Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Безплатната книга “Основи на програмирането с Java” излезе официално

Днес официално излезе безплатната книга “Основи на програмирането с Java”, която повежда читателя към първите стъпки в програмирането е езика Java, усвояването на умения за писане на код и организиране на програмна логика, използвайки данни, проверки, цикли и методи.

За книгата “Основи на програмирането с Java”

Java Basics книгата е оригинално българско творение, събрало опита на десетки млади програмисти, преподаватели от СофтУни и приятели на Java платформата, начело с д-р Светлин Наков, които споделят доброволно, и без заплащане, своя опит с навлизането в програмиране и обучението на начинаещи програмисти.

Книгата се използва като учебник от хиляди ученици, студенти и учители, които стартират своето обучение по програмиране с безплатния курс “Основи на програмирането” в СофтУни, който се провежда безплатно (присъствено и онлайн) в десетки български градове, редовно и постоянно. Нова група започва почти всеки месец.

Сорс кодът на книгата е достъпен под отворен лиценз в GitHub: https://github.com/SoftUni/Programming-Basics-Book-Java-BG.

Книгата “Основи на програмирането с Java” е написана още през 2017 г. но до финална редакция се стигна едва в края на 2018 г. Очаква се публикуване в хартиен вид през 2019 г.

Какво обхваща тази Java книга за напълно начинаещи в програмирането?

Книгата “Основи на програмирането с Java” обхваща най-базовите умения за писане на код и работа със среда за разработка (IDE), IntelliJ IDEA, основите на писането на програмна логика, типовете данни в програмирането, работата с изрази и конструкции за управление, организиране на проверки (прости и вложени if и if-else конструкции) и цикли (повторения на код определен брой пъти или с входно или изходно условие и вложени цикли, for, while и do-while цикли), работа с входно-изходни операции, четене и писане от конзолата, използване на функции (подпрограми с параметри и връщана стойност).

Настоящата книга обхваща езика Java, но фокусът е върху уменията за писане на код, а не върху конкретен език или технология. Същата книга се разработва и в няколко други варианта:

Съдържание на безплатната книга “Основи на програмирането с Java

Благодарности на авторите и участниците в проекта

Благодаря на всички колеги, които се включиха доброволно и без заплащане в екипа по проекта за създаването и развитието на тази практическа книга по програмиране с Java на начално ниво, за да споделят опит и да помогнат на навлизащите в програмирането (по азбучен ред). Автори на книгата:

Ася Дикова-Кирова, Вайдин Качанов, Венцислав Петров, Даниел Цветков, Димитър Далев, Жулиета Атанасова, Ивайло Иванов, Кристиян Памидов, Милена Георгиева, Николай Банкин, Петър Иванов, Росица Ненова, Светлин Наков, Теодор Куртев, Цветан Георгиев

Благодарности и на останалите участници в проекта:

Александър Кръстев, Александър Лазаров, Ангел Димитриев, Васко Викторов, Венцислав Петров, Даниел Цветков, Димитър Татарски, Димо Димов, Диян Тончев, Елена Роглева, Живко Недялков, Жулиета Атанасова, Захария Пехливанова, Ивелин Кирилов, Искра Николова, Калин Примов, Кристиян Памидов, Любослав Любенов, Марина Шидерова, Николай Банкин, Николай Димов, Павлин Петков, Петър Иванов, Росица Ненова, Руслан Филипов, Светлин Наков, Стефка Василева, Теодор Куртев, Тоньо Желев, Християн Христов, Христо Христов, Цветан Илиев, Юлиан Линев, Яница Вълева

От къде да се сдобия с книгата?

Книгата “Основи на програмирането с Java” се разпространява безплатно в електронен формат (PDF, DOCX и други формати) и може да се закупи на хартия от книжния пазар, както и от СофтУни. Книгата излиза от печат през април 2019:

Успех на всички с програмирането!

Comments (0)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT