity.

 43. Оги says:

  Както се пееше в една песен – “Ако ставаш за нещо – бачкай, дърпай рязко” 🙂

 44. Иван Иванов says:

  Г-н Наков, С интерес следя проекта за Софтуеърен Университет в България. Имам следния въпрос. В повечето университети в Англия и Германия бакалавърската степен е в продължение на 3 години. Продължителността на семестър обикновено е 4 месеца, а като се приспаднат ваканциите за Нова Година, Великден и лятото. Времетраенето за академична работата е същото, което и в бъдещия сотуеърен университет. Има обаче едно изключение. Много университети предлата 1 година стаж в индустрията по време на обучение. Обикновено практиката е 2 години обучение, 1 година стаж в индустрията и студентът се завръща за да завърши последната година от своето обучение. Предвижда ли се такава, година в индустрията, по време на обучението в Софтуеърния Университет?

 45. nakov says:

  Студентите, които завършат успешно първата година, започват работа (може да считаш, че е като стаж, но ти плащат пълна заплата). След първата година студентите продължават още 2 години да учат онлайн, за да завършат образованието си и да станат наистина добри в професията си. Схемата е подобна, но малко по-адаптирана за българската действителност и пазара на труда.

  В България бакалавър се взема за 4 години, а професионален бакалавър – за 3 години. Така гласи законът за висшето образование. Който иска да учи за диплома, ще трябва да вземе още доста изпити освен предвидените в софтуерния университет, за да изпълни държавните изисквания за висше образование.

 46. Който работи и влага душата си в работата рано или късно получава удовлетворение за това. Поздравления.

 47. Ludmil says:

  Има светлина в рекурсията return Svetlin Nakov

 48. Poznavach says:

  4 години по-късно в Софтуни върви курс след курс. Едно голямо блгадоря и браво г-н Наков.

 49. Pobeditel says:

  Добре, че има хора като Наков, които се фокусират върху практическата страна на обучението. IT образованието е шанс за по-качествен живот, от който вече много българи се възползват.

 50. Betinum says:

  След успешно изкаран курс за дигитален маркетинг в Софтуни, мога да потвърдя за перфектно проведените обучения и изпити. Благодаря за предоставената възможност!

 51. 7dniprognozi says:

  Искрено ти пожелавам да се сбъднат твоите мечти! Хубаво е да има такива хора, защото има много човеци но хората като Наков са малко. IT образованието е шанс за всички млади, радвам се че и много българи се възползваха!!!

 52. Guru says:

  Искрено ти пожелавам да се сбъднат твоите мечти! Хубаво е да има такива хора, защото има много човеци но хората като Наков са малко. IT образованието е шанс за всички млади, радвам се че и много българи се възползваха!!!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT