Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Конференция “Бизнес с кауза” – моята презентация

Днес изнесох презентация на конференцията на Econmedia “Бизнес с кауза” по темата “Даряване на образование като начин за реализиране на корпоративна социална отговорност със сериозен икономически и социален ефект”. Видео не съм записвал, тъй като нямаше техническа възможност.

Ето я и презентацията:

Comments (6)

6 Responses to “Конференция “Бизнес с кауза” – моята презентация”

 1. Хубава тема! 🙂

 2. Жалко, че нямаше как да запишем видео – трябваше да говоря от чужд лаптоп, който няма записващ софтуер.

 3. Следващия път ще е както го искаш 🙂

 4. Няма по-точно заглавие!! за темата!! 🙂 Супер

 5. Христо says:

  Здравейте!

  Научих за Вашата инициатива от страниците на вестник Капитал и съм изключително приятно очарован, че подобен проект като Вашата академия е възможен в България.

  1. Създавате специалисти за една индустрия която създава висока добавена стойност и която е търсена от пазара… за разлика от правителството което субсидира за поредна година отглеждането на тютюн без да обвързва тези субсидии със задължителна преквалификация.

  2. Показвате на обществото, че подобен проект е възможно да бъде осъществен като частна инициатива. А това е изключително важен и полезен пример за цяла България. Защото за съжаление във всички държави от бившия СИВ(дори в провинциите на бившата ГДР) е много трудно да осъзнаят, че държавата не им е длъжна и не им е виновна за всички проблеми и за всичко което се случва или не се случва.

  Практически няма сериозен университет или научна институция която да не се издържа на повече от 50% от частни капитали – примерно БМВ субсидира с близо 300 милиона евро на година ТУ Мюнхен. Като за това получават купища научни разработки важни за техния бизнес и отлично подготвени специалисти които ако искат могат да работят в БМВ след завършването на образованието си.
  Това в България не се случва защото обществото очаква, че парите трябва да идват от държавата(разбира се никой не се замисля откъде държавата има пари – а да, от невероятното икономическо наследство от социализма, което продължава да бъде ограбвано, а не от данъците които бизнесът плаща 🙂 ).
  А който плаща, той поръчва музиката. И съответно университетите се ориентират да задоволят изискванията на държавата – субсидия на глава студент, без значение от специалността и качеството(което да е толкова ниско, че Турция да не ни признава дипломите), а не изискванията на бизнеса – добра квалификация в нужни за индустрията специалности. Вие обаче създавате прецедент, за това, че бизнесът дори в България също е готов да плаща(защото дори при преподаватели доброволци, цялата академия струва не малко пари). А миризмата на пари буди апетит във всяка хиена, дори в живеещите 25 години назад в миналото хиени на университетските и научни структури. Може да вземат да се поинтересуват от нуждите на бизнеса и това рано или късно да доведе до реформи и по-добра ефективност на образователната ни система. Ясно е, че това би отнело доста време. Но Вие създавате прецедента, който да даде тласък за подобно развитие.

  Искрено Ви поздравявам за инициативата. Пожелавам Ви много успехи и весели празници!

 6. […] на 21 век е съвременният начин да изразиш своята корпоративна социална отговорност, да помогнеш на софтуерната индустрия да се развива, […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT