Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

SoftUni Bootcamp: практика в реална работна среда

4 месеца практически стаж в софтуерна фирма

СофтУни достигна следващ етап в развитието си като доставчик #1 на технологични обучения за софтуерни инженери в България и региона. Към цялостната образователна програма за софтуерни инженери добавяме още един последен модул “SoftUni Bootcamp“, ориентиран към практическото навлизане в професията и натрупване на реален работен опит в софтуерна фирма (стаж по професията по реален софтуерен проект).

Какво е SoftUni Bootcamp?

Инициативата “SoftUni Bootcamp” поставя участниците в реална работна среда, като ги разделя на екипи, които разработват реални софтуерни проекти за реални бизнес клиенти, под директното ръководство на опитен технически ръководитен (team lead), който ги насочва, менторира и работи за развитие на умениятa им на ежедневна база. Това е практическа стажантска програма, премесена с обучения и менториране, която изгражда финалните умения, практически опит и портфолио за започване на работа в софтуерната индустрия.

В процеса на работа участниците усвояват ефективни процеси за софтуерна разработка, използвайки най-съвременните технологии и технологични инструменти. В комбинация с разработката на софтуерен продукт от реалния свят, участниците преминават през редица технически обучения, развиват личностни качества (soft skills) и усвояват ключови умения, търсени от работодателите. Целта на програмата е да направи всеки участник възможно най-конкурентноспособен и подготвен преди своята първа работа като софтуерен инженер, бъдейки сред най-желаните кандидати за работа още на старта.

Какъв проблем решаваме?

Благодарение на СофтУни и останалите софтуерни академии в последните години българският пазар се наводни с младши, неопитни софтуерни инженери (wanna be developers), които имат добро базово технологично ниво и искат да започнат своята първа работа като програмист, но не успяват, защото нямат достатъчно работен опит.

Причината за трудния старт като младжи програмист е, че софтуерните фирми вдигат все повече изискванията за junior developers и все по-трудно наемат младши софтуерни инженери, дори и те да владеят на отлично ниво програмиране, ООП, бази данни и уеб разработка.

До преди 4-5 години доброто ниво на програмиране и технологични умения бяха достатъчни за кариерен старт в програмирането, но вече не е така. Фирмите искат практически опит в реална работна среда (трудов стаж в софтуерна фирма). Точно това даваме в SoftUni Bootcamp: приближаваме уменията на младшите кандидат-програмисти до изискванията на работодателите от софтуерните фирми чрез натрупване на реален, доказуем практически опит – работа по реални проекти в реална фирмена работна среда с технически ръководител (ментор), в Scrum-базирани софтуерни екипи.

Софтуерната индустрия вече не търси wanna-be-junior-developers със солидни знания и базови практически умения, защото такива има в изобилие (благодарение най-вече на СофтУни). Софтуерната индустрия търси програмисти с някоко години опит (или поне няколко месеца). Най-трудно е започването на първа работа, заради липсата на трудов опит. След година опит в софтуерна фирма смяната на работодател или намирането на нова работа става с лекота. Ето този така необходим начален практически опит, менторство, работни навици и портфолио от проекти искаме да дадем в SoftUni Bootcamp, за да намерите първата си работа като програмист по-лесно.

Чрез SoftUni Bootcamp участниците събират именно този ценен начален практически опит от работа в софтуерна фирма по реален проект, който търсят работодателите. С него изпреварвате всички останали кандидати за junior и scholarship позициите и преодолявате така наболелият проблем “не ме искат защото нямам опит, ама нямам опит, защото не ме взимат и няма как да го натрупам“.

Какви умения се придобиват в програмата?

  • Натрупване на опит в реална работна среда със система за сорс контрол и GitHub
  • Придобиване на реален опит в проектиране и разработка на цялостно уеб приложение
  • Усвояване на най-съвременните практики за Test-Driven Development (TDD)
  • Прилагане на Agile и Scrum при разработка на продукт и управление на проект
  • Усвояване на процеса за работа с Cloud услуги, контейнери, DevOps практики и инструменти
  • Натрупване на умения за работа в екип, самоорганизация и разрешаване на проблеми
  • Изграждане на трудови навици, комуникация в екип и личностни качества

Кой може да участва?

Идеалните участници в SoftUni Bootcamp са младши програмисти с базови практически познания по софтуерна разработка (wanna be developers), които не успяват да започнат работа по софтуерните фирми заради недостатъчно работен опит в софтуерна фирма.

Ако ходите по интервюта за работа по софтуерните фирми и ви казват, че имате солидни знания, но не ви достига практически опит, за да започнете работа, значи сте добър кандидат за SoftUni Bootcamp. Повечето фирми не наемат juniors под оправданието “трябват ни хора с опит”.

SoftUni Bootcamp е за добре подготвени специалисти със солидни умения по програмиране, не е за начинаещи. Идеалните кандидати трябва да са преминали успешно цялостната обучителна програма за софтуерни инженери на СофтУни или да имат изградени еквивалентни умения:

  • Програмиране (писане на код, среда за разработка, работа с данни, конструкции за управление, цикли, функции / методи)
  • Работа с базови структури от данни (масиви, списъци, речници, стрингове, вложени структури)
  • Алгоритмично мислене и умения за решаване на задачи по програмиране
  • ООП (обектно-ориентирано програмиране, класове и обекти, интерфейси, наследяване, полиморфизъм), елементи от функционалното програмиране
  • Бази от данни и ORM технологии (обектно-релационни APIs за достъп до данни)
  • Сървърна уеб разработка (HTTP протокол, MVC back-end технологии, RESTful APIs)
  • Основи на front-end разработката (HTML & CSS, JavaScript, AJAX)

Ако всичките описани по-горе входни изисквания ви се струват прекалено високи, това означава, че сте много далеко от кариерен старт и първо трябва да преминете през цялостната образователна програма за софтуерни инженери на СофтУни, а след това да кандидатствате за SoftUni Bootcamp.

Колко време отнема?

Обучителната програма SoftUni Bootcamp за практически стаж по реален проект от софтуерната индустрия отнема 4 месеца, през които се разработва в екип софтуерно приложение за реални бизнес потребители под ръководството на опитен технически ръководител (ментор).

Какво получавате накрая?

При успешно завършване на програмата SoftUni Bootcamp участниците се сдобиват с портфолио от практически софтуерни проекти в GitHub, с което доказват пред работодателите, че имат практически работен опит в софтуерна фирма. Всички участници получават съдействие за кариерен старт: подготовка за кандидатстване за работа, изграждане на CV, cover letter, portfolio, подготовка за интервю за работа и препоръки към утвърдени работодатели от ИТ бранша.

Приемът е с входен изпит + интервю!

Приемът в тренировъчния лагер “SoftUni Bootcamp” е с входен изпит + техническо интервю. Не приемаме всички! Необходими са солидни входни технически умения + личностни качества. Участието в програмата е сериозен ангажимент и изисква значителни усилия: 30-40 часа седмично за 4 месеца. Приемат се за обучение само кандидати, които имат достатъчно добро входно техническо ниво, в комбинация с личностни качества, мислене и нагласи (mindset) за стартиране на работа на junior позиция в софтуерна фирма.

Как да се запиша?

За повече информация и записване за SoftUni Bootcamp посетете сайта на инициативата:

https://softuni.bg/bootcamp

Инвестирайте в себе си. Вдигнете техническото си ниво. Натрупайте работен опит. Изградете впечатляващо CV + портфолио от практически софтуерни проекти. Стартирайте работа в софтуерна фирма. Положете усилия сега, за да имате престижна и добре платена работа в ИТ сектора за години наред.

Comments (1)

One Response to “SoftUni Bootcamp: практика в реална работна среда”

  1. Mozoxy.com says:

    Softuni наистина е един от най-добрите. С курсовете на softuni натрупах доста знания и сега вече съм основател на Mozoxy.com и мога предоставям качествено съдържание на посетителите, които имат интерес за SEO и Digital Marketing. Благодаря още веднъж на Softuni и целият им маркетингов екип.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT