Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Различните видео уроци по математика: сайтът на СофтУни за училищна математика

СофтУни стартира сайт за видео уроци по училищна и състезателна математика: SoftUni Math – различните уроци по математика.

SoftUni Math е образователен сайт с видео уроци по математика за ученици, родители и учители. В него ще намерите решения на задачите от най-популярните български математически състезания с подробни, нагледни и лесноразбираеми видео обяснения. Ето как изглежда примерен видео урок за 4 клас:

Задачите помагат на учениците да развият практически умения по математика, да се подготвят за приемните изпити в елитните гимназии, да преминат с висок резултат за националното външно оценяване (НВО) и матурите по математика и да изградят логическо математическо мислене.

Сайтът стартира през декември 2019 г. с близо 900 видео решения на задачи от около 70 математически състезания за 1-8 клас от последните няколко години:

  • Математически турнир “Иван Салабашев”
  • Математически турнир “Черноризец Храбър”
  • Софийски математически турнир
  • Коледно математическо състезание
  • Национална олимпиада по математика (НОМ)
  • Пролетни математически състезания
  • Великденско математическо състезание
  • Математическо състезание “Откриване на млади таланти”
  • Математическо състезание “Питагор”
  • Национално външно оценяване (НВО) за 7 клас

Цели и амбиции на проекта и план за развитие

Мисията на платформата “SoftUni Math – различните уроци по математика” е да помогне на всички ученици, които имат желание да развиват знанията и практическите си умения по математика. Целта на видео решенията е да бъдат ефективна алтернатива и допълнителна подготовка за тези, които нямат възможност да посещават частни уроци и школи.

Сайтът е насочен както към ученици от 1 до 8 клас, така и към техните родители, на които често пъти не им достигат силите да решават задачите от дадено състезание за 3 или 4 клас, а може да е полезен и на учителите по математика.

Амбициите на проекта “SoftUni Math” са да предоставя разбираеми видео уроци по математика за ученици, които да развиват математическите им умения и логическото им мислене и да ги подготвят за състезания по математика и за прием в елитни училища и учебни заведения.

Създателите на сайта “SoftUni Math” имаме визия с развитието на сайта да запишем и публикуваме поне 10 000 видео решения на задачи по математика и да обхванем всички по-значими български и някои международни математически състезания за ученици от последните 10 години.

Екип на проекта

Видео уроците по математика са записани от креативни и мотивиращи учители по математика с богат опит в обучението на ученици и подготовката за математически състезания.

В екипа на проекта участват видни математици, радетели за математическото образование в България с дългогодишен стаж като учители и организатори на школи и състезания по математика:

  • Проф. Емил Колев – дългогодишен ръководител на националните отбори по математика на България и професор в Института по математика и информатика на БАН
  • Иво Кортезов – вдъхновяващ учител по математика и бивш състезател и победител в редица математически състезания
  • Невена Събева – силно отдаден на математиката учител, автор на учебници и учебни помагала по математика, организатор на математически школи и състезания
  • Ксения Цочева – математик и преподавател по математика, бивш състезател по математика с много награди, организатор на школи и обучения по математика

Преподавателите нагледно, разбираемо и стъпка по стъпка решават задачите от математическите състезания. Обясненията са подробни и съобразени с училищния материал за съответния клас, като стремежът им е да направят лесно усвояването и затвърждаването на нови знания.

Технически сайтът math.softuni.bg е изграден от д-р Светлин Наков и екип на СофтУни, а видео уроците са записани от учителския екип.

Как работят обученията по математика?

Учениците решават самостоятелно или заедно с родител избрано състезание и след това гледат видео решенията на тези задачи, които са ги затруднили.

Ученици и родители си намират допълнителни задачи според класа, раздела от учебния материал, нивото на трудност и други критерии за знанията, които искат да затвърдят или за да се подготвят за конкретно състезание по математика.

Когато ученикът няма възможност да ходи на школи и частни уроци, ако няма кой да му обяснява спокойно и разбираемо задачите по математика, платформата SoftUni Math идва на помощ. Тя спестява време и пари на родителите.

Как да се включа в сайта на СофтУни за математика?

Включете се безплатно в сайта SoftUni Math – различните уроци по математика. Гледайте видео уроци по математика безплатно. Регистрирайте се в сайта, за да получите достъп до по-трудните задачи и абонамент за нови задачи. Учете математика онлайн с видеоуроците на SoftUni Math.

Comments (2)

2 Responses to “Различните видео уроци по математика: сайтът на СофтУни за училищна математика”

  1. Йордан says:

    Браво, страхотна инициатива!

  2. Стю says:

    Ще помогне на много ученици с интерес към математиката и това което не могат да получат от държавните училища. Страхотно!
    Г-н Наков очакват ли се скоро ваши включвания на живо във Фейсбук на живо както преди?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT