Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Софтуерният университет набира скорост: 550 души преминаха приемните изпити и се записаха за студенти

Софтуерен университет (СофтУни)

Софтуерният университет (СофтУни) от една дръзка мечта се превърна в реалност. Той стартира официално като проект на 5.11.2013 г. когато Светлин Наков и Христо Тенчев обявиха, че обединяват усилия, за да изградят първия в България университет за софтуерни инженери, където младите хора получават качествено образование, професия и работа в софтуерната индустрия. Приемът за подготвителното ниво #0 започна на 21.01.2014 г. В началото на март 2014 г. отвори врати учебният център на СофтУни в кв. Хаджи Димитър в София (учебна зала за 220 души) и стартираха практическите присъствени обучения по основи на програмирането (ниво #0). Сега (май 2014 г.) в СофтУни вече учат (по стипендия или след заплатена такса за обучение) около 550 студента.

Обученията в СофтУни – март-април 2014 г.

За старта на първите практически курсове по основи на програмирането през март 2014 СофтУни събра около 2700 кандидата. От тях в безплатния курс “C# Basics” (ниво #0) се обучаваха 914 души присъствено в учебната зала в София и още близо 1700 души онлайн. Както се очакваше, не всички бяха достатъчно мотивирани или осъзнаха, че програмирането не е за тях, и за практическия изпит по програмиране в края на курса (който е едновременно и приемен изпит за СофтУни) се записаха около 1200 души. От тях около 895 се появиха на изпита. Това налага от следващия път да въведем такса за явяване на изпит, защото направихме 9 комплекта по 5 задачи с условия, тестове, решения и разпечатка на хартия и 9 изпита по 80-100 души, а реално имаше нужда само от 5 изпита по 180-200 души. От явилите се на приемния изпит за СофтУни ненулев резултат изкараха 743 души. От тях изпита преминаха успешно (с оценка 3.00 или по-висока) около 690 души. На първо класиране балът беше около 4.00, а на второ падна до 3.50 (за присъствено обучение). За онлайн обучение приехме всички, преминали изпита. От всички приети на първо и второ класиране за студенти в следващото ниво #1 се записаха около 550 души: около 250 присъствено и около 300 онлайн. За безплатно обучение по стипендия от СофтУни приехме около 25 студента с топ резултати.

За приемните изпити в СофтУни – април 2014 г.

През април 2014 г. направихме 9 приемни изпита по практическо програмиране за СофтУни. На всеки изпит имаше по 5 задачи, които трябваше да се решат за 6 часа. Оценяването беше с нашата автоматизирана система за проверка в реално време (вж. http://judge.softuni.bg).

Приемен изпит по програмиране в СофтУни - април 2014 Приемен изпит по програмиране в СофтУни - април 2014

Условията на задачите, решенията и тестовете от 9-те приемни изпита за СофтУни, както и линк към judge системата за тренировка, са качени на сайта на курса “C# Basics”.

Започва ниво #1 в СофтУни: курсо по Java, HTML & CSS, JavaScript и PHP

Както може да се очаква, следваме си предварително обявения учебен план:

В ниво #1 от 7 май продължаваме с курса “Java Basics”, където ще изучаваме програмиране на Java в Linux среда. Следват курсове по HTML и CSS, JavaScript основи, PHP основи и работа в екип. Ниво #1 подготвя бъдещия софтуерен инженер за професията, като му предоставя солидна основа от базови знания и умения от сферата на програмирането и уеб технологиите. По време на ниво #1 студентите ще изучават 5 учени предмета и ще имат практически изпити всеки месец. Освен изпитите всички участници в обученията на ниво #1 в СофтУни ще участват и в практически екипни проекти, с които да развият уменията си за работа с хора, да натрупат опит при работата в екип и да разширят техническите си компетенции.

Паралелно с курсовете в СофтУни студентите имат възможност да се запишат в университет-партньор, за да изкарат и диплома за висше образование. Към май 2014 г. СофтУни има съвместни баалавърски програми с Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт (МТМ колеж) и с Варненски свободен университет (ВСУ). Партньорските програма дават възможност да учите 2 години в СофтУни + още 1 година във ВУЗ-партньор и той ви издава държавно-призната диплома за висше образование. В крайна сметка получавате професия, работа и бакалавърска диплома, без да учите диференциални уравнения, материалознание и други излишни за софтуерния инженер дисциплини.

Нов прием в СофтУни – започва отново ниво #0 за напълно начинаещи

Студенти в СофтУниСледващият випуск в СофтУни е планирано да започне през септември 2014 г. когато ще се присъединят стотиците завършващи ученици, които искат да се занимават сериозно с програмиране и софтуерни технологии. По-будните от тях ще изберат съвсем естествено СофтУни, а голяма част от останалите, ще  първо ще се запишат в друг университет и след като се разочароват от него, ще се прехвърлят в СофтУни. При всички положения приемният изпит в СофтУни остава и той е по практическо програмиране. Тъй като програмирането не се изучава сериозно в средното образование, Софтуерният университет предлага безплатни курсове по основи на програмирането.

Нов безплатен курс по програмиране за начинаещи от 24 май 2014 г.

От 24 май 2014 г. започва нов безплатен курс по основи на програмирането (C# Basics) – ниво #0, в който всеки може да пробва дали програмирането е за него – дали му се отдава, дали му е интересно, дали му харесва да се занимава с това, да усети колко бързо учи, да провери дали може да отдели достатъчно време – с две думи пълнофункционална пробна версия (trial version) на СофтУни. Курсът по основи на програмирането продължава 2 месеца и е подходящ за напълно начинаещи. Курсът завършва практически изпит по програмиране, който е приемен изпит за СофтУни за випуска, който започва през септември 2014 г. Тъй като при първото издание на курса C# Basics прекалено много хора злоупотребиха с безплатното, въвеждане такса за приемен изпит в СофтУни в размер на 50 лв. Заплащането на таксата не е задължително, ако нямате намерение да кандидатствате в СофтУни, но се заплаща след първия месец. При успешен прием в СофтУни таксата за изпит се приспада от първата такса за обучение и така курсът C# Basics и изпитът след него остават безплатни.

Как да кандидатствам за СофтУни?

За да кандидатствате за СофтУни, трябва да попълните регистрационната форма: https://softuni.bg/apply. Изискват се автобиография (CV) и мотивационно писмо на английски език. Срок за кандидатстване за този прием: до 20 май 2014 г.

image

Опитайте програмирането безплатно със СофтУни! Ако имате силна мотивация да станете софтуерни инженери и отделите достатъчно време (поне 1 година здраво писане на код), ще ви направим кадърни софтуерни инженери и ще започнете работа по придобитата професия. За момента 95% от завършилите започват работа в софтуерната индустрия (останалите не са започнали, защото не търсят работа). Разбира се, не всички завършват. Не е лесно и затова има хиляди незапълнени позиции за програмисти и софтуерни специалисти на пазара на труда. Опитайте програмирането безплатно и сами преценете дали ви харесва тази професия и дали ви стиска да я научите и работите!

Comments (4)

4 Responses to “Софтуерният университет набира скорост: 550 души преминаха приемните изпити и се записаха за студенти”

  1. Браво! Само напред!

  2. което доказва че не компанията наела човека прави проекта, а човека прави проекта.

  3. Успех,момчета!Пътят е страшен,но славен!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT