Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Безплатната книга “Основи на програмирането с JavaScript” излезе официално

С голяма радост обявявам на всички навлизащи в програмирането, че през декември 2018 г. излезе официално безплатната книга “Основи на програмирането с JavaScript”, която повежда читателя към първите стъпки в програмирането, усвояването на умения за писане на код и организиране на програмна логика, използвайки данни, проверки, цикли и методи.

За книгата “Основи на програмирането с JavaScript”

JS Basics книгата е оригинално българско творение, събрало опита на десетки млади програмисти, преподаватели от СофтУни и приятели на JavaScript платформата, начело с д-р Светлин Наков, които споделят доброволно, без възнаграждение, своя опит с навлизането в програмиране и обучението на начинаещи програмисти.

Книгата се използва като учебник от хиляди ученици, студенти и учители, които стартират своето обучение по програмиране с безплатния курс “Основи на програмирането” в СофтУни, който се провежда безплатно (присъствено и онлайн) в десетки български градове, редовно и постоянно. Нова група започва почти всеки месец.

Сорс кодът на книгата е достъпен под отворен лиценз в GitHub: https://github.com/SoftUni/Programming-Basics-Book-JS-BG.

Какво обхваща тази JS книга за напълно начинаещи в програмирането?

Книгата “Основи на програмирането с JavaScript” обхваща най-базовите умения за писане на код и работа със среда за разработка (IDE), основите на писането на програмна логика, типовете данни в програмирането, работата с изрази и конструкции за управление, организиране на проверки (прости и вложени) и цикли (повторения на код определен брой пъти или с входно или изходно условие и вложени цикли), работа с входно-изходни операции, четене и писане от конзолата, използване на функции.

Настоящата книга обхваща езика JavaScript (в браузъра и от страна на сървъра с Node.js), но фокусът е върху уменията за писане на код, а не върху конкретен език или технология. Същата книга се разработва и в няколко други варианта:

Съдържание на безплатната книга “Основи на програмирането с JavaScript”

Благодарности на авторите и участниците в проекта

Благодаря на всички колеги, които се включиха доброволно и без заплащане в екипа по проекта за създаването и развитието на тази фундаментална книга по програмиране с JavaScript, за да споделят опит и да помогнат на навлизащите в програмирането (по азбучен ред). Автори на книгата:

Бончо Вълков, Венцислав Петров, Димитър Далев, Елена Роглева, Жулиета Атанасова, Захария Пехливанова, Здравко Костадинов, Ивелин Арнаудов, Кристиан Мариянов, Мартин Чаов, Николай Банкин, Николай Костов, Павел Колев, Петър Иванов, Светлин Наков, Стилян Кангалов, Християн Христов, Христо Минков

Благодарности и на останалите участници в проекта:

Александър Кръстев, Александър Лазаров, Ангел Димитриев, Васко Викторов, Венцислав Петров, Даниел Цветков, Димитър Татарски, Димо Димов, Диян Тончев, Елена Роглева, Живко Недялков, Жулиета Атанасова, Захария Пехливанова, Ивелин Кирилов, Искра Николова, Калин Примов, Кристиян Памидов, Любослав Любенов, Марина Шидерова, Николай Банкин, Николай Димов, Павлин Петков, Петър Иванов, Росица Ненова, Руслан Филипов, Светлин Наков, Стефка Василева, Теодор Куртев, Тоньо Желев, Християн Христов, Христо Христов, Цветан Илиев, Юлиан Линев, Яница Вълева

От къде да се сдобия с книгата?

Книгата “Основи на JS програмирането” се разпространява безплатно в електронен формат (PDF, DOCX и други формати) и може да се закупи на хартия от книжния пазар, както и от СофтУни. Книгата излиза от печат през февруари 2019:

Успех на всички с програмирането!

Comments (1)

One Response to “Безплатната книга “Основи на програмирането с JavaScript” излезе официално”

  1. Plamen says:

    Светът става все по-дигитален наоколо и ще трябва да се чете тази книга?! Ще успея ли да се справя на 60 годишна възраст? По 4 часа дневно достатъчно ли е?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT