Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Безплатна книга по основи на програмирането (със C# на български език) – бета версия

Приятели на програмирането и технологиите, радостен съм да съобщя, че излезе публичната предварителна версия на безплатната книга по основи на програмирането с езика C# за напълно начинаещи, която аз заедно с широк екип от доброволци и приятели на СофтУни разработваме през последните 3 месеца:

За книгата “Основи на програмирането със C#”

Книгата е официален учебник за безплатните курсове по програмиране за начинаещи, които СофтУни провежда вече над 100 пъти присъствено в 28 български града и онлайн. Тя е учебно пособие, което може да се ползва като допълнение към курса за старт в програмирането в Софтуерния университет. В безплатната книга за програмиране са обяснени учебният материал от СофтУни курса за навлизане в програмирането (работа с данни, проверки и цикли) и всички задачи от упражненията.

Книгата е безплатна!

Книгата “Основи на програмирането със C#” е безплатна и се разпространява свободно под лиценз CC-BY-NC-SA. Тя е разработена със системата за документация GitBook, като проект с отворен код в GitHub, използвайки единствено Markdown форматиране (.md страници, сорс код, таблици и картинки). Разпространява се свободно в следните формати:

Учебно съдържание

Авторски колектив

Книгата е написана от широк състав от доброволци автори и редактори, които дариха своето време и труд, за да създадат един прекрасен безплатен учебник по програмиране за начинаещи. Болшинството от авторите са бивши или настоящи топ студенти от СофтУни, които са минали през основите на програмирането, решавали са задачите от настоящата книга (и курса към нея) и знаят много добре какво затруднява начинаещите. Сега повечето от тях работят като професионалисти в софтуерната индустрия и желаят да помагат на навлизащите в професията. Ето имената на нашите герои – автори и редактори на книгата “Основи на програмирането със C#” (по азбучен ред):

Александър Кръстев, Александър Кирилов, Ангел Димитриев, Васко Викторов, Венцислав Петров, Даниел Цветков, Димитър Татарски, Димо Димов, Диян Тончев, Елена Роглева, Жулиета Атанасова, Захария Пехливанова, Ивелин Кирилов, Искра Николова, Калин Примов, Кристиян Памидов, Любослав Любенов, Николай Банкин, Николай Димов, Павлин Петков, Петър Иванов, Росица Ненова, Руслан Филипов, Светлин Наков, Стефка Василева, Теодор Куртев, Тоньо Желев, Християн Христов, Христо Христов, Цветан Илиев, Юлиан Линев, Яница Вълева.

Инициатор на създаването на книгата е д-р Светлин Наков, който от повече от 15 години насам обучава начинаещи програмисти и е систематизирал своя опит в обученията на напълно начинаещи в курса “Основи на програмирането” в СофтУни. Той е главен автор на съдържането и учебните материали към курса, а те са използвани като основа за съдържанието на настоящата книга.

Книгата е спонсорирана от Фондация “Софтуерен университет”, която предоставя безплатно образование за софтуерни инженери, разработва учебно съдържание с отворен лиценз, обучава учители, провежда практически курсове по програмиране и технологии, разработва книги и учебници и подкрепя свободното образование като цяло.

Бета версия – търсете грешки!

Настоящото издание на книгата е бета версия. Това означава, че все още съдържанието не е финализирано и може да се променя. Книгата е пусната публично, за да може всеки читател да изпраща грешки и коментари, които на които се е натъкнал докато чете. За да докладвате проблеми, използвайте официалния тракер в GitHub:

Докладвай грешка в C# книгата “Основи на програмирането”

Не обещаваме, че ще поправим всичко, което докладвате, но ще се постараем да вземем предвид всички ваши препоръки, коментари и да изчистим докладваните проблеми.

Плановете за напред

Имаме амбициозни планове за идните няколко месеца: 6 книги на 6 различни програмни езика, английска версия, отпечатване на хартия, продължение на книгата и т.н.

Печат на хартия?

Планираме отпечатване на хартия на книгата “Основи на програмирането със C#” през есента (септември-октомври 2017 г.) и разпространение по книжарниците и в СофтУни. Отнема време, защото трябва първо да минат редакциите, да оправим бъговете, които открием, и да я подготвим за печат, след което да я изпратим на издателството и да изчакаме 1-2 месеца за отпечатването. Имайте търпение!

Варианти с Java, JavaScript, Python, PHP и C++

Екипът на книгата с подкрепата на Фондация “Софтуерен университет” и под наставленията на Светлин Наков работим и върху адаптирането на книгата “Основи на програмирането” за още няколко програмни езици: C#, Java, JavaScript, Python, PHP и C++. Планираме да преведем книгата на тези езици, като ще се стремим да направим почти огледално копие със сменен синтаксис и адаптации, където е необходимо. Можете да следите за проектите за новите книги в GitHub:

Търсим още автори и редактори!

За новите книги за Java, JavaScript, Python, C++ и PHP търсим съавтори, редактори и съмишленици, които да ни помогнат с превода към другите езици. Изискванията са:

  • Доказан опит с програмирането, поне на начално ниво (година работа в софтуерна фирма или 600/ 600 точки на изпита по основи на програмирането в СофтУни + топ резултати в другите курсове)
  • Добро ниво на владеене на съответния програмен език (Java, JavaScript, Python, C++ или PHP)
  • Желание да помогнеш за каузата доброволно, без заплащане, за доброто на навлизащите в програмирането (около 20-30 часа работа)

Форма за записване на кандидат-автори за превод на C# книгата по основи на програмирането към други езици за програмиране (Java, JavaScript, Python, C++ или PHP):

https://goo.gl/forms/w1bQ6DbGJkSEhIPp2

Благодарности към екипа

Благодаря на всички, които повярваха в този проект и участваха доброволно в него! Благодаря ви колеги, че направихте над 2000 промени (Git commits), с които създадохте 20 глави и около 400 страници качествено учебно съдържание. Благодаря специално на Венци Петров и Росица Ненова, които редактираха старателно всяка страничка, всяка табличка, всяко парченце код и всяко едно изречение, за да уеднаквят стиловете и да изчистят грешките. Очаквайте шумно парти, като излезе хартиената версия на книгата и се надявам да се включите и за другите книги в плана.

Comments (3)

3 Responses to “Безплатна книга по основи на програмирането (със C# на български език) – бета версия”

  1. […] в СофтУни. След няколко месеца усърдна работа излиза първото предварително издание, а по-късно след изчистване на грешки и проблеми, […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT