Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

LeaderClass.BG: уроците на успеха от най-вдъхновяващите български лидери

Стартирахме нов образователен проектLeaderClass.BG, чрез който най-успешните български лидери от различни сфери на бизнеса и живота споделят своя опит, принципи и съвети за успеха. Разработихме обучителен формат, който съчетава видео уроци с много вдъхновение и забавление с казуси от реалния свят, практически упражнения и работа по проекти, онлайн дискусии и срещи на живо с лидерите.

Целта ни с Лидерклас е да пренесем успешния опит от лидерите към хората, които искат да постигат повече в своя живот: мениджъри, предприемачи, активни млади хора и бъдещи лидери. Каузата на проекта е да изградим следващото поколение вдъхновяващи лидери, които работят с огромна страст и професионализъм.

Какво е Лидерклас и как работи?

Лидерклас е иновативна обучителна платформа за споделяне на опитуроци за успеха от вдъхновяващи лидери, топ имена в своята област. Обхващаме най-различни области на бизнеса и живота: лидерство, предприемачество, култура, наука, шоу бизнес, здраве, спорт, технологии и много други. Например Левон Харпарцумян ви учи на финанси и инвестиции, Анна Цолова ви пренася нейния опит и умения за говорене пред публика и водене на предавания, а Шеф Манчев ви учи на управление на собствен бизнес и ви споделя опит от ресторантьорския бранш.

Лидерите разказват за своя успех и как са го изградили по един увлекателен начин: какво са пробвали, какви грешки са направили, какви решения са взели и как са стигнали до успешните рецепти, които искат да ви предадат. Те споделят свободно техните принципи, вярвания, ценности и успешни практики, които са научили по пътя и ви насърчават да ги пробвате. След всеки урок има практически занимания: казуси, упражнения и проекти. Вие работите по своя личен проект (бизнес начинание, иновация в работата, личностно развитие или промяна в личния живот), като прилагате наученото от лидера чрез конкретните стъпки, които той ви дава в упражненията. В СофтУни наричаме този процес “учене чрез правене” и той е важна част от нашите обучения.

Как протичат обученията в LeaderClass?

Платформата LeaderClass.BG организира обучителни курсове от различни лидери и различни области на живота и бизнеса, които се провеждат по предварително обявен график (примерно всяка седмица има по едно занятие и едно домашно). Ако някой пропусне да гледа дадено занятие в предвидения ден и час, може да го гледа по-късно на запис. Между занятията има тестове за проверка на знанията от всеки урок. Домашните се получават от сайта на платформата и се пишат вкъщи. За тях са подготвени подробни указания и бланка, в която се разписват отговорите. На края на всеки курс има сесия за въпроси и отговори (Q & A) с лидера, в която можете да се включите онлайн или на живо. Участниците на живо имат достъп до лектора лице в лице, за да си поговорят с него след последното занятие. Около всеки курс се изгражда и активна студентска общност в онлайн пространството, в която участниците дискутират своите идеи, коментари и казуси.

Изобилие от практика за изграждане на умения

Ние (от СофтУни) вярваме, че най-важният компонент на образованието е изграждането на умения. Бизнесът и животът искат умения, не знания, нито дипломи. Затова обръщаме сериозно внимание на практическите занимания: упражнения, проекти и работа върху собствените казуси на всеки участник в обученията. Така се стараем да изграждаме реални умения и опит, като насърчим участниците да приложат наученото в практиката. Всеки може да чуе какво му говори лидерът, но само когато го приложи в своя живот, той получава умения и опит. Затова след всяко занятие ви предоставяме поредица практически занимания, оформени в като конкретни стъпки, които да приложите веднага. Ние вярваме в образователната концепция “учене чрез правене” и знаем, че съвременното образование трябва да съчетава трите основни принципа:

  • Вдъхновение: да запалим интереса на участниците, да ги мотивираме да повярват в себе си, да ги стимулираме сами да се интересуват, да търсят, да ровят, да мислят, да изследват и да анализират и търсят решения и развитие за своите собствени казуси и проекти.
  • Забавление: ученето трябва да е приятно и забавно! Така трупаме знания и умения с лекота и с усмивка на лице. Така учат и малките деца, които понякога не знаят, че учат. В нашите лидерски класове се стараем да присъстват хумора, интересните и забавните елементи.
  • Практика: за изграждане на умения и трупане на опит, наученото трябва да ти мине през ръцете и да го пробваш в реалния си живот. Най-голяма мотивация да пробваш имаш, когато става дума за твой собствен казус или проект. Затова насърчаваме работата по собствени казуси и проекти през опита, философията, съветите и инструментите на лидерите.

В LeaderClass съчетаваме тези три образователни елемента (вдъхновение, забавление и практика), за да извлечем образователния максимум от всеки лидер. Работим с именити лидери, които по принцип не преподават и няма да ги срещнете в университети и школи за обучения. Ние работим усърдно с тях, за да ви поднесем техните знания, умения, опит и вдъхновение по структуриран и разбираем начин в съвременна образователна платформа с много практика. Това е нашата добавена стойност.

Много повече от MasterClass

Докато четете това, може би се сещате за голямата световна платформа MasterClass, в която се публикуват видео курсове с много известни и супер успели хора от цял свят. Тя е страхотна и много вдъхновяваща, но в нея липсва практиката. Когато няма добре разписани постъпкови упражнения или проекти, е много трудно да изградиш умения. Може да се вдъхновиш, може да научиш нещо ценно, но не те карат да предприемеш конкретни действия, нямаш домашно, не ти проверяват знанията, не развиват практическите ти умения. На мен това не ми допада! Отделно липсва график на курсовете (ползва се self-paced формат), което води до много ниска ангажираност и много ниски образователни резултати (това сме го проверявали много, много пъти в СофтУни). Липсва и възможността да задавате въпроси до знаменитостите, да получите техния съвет, както и личната среща с тях.

Затова LeaderClass.BG НЕ е българският MasterClass! Ние даваме много повече образователна стойност, чрез практическо пренасяне на опит от най-добрите и най-успешните български лидери към участниците в обученията.

Кой стои зад проекта LeaderClass?

LeaderClass е създаден от СофтУни (Светлин Наков, Христо Тенчев и Иван Ненков – дигитални предприемачи в образованието), Маги Халваджиян и Кирил Киров – Кико (известни телевизионни продуценти и предприемачи) и Михаела Савова (от иновативно-предприемаческата екосистема).

Обединихме образователната експертиза на СофтУни с продуцентския опит, мрежа от контакти и know-how на Маги и Кико и вдъхновението за предприемаческо образование на Михаела (Мика). Вярваме, че ще съумеем да пренесем доказания образователен опит от СофтУни и да го комбинираме с елементи от шоубизнеса и духа на иновативно-предприемаческата общност.

Ние сме силен екип от доказани професионалисти и заставаме с имената си зад този образователен проект и зад каузата да образоваме бъдещите лидери на България за заслужени успехи и просперитет, чрез пренасяне на знания, умения, опит и мотивация.

Първите 5 лидера ви очакват!

Да учиш от най-успелите българи от България и по света дава голяма стойност. Това са силни личности, топ професионалисти, които са се родили и са израснали в България, в нашите условия, при нашите ограничения и с нашите трудности и предизвикателства. От тях можеш да научиш много. Ето кои са първите 5 лидера и техните теми:

  • Маги Халваджиян – за изграждането на личен бранд като ключов инструмент за знаменити успехи на най-високо бизнес ниво
  • Анна Цолова – за майсторството на публичната изява – от говорене на сцена или бизнес презентация, до среща с екипа в офиса
  • Левон Харпарцумян – за управление на личните финанси, спестявания, инвестиции, активи, пасиви и финансови инструменти
  • Шеф Манчев – за управлението на бизнес, избор на бизнес ниша, разработка на бизнес стандарти, управление на бюджет, наемане на хора и управление на екип
  • Марин Петков – за магията на 3D мапинга или как да оживиш сградите като прожектираш дигитално изкуство върху тях чрез съвременни дигитални технологии

Липсва ли ти някой лидер? Гласувай на сайта на leaderclass.bg с кого да направим следващото вдъхновяващо обучение.

Comments (7)

7 Responses to “LeaderClass.BG: уроците на успеха от най-вдъхновяващите български лидери”

  1. Kristopher Trantow says:

    I value the suggestions you made and the details you provided. I’ll attempt to better understand it so I can learn more. You can visit geometry dash meltdown if you are finding games.

  2. Randkle says:

    Thanks for helping with this article. Really needed to read something fair and straight to the point.

  3. Lovely suggestions. Thanks for sharing your tips with us.

  4. Nice article thanks for the ideas you posted.

  5. LIFE4LEADS says:

    Thank you for this! In recent years, resin driveways and pavement have grown in favor. Best Resin Driveways in Edinburgh

  6. Jill says:

    To build skills and gain experience, what you have learned should go through your hands and try it in your real life according to http://www.baltimoreconcreteservices.com. You have the greatest motivation to try when it comes to your own case study or project.

  7. Melisa says:

    Greetings from the Best drywall company in Winston Salem! Your passion and dedication to what you’re doing is just incredible.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT