Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Излезе от печат безплатната книга “Основи на програмирането със C#”

С голяма радост обявявам на всички навлизащи в програмирането, че през март 2018 г. излезе от печат безплатната книга “Основи на програмирането със C#”, която повежда читателя към първите стъпки в програмирането, усвояването на умения за писане на код и организиране на програмна логика, използвайки данни, проверки, цикли и методи.

За книгата “Основи на програмирането със C#”

C# Basics книгата е оригинално българско творение, събрало опита на десетки млади програмисти и преподаватели от СофтУни, начело с д-р Светлин Наков, които споделят доброволно, без възнаграждение, своя опит с навлизането в програмиране и обучението на начинаещи програмисти.

Книгата се използва като основен учебник от десетки хиляди ученици и студенти, които стартират своето обучение по програмиране с безплатния курс “Основи на програмирането” в СофтУни, който се провежда безплатно (присъствено и онлайн) в десетки български градове, редовно и постоянно. Нова група започва почти всеки месец.

Какво обхваща тази книга за напълно начинаещи в програмирането?

Книгата “Основи на програмирането със C#” обхваща най-базовите умения за писане на код, компилация и работа със среда за разработка, основите на писането на програмна логика, типовете данни в програмирането, работата с изрази и конструкции за управление, организиране на проверки (прости и вложени) и цикли (повторения на код определен брой пъти или с входно или изходно условие и вложени цикли), работа с входно-изходни операции, четене и писане от конзолата, използване на подпрограми (методи и функции).

Настоящата книга обхваща езика C# и платформата .NET Core, но фокусът е върху уменията за писане на код, а не върху конкретен език или технологии. Същата книга се разработва и в други варианти:

Съдържание на безплатната книга “Основи на програмирането със C#”

Учебното съдържание от книгата “Основи на програмирането със C#” е структурирано в 21 глави, които последователно надграждат уменията ви от нулата до едно много добро ниво на писане на програмен код:

Историята на “Въведение в програмирането”

Книгата започва своята история още през 2016 г. с първия курс “Основи на програмирането” в СофтУни, разработен и преподаван лично от д-р Светлин Наков. До тогава “Основи на програмирането” се изучава в СофтУни в друг формат, по много по-труден за участниците начин на поднасяне на информацията.

Учебното съдържание в основната си част е изготвено лично от Светлин Наков, като част от образователната концепция за софтуерни инженери “СофтУни 3.0“. По учебното съдържание (презентационни слайдове и задачи за упражнения и изпити) Наков събира авторски колектив (предимно преподаватели и студенти от СофтУни), които доброволно описват в книга (учебник) цялото учебно съдържание, което се изучава в безплатните обучения за напълно начинаещи в СофтУни. След няколко месеца усърдна работа излиза първото предварително издание, а по-късно след изчистване на грешки и проблеми, книгата се отпечатва и на хартия.

Две книги за C# програмиране, които взаимно се допълват

Някои колеги са объркани и се питат: защо има две книги за програмиране за начинаещи със C# от Светлин Наков какво е различното между тях?

Настоящата книга “Основи на програмирането със C#” (https://csharp-book.softuni.bg) се препоръчва за старт, като начални стъпки при навлизане в програмирането. Тя формира базови умения за писане на програмен код (basic coding skills), като се движи през учебния материал бавно, с много обяснения и примери и с много, много практика.

След нея, ви препоръчваме и нейното продължение “Принципи на програмирането със C#” (http://www.introprogramming.info/intro-csharp-book), която дава задълбочено познание за програмирането, решаването на задачи, развиване на алгоритмично мислене, писане на ефективен код с правилно използване на основните структури от данни и формиране на добър стил на програмиране, базиран на утвърдени техники за изграждане на качествен код.

Препоръчваме ви да четете тези две книги една след друга в следния ред:

  • Книга “C# основи – тя дава начални знания и умения за писане на код (данни, проверки, цикли). Тази книга е много, много подробна, обхваща много малка част от програмирането (писане на програмна логика), но в много голяма дълбочина и с много, много примери, задачи и решения, разписани стъпка по стъпка. Препоръчва се за напълни начинаещи.
  • Книга “C# принципи – тя дава много по-дълбоки знания и умения и като обхват и като ниво на детайли. В нея се обхващат фундаменталните принципи на програмирането, които не са се променили съществено през последните 15-20 години, макар и през призмата на съвременния език за програмиране C# (последна версия). Тази книга обхваща 5 пъти повече концепции и принципи на програмирането от първата и се препоръчва като втора стъпка след предходната книга.

Секция “Благодарности”

Благодаря на всички колеги, които се включиха доброволно и без заплащане в екипа по проекта за създаването и развитието на тази фундаментална книга по програмиране, за да споделят опит и да помогнат на навлизащите в програмирането (по азбучен ред):

  • Aлександър Кръстев, Александър Лазаров, Ангел Димитриев, Васко Викторов, Венцислав Петров, Даниел Цветков, Димитър Татарски, Димо Димов, Диян Тончев, Елена Роглева, Живко Недялков, Жулиета Атанасова, Захария Пехливанова, Ивелин Кирилов, Искра Николова, Калин Примов, Кристиян Памидов, Любослав Любенов, Николай Банкин, Николай Димов, Павлин Петков, Петър Иванов, Росица Ненова, Руслан Филипов, Светлин Наков, Стефка Василева, Теодор Куртев, Тоньо Желев, Християн Христов, Христо Христов, Цветан Илиев, Юлиан Линев, Яница Вълева

Благодарим и на всички останали, които допринесоха за този проект: Марина Шидерова, екипът на СофтУни, екипът на “Programming Basics” обученията и СофтУни стажантите (Иван Иванов и Симона Симеонова).

От къде да се сдобия с книгата?

Книгата “Основи на C# програмирането” се разпространява безплатно в електронен формат (PDF, DOCX и други формати) и може да се закупи на хартия от книжния пазар, както и от СофтУни. Книгата излезе от печат през март 2018:

Успех на всички с програмирането!

Comments (5)

5 Responses to “Излезе от печат безплатната книга “Основи на програмирането със C#””

  1. Niakoi says:

    Може ли да поръчам от Германия и колко ще струва всичко (и шипинга)?

  2. Ивайло Якимов says:

    Как мога да получа книгата безплатно?

  3. Даниела Досева says:

    Каква е цената на всяка от книгите и как мога да поръчам?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT