Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Безплатната книга “Основи на програмирането с Python” излезе официално

С голяма радост обявявам на всички навлизащи в програмирането, че през декември 2018 г. излезе официално безплатната книга “Основи на програмирането с Python”, която повежда читателя към първите стъпки в програмирането е езика Python, усвояването на умения за писане на код и организиране на програмна логика, използвайки данни, проверки, цикли и функции.

За книгата “Основи на програмирането с Python”

Python Basics книгата е оригинално българско творение, събрало опита на десетки млади програмисти, преподаватели от СофтУни и приятели на Python платформата, начело с д-р Светлин Наков, които споделят доброволно, и без заплащане, своя опит с навлизането в програмиране и обучението на начинаещи програмисти.

Книгата се използва като учебник от хиляди ученици, студенти и учители, които стартират своето обучение по програмиране с безплатния курс “Основи на програмирането” в СофтУни, който се провежда безплатно (присъствено и онлайн) в десетки български градове, редовно и постоянно. Нова група започва почти всеки месец.

Сорс кодът на книгата е достъпен под отворен лиценз в GitHub: https://github.com/SoftUni/Programming-Basics-Book-Python-BG.

Какво обхваща тази Python книга за напълно начинаещи в програмирането?

Книгата “Основи на програмирането с Python” обхваща най-базовите умения за писане на код и работа със среда за разработка (IDE), основите на писането на програмна логика, типовете данни в програмирането, работата с изрази и конструкции за управление, организиране на проверки (прости и вложени if конструкции) и цикли (повторения на код определен брой пъти или с входно или изходно условие и вложени цикли, for и while цикли), работа с входно-изходни операции, четене и писане от конзолата, използване на функции (подпрограми с параметри и връщана стойност).

Настоящата книга обхваща езика Python, но фокусът е върху уменията за писане на код, а не върху конкретен език или технология. Същата книга се разработва и в няколко други варианта:

Съдържание на безплатната книга “Основи на програмирането с Python

Благодарности на авторите и участниците в проекта

Благодаря на всички колеги, които се включиха доброволно и без заплащане в екипа по проекта за създаването и развитието на тази фундаментална книга по програмиране с Python, за да споделят опит и да помогнат на навлизащите в програмирането (по азбучен ред). Автори на книгата:

Бончо Вълков, Венцислав Петров, Владимир Дамяновски, Илия Илиев, Йордан Даракчиев, Мартин Царев, Миглен Евлогиев, Милена Ангелова, Мирела Дамянова, Николай Костов, Петър Иванов, Петя Господинова, Светлин Наков, Таня Евтимова, Таня Станева, Теодор Куртев, Христо Минков

Благодарности и на останалите участници в проекта:

Александър Кръстев, Александър Лазаров, Ангел Димитриев, Васко Викторов, Венцислав Петров, Даниел Цветков, Димитър Татарски, Димо Димов, Диян Тончев, Елена Роглева, Живко Недялков, Жулиета Атанасова, Захария Пехливанова, Ивелин Кирилов, Искра Николова, Калин Примов, Кристиян Памидов, Любослав Любенов, Марина Шидерова, Николай Банкин, Николай Димов, Павлин Петков, Петър Иванов, Росица Ненова, Руслан Филипов, Светлин Наков, Стефка Василева, Теодор Куртев, Тоньо Желев, Християн Христов, Христо Христов, Цветан Илиев, Юлиан Линев, Яница Вълева

От къде да се сдобия с книгата?

Книгата “Основи на Python програмирането” се разпространява безплатно в електронен формат (PDF, DOCX и други формати) и може да се закупи на хартия от книжния пазар, както и от СофтУни. Книгата излиза от печат през март 2019:

Успех на всички с програмирането!

Comments (3)

3 Responses to “Безплатната книга “Основи на програмирането с Python” излезе официално”

 1. Adeela Ashraf says:

  Please translate Programming basics with Python in english

 2. Стоян says:

  Някакви шансове да излезе подобна книга и за Ruby ?

  • nakov says:

   Някога имаше такава идея. Обаче в СофтУни като пуснахме безплатен курс по Ruby за начинаещи и нямаше достатъчно кандидати и го отменихме. В България се оказва, че Ruby няма голяма популярност и няма кой да чете такава книга.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT