Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

LockChain: резервации за хотели и пътувания с 0% комисионна – една блокчейн технология и бизнес модел, в които вярвам!

След като зачестиха запитванията от колеги и приятели наистина ли съм част от иновативната блокчейн платформа lockchain.co за резервации без комисионна, наистина ли българският Президент Росен Плевнелиев (2012-2017) е част от този проект и дали наистина проектът е сериозен и дали наистина екипът е силен и дали наистина подготвяме ICO (вдигане на капитал чрез публично финансиране с крипто-договор в Ethereum блокчейн мрежата) и дали наистина се осмеляваме да оспорим лидерството на Booking.com и Airbnb в онлайн резервациите за хотели, наеми на имоти и пътувания, споделям публично, че отговорът на всички тези въпроси е “ДА“.

LockChain е сериозен български стартъп проект, с много сериозни бизнес лидери и технологични експерти в екипа си, и съвсем скоро стартира публичната продажба на LOC tokens през ICO крипто-договора на платформата.

Какво е LockChain?

LockChain е иновативна платформа, базирана на крипто-договори в Ethereum blockchain мрежата, която позволява хотели и собственици на имоти да ги дават под наем на пътуващи без комисионна. Да, 0% комисионна при резервиване и наемане на хотел или имот. Платформата премахва посредниците при резервациите.

Платформата за резервации LockChain е публичен пазар (marketplace), който свързва собствениците на хотели и имоти с наематели и туристи, директно, без посредник, чрез крипто-договор в Ethereum blockchain мрежата. Така се избягва комисионната.

Разплащанията се извършват с нов крипто-токен LOC, но могат да работят с кредитни карти и традиционни банкови плащания (чрез моментално превалутиране). Това важи и за наемателите и за наемодателите – могат да работят и с tokens и с традиционна валута (USD, EUR, …), като двете носят различен риск и ползи за всички страни.

Сега ще кажете, ами като няма комисионна, от какво ще живее бизнесът на LockChain? Ами от плащания за промотиране на определени хотели в официалния пазар и mobile app на LockChain. Хиляди борси работят по този начин (например mobile.bg и jobs.bg): предоставят безплатна услуга, но ако си платиш, те слагат на първа страница преди другите оферти, промотират те и ти докарват повече продажби. Това е валидиран и добре работещ бизнес модел.

Някой ще каже: ами за да има стойност една booking платформа, не трябва ли хотелите да имат отзиви, снимки, reviews и т.н. Да, в lockchain това не само ще се прави, но ще е задължително да се прави (иначе плащаш повече). Ако отседнеш в хотел, получаваш обратно част от платената сума веднага след като напишеш отзив. Така за кратко време ще се натрупа много сериозна база от отзиви за всеки хотел в мрежата, точно като в TripAdvisor и Booking.com. Геймификация и всякакви съвременни engagement механики са директно залегнали в системата още при нейния старт.

Може да научите повече технически и бизнес детайли от официалната концепция (whitepaper) за платформата: https://lockchain.co/whitepaper.html.

LockChain ICO

Въпреки, че вече в проекта са инвестирани 7-цифрени суми, LockChain ще събере основната част стартовия си капитал чрез ICO – Initial Coin Offering. Това е съвременен инструмент за публично финансиране от голям брой мини-инвеститори, които подкрепят проекта с малки суми (някои и с по-големи), защото вярват в концепцията и смятат, че вложените пари ще вдигнат цената си с времето или ще им носят дългосрочен дивидент.

При LockChain ICO няма да има дивиденти. Който си купи LOC tokens, ще може да ги продаде по-късно или да си ги пази инвестиционно, или да си ги ползва за пътувания и резервации, които ще са възможни след няколко месеца.

Повече за LockChain ICO може да намерите на сайта на проекта:

http://lockchain.co

Стартът на ICO кампанията е на 29 септември 2017 г. Ако някой иска да инвестира, трябва да си приготви ETH.

Моята роля в проекта LockChain

Моята роля в проекта не е активна, аз не съм основният двигател на идеята и на този проект, но съм съпричастен с него и дълбоко вярвам в идеята на този технологичен стартъп. Бях поканен за технологичен съветник заради опита си с разработката и развитието на значими ИТ проекти и заради широката си мрежа от контакти.

Какво мога да си купя с LOC tokens?

LOC монетите (tokens) се купуват с Ethereum криптовалута (ETH tokens). Курсовете ще се променят във времето, а LOC монетите ще се ползват от собственици на имоти и крайни потребители, за да влизат в крипто-договори за резервиране и наем. Ще се имплементира и механика за отказване на резервации, обезщетение за повредено имущество, награди за даване на отзив, качване на снимка и други.

Поради липсата на комисионни в LockChain платформата, няма да се разпределят royalties. LOC монетите нямат ролята на акция или ценна книга. LOC tokens са обменна момента за пазаруване на настанявания, пътувания и туристически услуги. След време ще се търгуват свободно по големите крипто-борси.

Дали да инвестирам в LOC tokens?

Не мога по никакъв начин да давам инвестиционни съвети! Аз лично ще си купя LOC tokens (за не много голяма сума), защото вярвам в този проект, искам да го подкрепя и вярвам, че са добра инвестиция (както чисто спекулативно, така и за бъдещи пътувания).

Адрес на умния договор на LockChain

LOC tokens се купуват чрез Ethereum smart contract (умен крипто-договор), публикуван на следния адрес: 0x5e3346444010135322268a4630d2ed5f8d09446c. Сорс кодът на LochChain договора е публично достъпен в GitHub.

Имате въпроси?

Моля отправяйте си към екипа на LockChain, не към мен! Контактът с LockChain екипа е през публичния чат на проекта в Telegram:

https://t.me/joinchat/F3YOYQx123PO4FPfNRPihQ

Да пожелаем успех на тази голяма българска иновативна стартъп инициатива!

Comments (4)

4 Responses to “LockChain: резервации за хотели и пътувания с 0% комисионна – една блокчейн технология и бизнес модел, в които вярвам!”

 1. Neven says:

  A колко е миниалната инвестиция ?

 2. Няма лимит. Може и 0.01 ETH.

 3. me says:

  правилното изписване е комисиоНа.

  • Anonymous says:

   Комисионна се пише в случаите когато е прилагателно, като например “Комисионна търговия”. Когато е съществително не се пише с двойно Н, като “комисион при продажба”

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT