Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Разпознаване на символи – задача #6 от конкурса на PC Magazine и Телерик

OCR - ExampleПубликувана е поредната задача по програмиране от конкурса на PC Magazine и Телерик – “Разпознаване на символи”.

В задачата се изисква да се реализира опростена система за разпознаване на текст в картинка (OCR). Става въпрос за PNG изображение с фиксиран размер, в което са посочени региони, съдържащи текст. Текстът е с фиксиран шрифт, размер и цвят.

Алгоритмичната част на задачата е да се измисли алгоритъм, който извършва разпознаването на текста.

Практическата част на задачата изисква да се напише UI, който визуализира резултата от разпознаването на текста (вж. картинката вляво).

Обръщаме внимание, че не се изисква решаване на класическата за компютърните науки и много тежка задача OCR (optical character recognition), а неин силно опростен частен случай, което е по силите на средно статистически компютърен програмист.

Срокът за предаване на решения е до 10 юни.

Напомняме на всички състезатели, че все още не е късно да се включат в конкурса (в последните 2 кръга) и да се класират за финала на състезанието.

Финалът на конкурса по програмиране на PC Magazine и Телерик ще се проведе в София в средата на юли 2012 г. Ще има два състезателни дни с равна тежест за крайното класиране: алгоритмично състезание и състезание по приложно програмиране. За да са равнопоставени отборите с различен брой участници в тях, всеки отбор ще работи само на един компютър (няколко души заедно).

Ще има сериозни награди за шампионите на финала: таблети, лаптопи и подобни.

Comments (0)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT