Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Класация на университетите за програмиране. Къде да уча висше образование по компютърни науки и софтуерно инженерство?

Понеже често ме питат за мнение къде да уча висше образование по програмиране, реших да направя семинар по темата “къде да уча програмиране – избор на университет“. Моята класация на българските ИТ университети е следната (към септември 2015 г.):

Класация на университетите за програмисти и ИТ

Класация на университетите за програмисти и ИТ. Къде да уча програмиране, софтуерно инженерство, уеб дизайн, информационни системи, компютърни науки и информатика?

Класацията е за професията “софтуерен инженер” (практическа разработка на софтуер) и е направена от д-р Светлин Наков през 09/2015 г. на базата на следните критерии:

  • Учебен план и качество на учебното съдържание – доколко това което се изучава е адекватно към пазара на труда (дали те подготвят да започнеш работа или учиш суха теория)
  • Качество на преподавателите – доколко преподавателите са добри лектори, които мотивират, запалват и обясняват кадърно и едновременно с това разбират в дълбочина учебния материал
  • Качество на учебния процес – доколко практиката е водеща и наистина научаваш професията, а не само на думи; доколко учебният процес гарантира, че ще научиш наистина учебния материал
  • Кариерно развитие – доколко те подготвят и ти помагат да започнеш работа като програмист / софтуерен инженер или ИТ специалист

В класацията не участват частните софтуерни академии (като Telerik Academy, SoftAcad, Hack Bulgaria, IT Talents и други), тъй като не предлагат възможност за бакалавърска диплома, т.е. не са реална алтернатива на посочените в класацията ВУЗ-ове.

Авторът на статията декларира, че СофтУни не е официален университет и няма амбиция да става такъв, защото държи на качественото образование, а то е много трудно постижимо в държавната система. СофтУни е свободна от държавата частна обучителна институция, която предоставя възможност за висше образование чрез университети-партньори, които признават преминатите в СофтУни курсове и добавят още знания, необходими за покриване на държавните изисквания за бакалавърска степен.

Презентация – как да избера университет за програмиране и къде да уча за ИТ специалист?

Разгледайте пълната презентация от “Лятната школа по програмиране за деца” в Китен (септември 2015 г.), организирана от преподаватели от СМГ, където Светлин Наков беше поканен за лекция-дискусия на тема “Висше образование за програмисти – къде да уча ИТ след училище?“:

Видео – висше образование за програмисти – избор на университет

Предлагам ви видео от лятната школа по програмиране за ученици (Киетн, септември 2015 г.), където изнесох презентация и направихме дискусия по темата “избор на университет за програмиране” и как да се реализирам като ИТ специалист:

Видеото по-долу е записано по време на SUPERлятната академия за ученици за развитие на ИТ и екипни умения (Девин, септември 2015). В него се дискутират въпросите “къде да уча програмиране?”, “как да избера ИТ университет?”, “къде да уча: в България или в чужбина?”, “да уча или да работя?” и други въпроси свързани с избор на университет за ИТ, компютърни науки, софтуерно инженерство, информатика и информационни технологии и развитие в компютърната сфера за ученици и студенти:

За класацията

Забележка: класацията в настоящата статия е лично мнение на нейния автор към 09/2015 г. и не цели да обиди някого. Използвайте информацията от тази статия на свой риск. Имате право да се информирате и от други източници, както и да поискате мнение от студенти, учащи в споменатите университети. Умните хора проверяват информацията си!

Обръщаме отново внимание, че класацията е на база обучение за практическа разработка на софтуер. Ако искате да добиете професията “програмист” или “софтуерен инженер” или “софтуерен разработчик” и да учите здраво програмиране, запишете се в СофтУни. Ако искате да учите здраво математика, запишете се във ФМИ на СУ. Ако искате да учите здраво инженерни дисциплини (например теоретична електротехника и материалознание), запишете се в ТУ-София. Изборът е ваш. Тази класация ви дава ориентация (актуална към 09/2015 г.) за обучението по практическа разработка на софтуер.

Comments (39)

39 Responses to “Класация на университетите за програмиране. Къде да уча висше образование по компютърни науки и софтуерно инженерство?”

  1. хмм says:

    Много хейт, много нещо, в тези коментари. 😀
    На вас май ви плащат, а? Я си кажете…

    Всеки сам да си преценя кое-как, но ако иска някой ден да работи добре платена работа (и времето му е СКЪПО! ), най-добрия му вариант остават SoftUni и Академията. Кой каквото ще. 🙂 Академията на Телерик не е в класацията, мисля, по разбираеми причини.

  2. Gh0s7 says:

    Само хейтърски коментари виждам тук … Браво на SoftUni! Може да не е 100% самостоятелен университет, но поне наистина дава знания на хората и отсява хората които не са за тази сфера, за разлика от другите дето са мега пропаднали, но все пак университети. Едва ли софтурни инженери, които завършат SoftUni стоят безработни. А от останалите има доста дето не могат по никакъв начин да се интегрират изобщо в IT сферата, да не говорим в разработването на софтуер. Вярно е … и преди SoftUni е имало специалисти … Но хората са казали който го влече – намира начин … Радвам се че има хора като Наков, които да откриват таланти, вместо да чакат талантите да открият сами себе си. И им помага да се развият в правилната посока, а не като кокошките с години да кълват от тук от там по нещо … 🙂

  3. Некой там says:

    Как се дава оценка на нещо което е съществувало една година и се сравнява с университети които съществуват от доста повече време?

    • nakov says:

      Вече четвърта година порд СофтУни обучава в големи мащаби (по 20 000 кандидата на година) софтуерни инженери и продължава да е лидер в пазарната ниша “образование по практическа разработка на софтуер с възможност за бакалавърска диплома”.

  4. Gh0s7 says:

    @Пълен Смях
    Не съм xmm .. И никой не е казал, че хората завършили други университети вземат по-ниски заплати или са некъдърни. Който има мерак и желание да стане добър в нещо дори и университет не му трябва … просто ще намери начин някак си .. Тук по скоро обсъждаме материалната база и способността на университетите да предадат нужните знания на тези, които ги търсят. Да не говорим за способи за преподаване, способи за упражняване, смилане на информацията, даване на реални съвети от действащи програмисти за добри практики на работа … Това ноу хау никак не е за подценяване. Да не говорим, че Наков не е от вчера и когато става въпрос за намиране на програмисти много от големите фирми се обръщат към него. Това също не е малко. 🙂

  5. брейй says:

    И на вас не ви е лесно ейй. Платени хейтъри 🙂 На мен секретарката в ТУ-София ми дава по 2лв на хейт в сайта на Наков!

    Малко по-полека, хората направиха частни академии, вземат си парите и си обучават кадрите. Само вие сте “университет”, а слайдове като тези дразнят истинските програмисти 🙂 Ако искаш да караш трактор – караш курс и караш трактор, ако искаш да си IT, караш курс-два-три и ставаш. За да си “университет”, трябва да предлагаш “висше” образование, да имаш професори, акредитация и още какво ли не. Вие сте частна школа. ВСУ и БСУ са частни университети, хората учат право, архитектура…

    За едно съм съгласен – в чужбина само ако нивото е ТОП, иначе в СУ е по-добре.

    • nakov says:

      Моля прочетете внимателно статията. Никой не твърди, че СофтУни е официално акредитиран университет. СофтУни е частна школа по практическа разработка на софтуер, която предоставя възможност за бакалавърска диплома без да се учат излишни тъпотии.

  6. Машала says:

    за самочувствието, обаче:

    Обучението “[да] те подготвят да започнеш работа или учиш суха теория (разбираме без такава)” се нарича “чиракуване [на занаят]”, и който го завърши става “чирак” или евентуално “майстор”, а не инженер.

  7. WOW says:

    da nqma mnogo matematika vyv VFU samo sedem…..

  8. Nikolay says:

    До #14 @Gh0s7. Не че нещо но не мисля, че тази google форма с гласуване би доказала каквото и да е…

  9. Без значение до колко Софтуни е съпоставим, чисто от формална гледна точка, с другите университети, факт е че образованието и в пъти по-качествено спрямо държавните висши училища, конкретно за програмиране. Претенциите за университет са друга тема, но практическата подготовка и процент реализирали се студенти в IT сферата говорят красноречиво.

  10. К says:

    Аз искам да задам един въпрос към Светлин Наков. Какво се промени от тази класация – https://www.youtube.com/watch?v=Rt5qMQbwixc ? В нея, след Унибит, са изброени университети, които не стават за учене на програмиране, като прави впечатление фактът, че ВСУ, РУ и БСУ са там. Какво се промени за тези 3 години, че ВСУ, БСУ и РУ изведнъж станаха приемлив избор и даже минаха АУБГ и Унибит в класацията, а Унибит отиде на последно място с ТУ-София?

    • nakov says:

      3 години по-рано беше леко по-различна картинката. При толкова много университети, всичките след първите 5 реално не може да се класират адекватно, защото няма достатъчно информация за тях.

  11. nakov says:

    Марто, няколко години по-късно вече разполагам с по-пълна обратна връзка от фирми и студенти и затова обновявам класацията. Очаквам догодина също да има размествания. Това е моята класация и я правя по моите правила и според моите критерии, ясно описани по-горе. Възможно е в последните позиции да има неточности, защото най-важни са университетите в първите позиции и не съм отделял толкова старание да класирам прецизно по-слабите обичителни програми, специалности и учебни заведения.

  12. К says:

    Благодаря за отговора. Просто ми направи впечатление, понеже във видеото се казва, че Русенски, Габровски и т.н. университети не стават, пък в класацията РУ е на пето място.

  13. Мухльо says:

    Оххх… НакоФФФ… Още малко и с тази класация ще се изкараш по-умен и от Келтския тигър…

    Твоят “университет” без математиката е абсолютно точно като сирене без прясно мляко. Да – “продуктът” е еФтин и Фкусен. И много търсен!

    Нямам наблюдение за фирмената политика на Майкрософт, но определено от теб “тигър” НЕ става. Ти си оставаш един Балкански субект, който може да си прави красиви стъкмистики.

    Само, че на нормалните хора им е ясно, че за да станеш Каратист с черен колан ти трябват около 15 г. За да станеш истински програмист отново ти трябват около 15 г. Нито 6 месеца, нито 2-3 години…

    Без математика няма да има програмисти, които да направят програма като AutoCAD или като АрхиКАД, но няма лошо – код мънкитата са добре дошли да работят за истинските инженери!

    • nakov says:

      @Мухльо, има нужда и от хора с дълбоки познания по математика и хора с по-кодонабивачески умения. Всеки сам си решава до къде да стигне. СофтУни дава силен начален тласък, с базовите знания, фундамантални парадигми на програмиране, ООП, бази данни, структури данни, алгоритми, уеб концепции и подобни. Освен тях пускаме и курсове и семинари за по-задълбочени теми като машинно самообучение. Скоро ще пуснем и математика за софтуерни инженери: малко алгебра, геометрия, дискретна математика, статистика, числени методи и т.н. обаче направени кадърно, като за софтуерен инженер – с много практика, с писане на код, не сухи теореми. Всичко по реда си. Някои искат да стигнат по-далеко от други и ще си учат математиките, но нека не тръгваме с диференциалните уравнения напред.

      • Anonymous says:

        Това, което какзвате за предстоящи курсове по математика звучи доста обнадеждаващо. Надавам се, че ще ги видим скоро отворени за записване.

        • nakov says:

          Лека полека СофтУни става все по-голям и по-сериозен. От 10-тина курса в началото, след 2 години вече има стотици. Математиката е в плановете и рано или късно ще я пуснем.

    • nakov says:

      За математиката и СофтУни съм обяснил много пдоробно тук: http://www.nakov.com/blog/2016/11/16/mathematics-statistics-data-science-and-machine-learning-softuni/

  14. Anonymous says:

    Програмата на СофтУни има нужда от повече фундаментални курсове и по-специално – Дискретни структури, Алгебра, Анализ.
    Също ще са много полезни курсове по компютърни мрежи (как работи интернет, протоколи и инструменти, разработка на подобен инструмент като курсов проект) и операционни системи (как работят, как са устроени, кое как е на ниско ниво).

    • nakov says:

      Мрежи и операционни системи се предлагат на базово ниво като изборни курсове. За алгебра и анализ -> нека оставим тази част на другите университети. Бих заложил на machine learning, ако ще има математики. Аз съм практик, не теоретик. Хората трябва да знаят как работят нещата, но е по-важно да могат да и пишат, създават или поне сглобяват от налични отворени библиотеки и cloud ресурси.

    • nakov says:

      Работим по развитието на направление за мрежари, админи, хардуеристи и ИТ специалисти. До тогава ще се фокусираме в това, е което сме истински добри: обученията по практическа разработка на софтуер.

      Относно математиката съм обяснил много детайлно, че първо се учи практиката, после теорията, иначе отказваш мнозинството от обучаемите: http://www.nakov.com/blog/2016/11/16/mathematics-statistics-data-science-and-machine-learning-softuni/

  15. Евгения says:

    Здравейте,

    Прочетох коментарите и отново останах разочарована, как разсъждават хората. Аз не подкрепям методиката и плановете на обучение в държавните университети, поради една проста причина и тя е, че бълват млади хора изключително не подготвени за изискванията на работодателите. Учим теории и някакви допълнителни предмети(за запълване на програмата), а на практика нищо.

    И какво се случва като завършиш? Давай още 3-4 години учене на практика как стават нещата. За много млади хора обучението им в държавен университет се оказва лоша инвестиция, защото в края на краищата не им харесва занаята или няма търсене за такива “специалисти” на пазара на труда.

    А по въпроса свързан с математиката и програмирането, ако човек има желание да се развива в сферата и вижда, че ще има добро бъдеще, ще седне и ще си я научи. Пък и не е задължително всички да станем софтуерни инженери на специализиран софтуер, като AutoCad, 3DS MAX и така нататък. На всеки според възможностите му.

    Поздрави!

    • Anonymous says:

      Познай колко лесно се учи математика (висша) след като си била 8 часа на работа, прибереш в се 19 и тепърва отвориш дебелите книги. Със сигурност не по-лесно от случая, в който ходиш някъде да ти я преподават и обясняват. Не е задължително всички да пишат софтуер, който използва математика, но когато си говорим за сфери свързани с машинното обучение и изкуствения интелект – там без математика не можеш да минеш.

  16. Напълно съм съгласна с класацията! СофтУни е най-доброто място да се изучава програмиране. Семестриалните такси са символични за високото качество, което се предлага. Имам много приятели, които стартираха с нулеви знания в областта на информационните технологии преди две години и вече успешно работят с придобитите знания. Успех!

  17. Искам да отбележа, че СофтУни е ВУЗ. А сега завършилите да си покажат дипломите от МОН, моля.

    • nakov says:

      Никой не твърди, че СофтУни е ВУЗ. Твърдим, че сме най-сериозният учебен център за практическо обучение на софтуерни инженери в България и че даваме възможност чрез партньори за висше образование. Пише го много ясно в статията.

  18. memeT0 says:

    Ето и моя коментар, Светльо си го спомням покрай СМГ-то където май учихме заедно Руски. Хубави безгрижни години бяха тогава, естествено всеки е имал допълнителни занимания, аз тогава сглобявах машини (PC-ta) при един човек който вече не е между живите. Ние май не сме се чували след това, сигурно сме могли да работим заедно тогава. Аз защитих една магистратура по КИН(Културно Историческо Наследство) при едни не толкова известни професори, проф.д-р Валерия Фол, проф. Бонева другите имена ми избягаха от главата. Култорологията е най-лесния предмет понеже е систематичен подобно на математиката, но там можеш да научиш доста интересни неща относно историята на мястото където сме сега.
    Университета не прави хората тоест ние сами трябва да гледаме напред. Ако иска да се свърже с мен е лесно, една от пощите ми е [email protected].

    • nakov says:

      Аз не съм учил в СМГ. Завършиил съм средно образование в ПМГ – Велико Търново.

  19. Няколко мои познати вече завършиха успешно СофтУни. С един от тях дори започнахме общ бизнес като създадохме свой сайт. Благодарение на натрупаните знания веднага изскочихме пред конкуренцията с оптимизация на скорост и SEO. Определено СофтУни е най-доброто място човек да се научи да програмира!

  20. nakov says:

    Имайте предвид, че тази класация е от 09 / 2015. От тогва мина доста време и може да има размествания. Сещам се конкретно за новата приложно-ориентирана програма по “софтуерно инженерство” във Великотърновския университет, която се прави съвместно със софтуерни фирми. За съжаление не откривам никъде учебните планове и програми (планираните учебни дисциплини и рзпределението им във времето, както и учебните програми и съдържание на всяка дисциплина). Само това имам като инфо: http://www.uni-vt.bg/bg/spec/specinfo.aspx?sptype=1&specname=%u0421%u043e%u0444%u0442%u0443%u0435%u0440%u043d%u043e+%u0438%u043d%u0436%u0435%u043d%u0435%u0440%u0441%u0442%u0432%u043e

  21. Stefanov says:

    Здравейте г-н Наков,
    В момента се намирам на кръстопътя с кандидатсването в различни университети. Разгледах всички класации, но исках да се консултирам и Вас за по актуална информация. Кандидатсвам в ФМИ на СУ, но като резервен вариант си мисля за ФМИ Пловдив и ВТУ – “Софтуерно инженерство “. Ще съм благодарен, ако може да ми дадете актуалното Ви мнение за тези университети.

    • nakov says:

      Ако искаш да станеш добър програмист и да учиш програмиране, софтуерни технологии и софтуерно инженерство, ти препоръчвам да запишеш СофтУни: https://softuni.bg/apply.

      Ако ти трябва диплома за висше образование, общежитие, карта за транспорта и студентски статус, запиши се в Колежа по телекомуникации паралелно със СофтУни: https://softuni.bg/university-partners. Така и родителите ще са доволни, пък и не е лошо да имаш диплома, може да потрябва някой ден.

      Ако искаш да учиш здраво математика, запиши се във ФМИ – там е мястото.

      Ако искаш да учиш здраво технически дисциплини (материалознание, запояване, техническо чертане), запиши се в ТУ-София – там е мястото.

      Тази блог статия ранкира университетите относно придобиване на професия “приложен програмист” и практически умения по разработка на софтуер. Ако целта ти е да учиш нещо друго, виж други класации, има много.

  22. Kolarov says:

    Искам да попитам господин Наков не смята ли че обучението е твърде интензивно и че човек трябва да има повече време да осмисли добре нещата да има време да го упражни а не всеки ден да се препуска бясно напред

  23. Ефрем says:

    Това, че нещо има в името си “УНИ” не го прави университет. Например универмаг.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT