Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Безплатен курс за QA инженери в СофтУни

imageВ Софтуерния университет стартираме безплатен курс за QA инженери от 13 юли 2015 г., който дава базови умения за осигуряване на качеството на софтуера: софтуерно тестване (ръчно и автоматизирано), откриване, описание и проследяване на бъгове в системи за бъг тракинг, работа с QA инструменти и поглед върху цялостния development и QA процес.

Курсът QA Fundamentals ще ви запознае с основните концепции на осигуряването на качеството на софтуера (software quality assurance / QA). Ще овладеете най-използваните техники и инструменти за софтуерно тестване и средства за проследяване на проблеми в съвременната софтуерна разработка. Ще се научите как да комуникирате в екип чрез системи за проследяване на проблеми (issue trackers) и системи за управление на задачи (JIRA, GitHub Issues). Ще разберете как проблемът да стигне до правилния човек, без той да има последващи въпроси. Щe научите как да търсите дефекти чрез въвеждане на подходящи входни данни и как да тествате потребителското изживяване. Ще се научите да работите със спецификации на софтуерните изисквания (SRS). Освен ръчното тестване и описване на дефектите, ще се разгледа и тест автоматизацията. Ще се научите да работите с най-използваните в QA бранша инструменти за автоматизирано тестване като Selenium.

QA курсът е безплатен в онлайн и присъствена форма. По желание можете да заплатите за явяване на изпит накрая и сертификат (при успешно полагане на изпита).

Comments (11)

11 Responses to “Безплатен курс за QA инженери в СофтУни”

 1. Нуждаем ли се от базови познания по езиците C#/Java?

 2. Fi says:

  [Знам че не е тук мястото да напиша това, но не знам къде да Ви пиша, а не искам да е във фейсбук]

  Г-н Наков, чета как България има хроничен дефицит на IT специалисти и как вече ще се търсят хора от трети страни. Аз съм тотално против мултикултурният модел, т.к. в момента във все повече страни си личи че това е тотален провал! Включително във Франция и Великобритания.

  В същият момент обаче, считам че в момента е правилният модел, България да засмуче като прахосмукачка всички украински програмисти с висше образование (като им се дадат сини карти). Украйна е с два пъти по-нисък БВП на глава от населението, там се води истинска война, а според списание Economist икономиката им е пред тотален колапс и хората искат да напуснат Украйна незабавно, а на всичкото отгоре пишат на кирилица! Ще се интегрират много бързо.

  Имах три рускоговорящи колежки от Молдова в университета и видях колко бързо се самоинтегрираха. Научиха български за отрицателно време, а вече дори и по празниците не искат да се прибират в бедната Молдова.

  Сигурен съм че украински програмисти (по възможност от Западна Украйна) ще се интегрират много бързо в България, а техните деца ще са си абсолютни българи!

 3. Не се очакват предварителни познания по програмиране, но ако ги имате, със сигурност ще са ви от помощ.

 4. как може да има такива бедни душички като писалия горния пост…?

 5. nakov says:

  Да, украински програмисти да се преместят трайно в България би било позитивно за софтуерната индустрия и не мисля, че ще предизвикат социални и интеграционни проблеми.

  За да дойде украинец да живее в България, процедурата е толкова тежка и трудна, че граници с невъзможното. Въпрос на политика. Браншовите асоциации неведнъж са предлагали внос на кадри от различни държави, но досега не са намерили сериозна политическа подкрепа.

 6. Можете ли само да кажете за автоматичните тестове какви инструменти и framework ще ползвате? Благодаря предварително!

 7. С какво Sikuli е по-добър от Behat (при WEB тестване)?
  П.С. Не мога да пиша отговор под предния въпрос…

 8. Simeon Dimitrov says:

  Здравейте, искам да попитам кога ще има отново курс по QA, т.к. го изпуснах този за съжаление? Предвижда ли се да е скоро?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT