Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Стартира школата на Наков за таланти в технологиите

Много съм вдъхновен, защото успявам да реализирам още една моя мечта и кауза за образованието: да изградя заедно с колеги и съмишленици една уникална школа за таланти в дигиталните умения и по-конкретно в приложното програмиране:

nakov.softuni.bg

Тази есен стартира проекта “Школата на Наков за таланти в технологиите“, където ще подготвяме и тренираме шампиони по приложно програмиране и софтуерни технологии, а в бъдеще и по графичен дизайн и дигитално предприемачество. Ще изграждаме бъдещите технологични лидери, чрез работа по практически проекти с вдъхновяващи ментори.

Клуб по приложно програмиране: работа по практически софтуерни проекти

Стартираме с клуба по приложно програмиране, където по методиката “учене чрез правене” избрани талантливи гимназиални ученици ще развиват умения по практическа разработка на софтуер като работят по реални проекти от практиката под ръководството и с подкрепата на ментори с богат практически опит в индустрията.

Първата елитна школа по приложно програмиране

Школи за избрани топ ученици има от много години в много различни дисциплини: математика, алгоритмично програмиране, физика, астрономия и други, но до момента не съм срещал школа по практически приложно програмиране. Беше време да създадем такава школа. Ние не сме курс по програмиране (такива има много). Ние не сме състезание по програмиране (и такива има много). Ние не сме поредната софтуерна или хардуерна академия за ученици (и такива има много). Ние сме бутикова образователна организация, в която се тренират топ ученици: вдъхновени, мотивирани, търсещи развитие, жадни за знания и умения, готови да работят усърдно и да учат всеки ден в продължение на години. Ние сме школа за таланти.

Школата е безплатна

Школата на Наков за таланти в технологиите е безплатна. В нея може да се включат ученици от 7, 8 и 9 клас (защото искаме да имат време да развият таланта си докато са ученици), които учат в София (заради физическите сбирки всяка седмица).

Школата е само за сериозни и мотивирани участници

Школата е само за истински сериозни, мотивирани, амбициозни и корави участници. Не работим с лигльовци! Който не идва, не полага усилия, не се справя, не работи, не изпълнява насоките на менторите или е несериозен или просто не постига резултати, си тръгва. Това е школа за шампиони!

Учим чрез правене

В школата учим чрез правене, чрез реални практически проекти. Няма уроци, няма учебни занятия, няма лекции, няма упражнения. Събираме се, избираме си проекти (които са ни интересни и са ни по силите), формираме екипи заедно с менторите и работим. Когато ни е трудно, менторите помагат, насочват ни, подкрепят ни, разбиват ни задачите на по-простички и ни движат напред. Учене чрез правене: 100% практика!

Клубове (направления в школата)

Клубовете (направления) в школата за таланти са няколко:

  • Приложно програмиране, софтуерни и хардуерни технологии, уеб разработка, мобилни приложения, IoT приложения, графика
  • Графичен дизайн и мултимедия (очаквайте в бъдеще)
  • Технологично предприемачество и дигитален бизнес (очаквайте в бъдеще)

Менторите в първия сезон

В първия сезон на школата за таланти като ментори се включват опитни софтуерни инженери със състезателски опит като:

  • Д-р Светлин Наков – дългогодишен състезател и шампион по програмиране и софтуерни технологии, преподавател и предприемач
  • Николай Костов – дългогодишен състезател и шампион по програмиране и софтуерни технологии, преподавател и технологичен лидер.
  • мартин Куванджиев – състезател и шампион по програмиране и вградени системи, преподавател, иноватор и технологичен предприемач.
  • Виктор Даков – дългогодишен състезател и шампион по програмиране и софтуерни технологии, софтуерен инженер (работил в Amazon @ UK) и преподавател.
  • Християн Христов – софтуерен инженер, ориентиран към front-end и JavaScript технологиите, преподавател и любител на новите технологии.

Формат на заниманията

Заниманията в школата се случват предимно извън нея (като самостоятелна и екипна работа), а всяка седмица правим менторски срещи за въпроси и насоки, отчитане на прогреса, указване на техническа помощ и получаване на нови задачи. За есенния сезон на 2019 г. планираме менторските събиранията да са всяка неделя от 16 часа (присъствено или онлайн според поектите, менторите и екипите).

Изисквания за участие

Есенният прием за 2019 г. в школата е отворен за кандидати за клуба по “Приложно програмиране“ , отговарящи на следните критерии:

  • Могат да участват ученици от 7, 8 и 9 клас от София.
  • Всички участници трябва да владеят отлично основите на програмирането (писане на код, данни, проверки, цикли, масиви, списъци, обекти, функции).
  • Участниците се ангажират да отделят минимум 12 часа седмично за работа по проекти и задачи от школата.

Как да кандидатствам?

Кандидатите могат да попълнят формуляра за включване в школата на Наков тук: https://nakov.softuni.bg/about/join/.

Comments (3)

3 Responses to “Стартира школата на Наков за таланти в технологиите”

  1. Тодор Колев says:

    Здравейте г-н Наков,
    Искам да попитам всички ли които заявят желение и отговарят на условията ще започнат школата или ще има и някакъв предварителен подбор? Кога ще бъдат определени окончателно участниците, на 11 октомври ли?

    • nakov says:

      Ще започнат всички, но който не е сериозен, ще отпадне. Ще пиша мейл на всички след няколко дни.

  2. Lazarox says:

    Здравейте господин Наков!
    Пише Ви бащата на един седмокласник който много иска да се научи да програмира. Той искара “Programming basic” през януари 2020 с 5.87, но за зла беда не може да продължи обучението си в следващият модул, поради факта, че е на 13 години.
    Въпроса ми е каква е възможността да продължи обучението си във Вашата школа или ми предложете, ако е възможно някакъв вариант, за да продължи обучението си.
    Благодаря Ви предварително!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT