Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Състезание по разработка на шаблони и добавки към Sitefinity

Telerik-LogoСветовноизвестната българска софтуерна компания Телерик обявява състезание за разработка на добавки към нейния продукт Sitefinity CMS. Състезанието предизвиква вашите креативност и умения да създавате авторски уеб дизайн, докато се съревновавате с други ентусиазирани уеб front-end разработчици (с дългогодишен, малък или почти никакъв опит зад гърба си).

Това е вашият шанс да станете известни уеб дизайнери и програмисти, да обогатите портфолиото си и да спечелите страхотни награди. Можете да участвате в следните две категории:

 • Sitefinity Templates – вашите оригинални шаблони
 • Sitefinity Widgets – вашите добавки (add-ons) за Telerik Sitefinity CMS

За да участвате в конкурса, е необходимо да ни изпратите своите шаблони или добавки по e-mail до: [email protected] до 2-ри октомври 2011 г. (неделя). Можете да участвате с неограничен брой проекти, в екип с ваши колеги или самостоятелно. Колкото по-рано ни изпратите вашите проекти, толкова по-голяма е вероятността да получите ценни съвети и предложения от нашия екип, с които да ги подобрите из изпратите пак за финала на състезанието.

Sitefinity CMS

Sitefinity-LogoSitefinity е ASP.NET система за управление на уеб съдържание (CMS), за изграждане и управление на уеб сайтове, портали, интранет сайтове и др. Тя предоставя богат и лесен за употреба интерфейс за крайните потребители, а гъвкавата й архитектура позволява на .NET разработчиците лесно да разширяват нейната функционалност. Sitefinity се използва за управление на уеб съдържание от водещи световни фирми като: летище Heathrow, Microsoft, Toyota, Coca Cola, BASF, Bayer, АТ&Т, IKEA и др.

Направления

В конкурса могат да участват проекти по две направления: Sitefinity Templates и Sitefinity Widgets.

Шаблони за Sitefinity сайтове (Sitefinity Templates) – изисквания

templateДа се разработят свободни за ползване шаблони за сайтове в Sitefinity (templates), които могат да са базирани на авторски уеб дизайн или на свободно достъпни дизайни от Интернет (Web site templates). Шаблоните (templates, themes) се състоят от: базова страница (ASP.NET Master Page), CSS стилове, картинки, скриптове и други ресурси. Sitefinity шаблоните задават подредба (layout) и стилове за всички основни елементи на сайта: главна страница, headers, footers, sidebars, менюта и навигация, шаблон за страници, новини, статии и т.н.

Шаблоните за сайтове трябва да са интегрирани в Sitefinity, да отговарят на съвременните уеб стандарти и да продуцират валиден HTML + CSS.

Примери за шаблони за сайтове можете да намерите в раздела “теми и шаблони” в Sitefinity Marketplace: http://www.sitefinity.com/marketplace/themes.aspx.

Добавки към Sitefinity (Sitefinity Widgets) – изисквания

add-onДа се разработят свободни за ползване добавки за Sitefinity. Добавките към Sitefinity (widgets) представляват ASP.NET Web User контроли (.ascx код + C# код) или пакети сорс код и контроли (модули), които изпълняват дадена обособена задача и включват собствена визуализация (UI), собствена програмна логика, обработка на действия от потребителя и настройки.

Примери за уеб добавки (widgets) са например кутийки за показване на RSS feeds, контрола за показване на уеб календар от Google или Office Live, бутони за споделяне на статия в социалните мрежи, облаци от тагове (tag clouds), кутийки за визуализация на Tweeter дискусии, коментари във Facebook и др.

Примери за Sitefinity widgets можете да намерите и в раздела “модули и контроли” в Sitefinity Marketplace: http://www.sitefinity.com/marketplace/modules.aspx.

Примери за добавки към Sitefinity

 • Видео плеър (Flash / Silverlight Video Player) – пример: http://flowplayer.org/
 • XML карта на сайта (XML Sitemap) – пример: http://wordpress.org/extend/plugins/google-sitemap-generator/
 • Карта на събитията (Events Map) – маркиране на всички събития в Google / Bing Мaps – пример: http://wordpress.org/extend/plugins/events-manager/screenshots/
 • Модул за анкети (Polls) – пример: http://polldaddy.com/
 • Добавка за качване на файлове (File upload widget for the Form Builder toolbox)
 • Рейтинг на страници (rating widget) – пример: http://www.widgetbox.com/widget/rating
 • Stick диаграма (Stick chart widget) – диаграма, която изобразява покачването/спада на акциите на дадена компания, в зависимост от въведените символи. Възможност за добавяне на множество от символи, които да се изобразяват на една и съща диаграма. Въведеният символ представлява уникалният символ на дадена компания, листната на стоковата борса. Например, ако искам добавката Stick диаграма да показва цената на акциите на Майкрософт, трябва да въведе уникалния символ NASDAQ:MSFT (http://www.google.com/finance?q=NASDAQ%3AMSFT) в настройките на добавките.
 • Добавка за администрация на сайт (dashboard like widgets):
  • Класиране по дата (dated content) – например: страници с публикации, създадени преди повече от 1, 2, 6 месеца
  • Нови регистрации на потребители (recent user registrations)
  • Брояч на съдържание (content count) – показва броя на всички новини, страници, събития и т.н. в сайта
  • Съдържание, чакащо одобрение – показва броя на всички страници, новини, чакащи одобрение (all content pending approval / publication)

awardНагради

Наградите за победителите във всяка категория от състезанието са материални и нематериални. Материалните награди включват ваучери за пазаруване в Amazon.co.uk, а нематериалните – натрупване на портфолио, сертификат за участие в конкурса и предложение за работа в Телерик (за най-добрите).

За първенците

Наградният фонд за конкурса е 700 GBP. Първенците във всяка категория (Sitefinity Templates и Sitefinity Widgets) в конкурса печелят ваучери за пазаруване в Amazon.co.uk съответно:

 • 200 GBP за първо място
 • 100 GBP за второ място
 • 50 GBP за трето място

Работа в Телерик

Най-добре представилите се участници ще получат покани за работа в продуктовите екипи на Телерик. Конкурсът е идеален начин да демонстрирате своите умения за работа по реални проекти от практиката и да направите добро впечатление на журито, в което ще участват представители на екипите по уеб разработки в Телерик, и които след това провеждат интервюта за постъпване на работа.

Оценяване

targetОценяването е базирано на количеството и качеството на изпратените проекти. Можете да станете победител в конкурса само с един проект, ако е достатъчно сложен, достатъчно търсен от потребите­лите и достатъчно качествено направен. Разбира се, повече изпратени проекти (които същевременно са качествени) носят по-голяма стойност за Sitefinity Marketplace и съответно вашата контрибуция се оценява по-високо.

Проектите ще бъдат оценявани от жури от екипа на Телерик и Sitefinity по следните критерии:

 • Оригиналност и практичност – до колко проектите решават важна за потребителите задача, която възниква в ежедневната им работа и не може да бъде имплементирана лесно чрез алтернативни подходи.
 • Качество на изпълнението – до колко проектът е написан качествено, с добра архитектура, спазвайки съвременните стандарти за уеб разработка, с качествен програмен код, с добър уеб дизайн, отлична ползваемост (usability) и т.н.
 • Брой проекти – броят проекти, предадени от всеки участник, влияе съществено на оценяването. Повече предадени проекти (стига да са добри) се оценяват по-високо.

Условия за участие

В състезанието имат право да участват ученици, студенти и работещи в ИТ индустрията, с интереси към програмирането и съвременните уеб front-end технологии.

Екипи и проекти

teamВсеки може да участва в състезанието самостоятелно или в екип, като предостави един или няколко проекта. При групова работа евентуално спечелените материални награди се поделят между участниците. При предаване на няколко проекта шансът за спечелва не на награди се увеличава.

Всички участници ще получат безплатно лицензионен код за продукта Sitefinity, за да могат да разработят своите проекти. За да получите своя лиценз, пишете на [email protected].

Лиценз на разработените проекти

Участниците декларират, че всички разработени проекти, подадени от тях за участие в конкурса, се разпространяват безплатно заедно с пълния си сорс код. Авторите на проекти са носители на прилежащите им авторски права и отговорността за тяхното качество и съдържание, но се съгласяват проектите им да се разпространяват безплатно в Sitefinity Marketplace с отворен код.

Предаване на проектите

Проектите се предават по email на адрес: [email protected]. Всеки проект трябва да съдържа следните реквизити, пакетирани в ZIP архив:

 • Наименование на проекта
  • Пример: Sitefinity Facebook Template
 • Автор – имена и контакти на авторите на проекта
 • Документация на английски език (кратко описание на проекта, инструкции за инсталация и настройка и screenshots)
 • Пълен сорс код в ZIP архив (ако проектът бъде одобрен, ще бъде публикуван за свободно изтегляне в Sitefinity Marketplace)
 • Компилиран сорс код, готов за инсталация (.DLL файл за Sitefinity widgets проектите и архив с всички файлове за Sitefinity templates проектите)

Можете да предавате един и същ проект няколко пъти, в различни версии, съответстващи на напредъка по него във времето. Оценява се само последно предадената версия.

Ако предавате проектите си по-рано от крайния срок, ще имате възможност да получите полезни коментари и препоръки за подобрение от екипа на Sitefinity и съответно да подобрите шансовете си за спечелване на награди след като подобрите проектите си.

deadlineСрокове

Състезанието се провежда задочно през септември 2011 г.

Начало на състезанието

Състезанието стартира официално на 31 август 2011г. (сряда) с демонстрационен семинар за Sitefinity.

Краен срок за изпращане на проектите

Крайният срок за изпращане на проекти е 2 октомври 2011г. (неделя). Ако участвате с повече от един проект, е препоръчително да не чакате крайния срок, за да получавате своевременно коментари и препоръки от екипа на Sitefinity.

Ресурси

resourcesНай-добрият ресурс за запознаване със Sitefinity и разработката на шаблони и добавки за него, е специализираният семинар, с който се открива състезанието. Допълнително можете да разгле­дате сайтовете, ръководствата, документацията и видеообученията по-долу.

Ресурси за ASP.NET

 • Курс и учебни материали по разработка на ASP.NET Web Forms приложения: https://softuni.bg
 • Официален сайт на Microsoft за ASP.NET Web Forms: http://www.asp.net/web-forms

Ресурси за Sitefinity CMS

Ресурси за разработка на Sitefinity Templates

Ресурси за разработка Sitefinity Widgets

Демонстрационен семинар за Sitefinity

seminarВсички проявили интерес към конкурса се приканват да посетят демонстрационен семинар за Sitefinity CMS и разработка на шаблони и добавки за Sitefinity на 31 август от 19:00 часа в Академията на Телерик (София, ж.к. Младост-1, бул. Александър Малинов 33, партер).

Програма на демонстрационния семинар за Sitefinity

На семинара ще присъстват специалисти от екипа на Sitefinity, които ще дискутират, обяснят и демонстрират следните теми:

 • Представяне на състезанието за разработка на шаблони и добавки за Sitefinity – направления, награди, условия за участие, примерни проекти, срокове, ресурси и др.
 • Създаване на Sitefinity шаблон (тема) – практическа демонстрация на живо
 • Създаване на Sitefinity widget (добавка) – практическа демонстрация на живо
 • Въпроси и отговори

Семинарът ще бъде записан във вид на видеолекция и качен на сайта на Академията на Телерик като част от материалите за курса “Web Front-End Development”.

Спонсор

Спонсор на състезанието е българската технологична компания Телерик.

Telerik-LogoТелерик е водеща световна фирма, предлагаща цялостни решения върху Microsoft .NET платформата за разработване на софтуерни приложения, управление на уеб съдържание, бизнес репортинг, автоматизирано тестване и управление на проекти според agile методологията.

Конкурсът се организира като част от безплатния курс за уеб разработчици „Web Front-End Development“ (https://softuni.bg), който се провежда в Академията на Телерик за софтуерни инженери.

Допълнителна информация

Можете да задавате своите в дискусионната група на курса Web Front-End Development: http://groups.google.bg/group/frontendcourse/.

Организаторите на конкурса запазват правото си да допълват и/или променят условията за участие и механизма на провеждане на конкурса.

Comments (4)

4 Responses to “Състезание по разработка на шаблони и добавки към Sitefinity”

 1. James says:

  Наков вие се спукахте от състезания и конкурси. Остава да направите конкурс за полет до луната с награди Telerik Premoum Collection for Space Shuttles. 🙂

 2. Radoslav says:

  Open-source + Sitefinity = WordPress за .NET света 🙂 И тогава ще има тонове widgets и теми

 3. Мдаа, ако Sitefinity беше open-source. Ама в Microsoft-ориентираните екосистеми такива проекти рядко имат успех.

 4. nakov says:

  Семинарът за Sitefinity widgets & templates се премества за 19:00 часа на същата дата (31 август, сряда) на същото място (Академия на Телерик), за да е по-удобно за колегите, които работят.

  Наков

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT