Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Нови групи по програмиране за деца (4-5 клас) в Софийската детска академия от 26 януари

Детска академия по програмиране - SoftUni Kids в СофияНационалната детска академия по програмиране (Телерик Кидс академия) обявява нов прием за безплатни обучения по програмиране за деца в Софийската школа от 26 януари 2013 г.

Как работи школата по програмиране за деца в София?

По традиция приемът в школата по програмиране за деца в София се извършва няколко пъти през годината. В школата, ръководена от именития преподавател Явор Никифоров, паралелно се обучават няколко групи, които са на различни нива (начинаещи / напреднали / силно напреднали). За завършване на всяко ниво се полагат изпити и успешно преминалите продължават напред. Най-добре представилите се на изпитите се състезават на национално ниво в официалните национални състезания и олимпиади по програмиране за съответната възрастова група.

Кога и къде?

Учебните занятия за новите групи за начинаещи в Софийската школа по програмиране за деца ще се провеждат всяка събота по 4 часа (с възможност за избор на сутрешна или следобедна група) в Софтуерната академия на Телерик (София, Младост-1А, бул. Александър Малинов 31, етаж 2). Занятията ще започнат на 26-ти януари 2013 г.

Кой може да участва?

Безплатните курсове по програмиране за деца са предназначени за ученици 4-5 клас. По изключение могат да участват и по-малки ученици (2-3 клас), ако покажат силна мотивация, старание и резултати.

За по-големите ученици школата по програмиране за деца не е подходяща. Те могат да се обучават безплатно на програмиране и софтуерни технологии в училищната софтуерна академия.

Регистрация за безплатните курсове за деца

Регистрацията за безплатните курсове по програмиранe за деца за новите групи за начинаещи в София се извършва от сайта на инициативата: kids.softuni.bg.

Учебна програма по програмиране за деца

Учебната програма в софийската школа на националната детска академия по програмиране е организирана на модули, в които се изучават основите на компютърното програмиране:

 • Модул 1: Що е то програмирането? Променливи, if, while
 • Модул 2: for, задачки от цикли. Масиви- сортиране
 • Модул 3: char променливи и низове. Бройни системи, твърде дълги числа
 • Модул 4: Бързодействие на алгоритмите, задачи за измисляне, задачи за оптимизиране, двоично търсене
 • Модул 5: Графи, представянията им и обхождания на граф
 • Модул 6: Функции, рекурсия, пълно изчерпване
 • Модул 7: Динамично оптимиране срещу пълни изчерпвания. Мемоизация

Съгласно препоръките на националната комисия по провеждане на официалните състезания по програмиране и изискванията на международната олимпиада, се изучава езикът за програмиране C++ и средата за програмиране Code::Blocks. Пропоръчва се всеки ученик да идва на занятия със собствен лаптоп, на който да работи, защото в учебната зала има само 40 компютъра.

За Националната детска академия по програмиране

Светлин Наков и Президентът на България Росен Плевнелиев откриват Националната детска академия по програмиране - септември 2012 г.Националната детска академия по компютърно програмиранеSoftUni Kids Academy осигурява на българските ученици безплатно обучение по програмиране и подготовка за официалните състезания по информатика, включени в плана на МОМН. Инициативата се организира с подкрепата на SoftUni и със съдействието на преподаватели по информатика от цялата страна, като организаторът финансира откриването на школи по програмиране в по-големите български градове. Местни преподаватели по информатика ръководят школите, като получават насоки и подкрепа, за да бъде обучението наистина качествено и синхронизирано с националния учебен план. В допълнение всеки месец се провеждат тренировъчни състезания, с които децата се подготвят за участие в национални и международни турнири по състезателно програмиране.

Инициативата стартира за първи път през октомври 2011 г. Към януари 2013 г. в страната работят 21 школи по програмиране, разпределени в 17 града: София, Варна, Пловдив, Плевен, Шумен, Габрово, Русе, Видин, Благоевград, Велико Търново и др., в които се обучават над 500 ученика от 4-ти до 6-ти клас. 88% от финалистите в група Е на Националната олимпиада по информатика (Ямбол 2012) са възпитаници на Академията.

Националната детска академия по програмиране беше лично открита от българския Президент г-н Росен Плевнелиев през септември 2012 г.

Защо Телерик дарява безплатно образование?

Да даряваш качествено образование на хиляди млади хора в една от най-перспективните професии на 21 век е съвременният начин да изразиш своята корпоративна социална отговорност, да помогнеш на софтуерната индустрия да се развива, да дадеш професия и работа на хиляди младежи, да направиш България по-хубаво място за живеене. Това е кауза достойна за работодател #1 на България!

Comments (13)

13 Responses to “Нови групи по програмиране за деца (4-5 клас) в Софийската детска академия от 26 януари”

 1. Johny says:

  Айде cut the crap със социалната отговорност. Ако бяхте толкова отговорни – просто си плащайте на хората в БГ колкото и в УСА и не само, че хората сами ще идват при вас, но и ще се връщат емигранти обучени и опитни с ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА обратно тука – от това по-социално и отговорно – здраве му кажи. Иначе правите евтини съпортаджии на масовки и потенциални следващи емигранти – това правите.

  Обучавате хора, дето ще напускат България след 2014-а, когато всеки може да кандидатства навсякъде.

  • nakov says:

   Всъщност от Телерик почти няма текущество. Има повече уволнени, отколкото напуснали. И ако напусне някой, или отива в NASA / Google / Microsoft Redmond, или си прави собствена фирма (примерно Laptop.bg го направи наш колега). Колкото до износа на хора – напоследък повече внасяме, отколкото изнасяме. По линия на ТУК-ТАМ (http://www.tuk-tam.bg) вече няколко души завършили топ университети в чужбина се върнаха в България и работят за Телерик на достойни за образованието им заплати.

 2. Cvetan says:

  @Johny

  да получаваш 3000 лв заплата тук в България е еквивалентно да вземаш $150 000 годишно в Щатите като се приравнят стандартите на живот

  виждам че ги разбираш много нещата, заповядай да направиш фирма в България и плащай американски заплати 😉

 3. Johny says:

  “…да получаваш 3000 лв заплата тук в България е еквивалентно да вземаш $150 000 годишно в Щатите…”

  No comment просто. И това ли генийче се роди в Академията? От кои курсове излизаш, мой, от курса на академията за сваляне на жени или по-скоро от този за хипноза. Не знам за жените, но този за хипноза явно работи, щото по-голяма глупост не бях чувал през живота си.

 4. Johny says:

  Аз фирма съм си направил, гений. Заплатите са такива, каквито са, като има добитък като вас да се връзва и са на чисто пазарен принцип – това, че са толкова ниски и функция единствено на това, че все още има прекалено много добитък, контра на мнението на автора на темата, че нямало “специалисти”. Ще си говорим след 2014-а.

  Коментара ми беше за “социалната отговорност” – абсолютен крап и тъпотия да ловят балъци като тебе.

 5. Johny commented on Svetlin Nakov – Official Web Site and Blog:

  Добре, гений. Платихте една нормала заплата и сте големи?

  Сега само остава и собствениците на това чудо да се регистрират в България, щом толкова искат да ти помогнат с цирка ти. Разбира се те няма да го направят това и се регистрират в Кипър, ПОНЕЖЕ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ СИЛИЦИЕВАТА ДОЛИНА.

 6. Johny commented on Svetlin Nakov – Official Web Site and Blog:

  учудваш ме пич, колко си евтим и прсот.

 7. Velizar commented on Svetlin Nakov – Official Web Site and Blog:

  @Johnny
  Пич, ти си доста нагъл и надут! Не знам защо се мислиш за гений, но от коментарите ти личи единствено голяма ограниченост и простащина!

 8. хасан says:

  Ай ай Наков май си и вярва … алкохолът не прощава никому, особено долнопробният такъв!

 9. До всички злобари says:

  Леле много злобни да не казвам болни хора има тука. Някой нещо да прави за развитието на образованието в тази свера и бива оплют брутално.

 10. До всички злобари says:

  сфера*

 11. X0rify says:

  Наков е надут и си гледа интереса, но курсовете и книгите му са добри и от тях научих много неща.

 12. Nasko says:

  В образованието е бъдещето!!! Ако някой иска да вини Наков заради напускащите БГ ми се струва пълен нонсенс. Още повече че БГ може да я няма след 50 години само мангали а Българите да се съхранят нейде понежа малко са поумняли. Наков и на мене ми се струва малко надут но като си помисля малко, абе човека си има покритие. Лично според мен този човек ще го пишет в учебниците. Искам да допълня че нямам взимане даване с него и системата му за обучение и съм в България.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT