Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Телерик за поредна година е работодател #1 на България за средни предприятия!

Светозар Георгиев (Телерик) получава наградата "най-добър работодател за 2012 г." от министъра на труда и социалната политика Тотю МладеновБългарската софтуерна компания Телерик за пореден път е обявена за работодател номер едно на България. Телерик АД печели приза “най-добър работодател за 2012 г. за България” в категорията “средни предприятия” според най-авторитетното международно проучване на работодателите в Централна и Източна Европа, проведено от международната консултантска компания Aon Hewitt.

Телерик е иновативна софтуерна компания, която разработва продукти в помощ на софтуерните инженери по целия свят и е световен лидер в няколко индустрии със своите платформи и инструменти за продуктивност при разработката на софтуер, системи за управление на съдържание, инструменти за тестване и за управление на проекти, както и платформи за мобилни приложение в cloud среда.

Наградата “най-добър работодател” бе връчена вчера (29.11.2012 г.) от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов на Светозар Георгиев (съосновател и изпълнителен директор на Телерик).

Телерик печели награда “най-добър работодател” от AON Hewitt за шеста поредна година

Награда "Най-добър работодател за 2012 г. за България" - Телерик АДТелерик печели наградата “най-добър работодател за България” не само през 2012 г. От 2007 г. насам Телерик винаги е сред топ работодателите на България:

През 2012 г. Дарик публикува статистика, според която Телерик е най-голямата българска софтуерна фирма. Това не е учидващо. Въпреки, че има много по-големи софтуерни фирми в България (като SAP, VMware и Johnson Controls), те не са български и приходите от тях отпътуват извън страната, вместо да се влеят в българската икономика.

Българският топ работодател Телерик купува американски компании и наема директори от Майкрософт

Телерик е не само най-добър работодател за България за 2012 г. Фирмата е основана от четирима българи през 2002 г. и се развива като успешна продуктова компания на световния пазар. С годините Телерик се налага като световен лидер в доставката на компоненти за разработка на софтуер за платформи .NET и HTML5 и като лидер в системите за управление на уеб съдържание (CMS), продуктите за автоматизирано тестване на софтуерни системи, инструменти за управление на проекти и платформи за разработка на мобилни приложения и облачни (cloud) технологии.

Към момента (декември 2012 г.) в Телерик работят около 700 души, предимно софтуерни инженери, от които 550 в централата на фирмата в София. Първоначално фирмата е ориентирана към платформите на Microsoft, но в последните години преминава към хетерогенни среди и технологии и във фирмата се ползват Linux, Java, MySQL, MongoDB и други технологии с отворен код.

През годините Телерик расте бурно и непрестанно разширява продуктовата си гама чрез иновации и чрез придобиване на външни компании, предимно в САЩ, Канада и Германия. Следва малко история.

Софтуерни фирми, придобити от Телерик (2008-2012)

Световноизвестни софтуерни инженери и мениджъри, присъединили се към Телерик (2007-2012)

В последните години Телерик много сериозно разширява екипа си и присъединята световноизвестни софтуерни инженери и мениджъри от Майкрософт (Редмънд) и други водещи технологични фирми от силициевата долина. Ето някои от тях (хронологично):

 • Todd Anglin (Experts Exchange ASP.NET Master) се присъединява към българската софтуерна фирма Телерик през 2007 г.
 • Stephen Forte (Microsoft Regional Director for NYC) се присъединява към българската софтуерна компания Телерик през 2008 г.
 • Joel Semeniuk (световноизвестен експерт по гъвкави методологии за разработка) се присъединява през 2010 г. към българската софтуерна фирма Телерик при поглъщането на канадската фирма Imaginet
 • Doug Seven напуска позицията “Product Manager for Visual Studio LightSwitch” и се присъединява към българската софтуерна фирма Телерик през 2011 г.
 • Chriss Sells напуска позицията “Principal Program Manager for Visual Studio @ Microsoft” и се присъединява към българската софтуерна фирма Телерик през 2011 г.
 • Clemri Stein напуска позицията “ALM Product Management Lead at Microsoft” за да се присъедини към семейството на българската софтуерна компания Телерик през 2012 г.
 • Jesse Liberty напуска позицията “Developer Community Evangelist for the Microsoft Windows Phone Team” и се присъединява към екипите на българската софтуерна фирма Телерик през 2012 г.
 • Brandon Satrоm напуска позицията “Developer Evangelist at Microsoft” и се включва да работи към екипите на българската софтуерна фирма Телерик през 2012 г.

Софтуерната академия на Телерик

Софтуерната академия на Телерик е най-големият и най-сериозният учебен център за обучение на софтуерни инженери в България и региона. През 2012 г. Академията на Телерик обучава над 7 000 души в 26 безплатни курса по 13 различни специалности. Само за учебната година 2012-2013 г. са приети за присъствено обучение 2 050 души, включително рекордните 1 000 курсисти за присъствено обучение в Софтуерната академия, 600 души в Детска академия по програмиране, 300 души в Училищна софтуерна академия, 150 души Алго академия. Още около 5 000 души ползват онлайн обученията, които са достъпни по целия свят и гледат видео уроците по програмиране, за да учат професията “софтуерен инженер”.

Академията на Телерик фокусира върху практическата разработка на софтуер със съвременните софтуерни технологии и платформи. В Академията за софтуерни инженери има няколко направления: Софтуерна академия (за студенти и работещи), Училищна академия по разработка на софтуер (за ученици 7-12 клас), Национална детска академия по програмиране (4-6 клас), Алго академия (състезателно програмиране за ученици и студенти) и онлайн курсове. Обученията в академията на Телерик се провеждат присъствено и онлайн.

Софтуерна академия на Телерик - безплатни обучения за софтуерни инженери

Само за 3 години Светлин Наков и Телерик успяват да изградят цялостна алтернативна образователна система за софтуерни инженери, която дава на България и на софтуерната индустрия развитие чрез достъп до висококвалифицирани кадри. Образователната система на Телерик обхваща цялостната подготовка на софтуерни инженери от деца (4-5 клас в училище) до гимназия (7-12 клас) и след това на университетско ниво до започване на работа по софтуерните фирми и последващо продължаващо обучение през целия живот. Всички обучения в софтуерната академия на Телерик са безплатни!

Крайната цел е “да направим България силициевата долина на Европа” чрез топ образование и развитие на предприемачеството. В момента тече проект по учредаване на софтуерен университет, където учащите в софтуерната академия ще могат да получат висше образование, освен търсена професия и стабилна професионална реализация, която получават от години.

Ню Йорк Таймс и Форбс пишат за Телерик

През 2012 г. Телерик става толкова известна и значима компания, че New York Times и Forbes пишат за нея и разказват за “чудото на българската софтуерна индустрия”. С развитието на софтуерната академия Телерик се утвъдждава не само като най-добрата и най-успешната българска софтуерна фирма, но и като регионален лидер в обучението на кадри за софтуерната индустрия с огромно значение за развитието й.

Други успешни български софтуерни компании на световния пазар

Телерик не е единствената значима българска продуктова компания, която е лидер на свтовните пазари (макар и да е най-успешната). Струва си да споменем още няколко български софтуерни фирми, които са световни лидери в техните индустрии и доказват, че в България може да се правят продукти на световно ниво, от български софтуерни инженери:

 • Chaos Group e световноизвестна фирма, лидер в изграждането на софтуер за 3D визуализация. Техният продукт V-Ray е най-добрият 3D rendering софтуер в света и се използва в болшинството филми, снимани в Холивуд и от големите автомобилни производители за визуализация на прототипите на новите им автомобили. Chaos Group успява да измести от пазара фирми като NVidia и да се утвърди като световен лидер в рендирещия софтуер за триизмерна графика. Chaos Group е българска фирма, с български собственици и главният й офис е в София. В нея работят българи, инженери на световно ниво, които правят най-добрия рендиращ софтуер за филмовата индустрия.
 • MM Solutions е българска софтуерна фирма, световен лидер в производството на софтуерни решения за обработка на изображения в света на мобилните телефони и таблети. Ако се чудите какво означава това, ще дам един пример: софтуерът за камерата на таблетите и телефоните Samsung Galaxy е до голяма степен българска разработка, създадена в София от български софтуерни инженери от MM Solutions. Фирмата печели редица световни награди в областта “mobile imaging”. MM Solutions е българска фирма, с български собственици, в която работят българи – инженери на световно ниво. Главният офис на фирмата е в София.
 • Sirma Group (Ontotext, EngView) е българска фирма, която разработва продукти на световно ниво и е лидер в няколко индустрии. Поделението на Сирма Ontotext е световен лидер в семантичните технологии. Поделението EngView е световен лидер в разработката на CAD / CAM системи със специфично индустриално приложение. Сирма груп е българска фирма, с български собственици, базирана в София, където български софтуерни инженери разработват продукти на световно ниво, лидери в своята област.
 • Datecs е българска фирма, която разработва хардуерни продукти на световно ниво и е лидер в няколко пазарни сегмента. Сред по-забележителните клиенти на Датекс е Apple, която използва българско хардуерно устройство (произведено в София) във всичките си магазини на дребно, чрез което към стандартния iPhone се добавя бар-код цетец, цетец за кредитни карти и интеграция с платежни системи и така той извършва безжични продажби на дребно и парични транзакции. Хардуерът и софтуерът на Датекс се проектират, разработват, програмират и произвеждат в София от екипа хардуерни и софтуерни специалисти на фирмата и се продават по цял свят.
 • iMediaShare е българска фирма (част от Bianor), която разработва иновативен продукт със значителни успехи на световния пазар, който позволява да управлявате телевозора си от мобилния си телефон и да гледате персонализирано съдържание по избор (video on demand), без допълнителен хардуер, кабели и ръчна конфигурация. Продуктът се разработва от българи, в София, с български инвестиции, и е хит на световния пазар в неговия сегмент.
 • Walltopia е българска фирма, абсолютен лидер в световен мащаб в изработката на стени за спортно катерене. Продуктовата гама на Walltopia се разработва и произвежда от българи, а фирмата диктува модата в цялата индустрия.

Благодарение на фирми като Телерик, Chaos Group, MM Solutions, Sirma Group, Datecs и iMediaShare съм горд, че съм българин и се радвам, че няма нужда да заминавам за чужбина, за да намеря качествена реализация на световно ниво в софтуерната и ИТ индустрия. В България има мощна софтуерна индустрия, топ фирми, топ софтуерни инженери и топ образование и ние ще докажем това на света!

Още по темата за разрастването на Телерик

Comments (19)

19 Responses to “Телерик за поредна година е работодател #1 на България за средни предприятия!”

 1. Браво! Поздравления!

 2. Съвсем заслужено! 🙂

 3. Честито, съвсем закономерно наистина

 4. Смятай ква е държавата щом Телерик са работодател N1……

 5. https://softuni.bg – №0 от придобивките 🙂 Deyan Varchev и Stefan Dobrev

 6. nakov says:

  @Жоро, прав си, Avaxo ги бях забравил. Добавих ги в статията.

 7. Честито. Отново за пореден път пишете историята на Българската Силициева долина. 🙂

 8. nakov says:

  Колегата Boris Simandoff от Chaos Group ми прати списък с филми, правени с българския софтуер V-Ray:

  • Hugo“, 2011, Pixomondo
  • “Final Destination 5”, 2011, PrimeFocus
  • “The Three Musketeers”, 2011, Mr. X
  • “Underworld: Awakening”, 2012, Celluloid VFX
  • Journey 2: Small is large & large is small (2012) – Pixomondo (article)
  • “The Avengers”, 2012 – Scanline VFX and Method Design (article)
  • “Battleship”, 2012 – Scanline VFX
  • “The Amazing Spiderman”, 2012 (the bridge scene and others) – Pixomondo
  • “TED”, 2012 – Iloura (article)
  • “Looper”, 2012 – Atomic Fiction (article)
  • “Flight”, 2012 – Atomic Fiction (video)
  • “Cloud Atlas”, 2012 – Method, ILM, One of Us (trailerarticlearticlearticle)
  • “Resident Evil: Retribution”, 2012 – Mr. X (article)
  • “Beautiful Creatures”, 2013 – COPA
 9. Поздравления – направете free обучения и в Македония. Вероятно ще има тлантливи млади хора които да направят офис и да го издържат.

 10. :) says:

  Няколко бързи факта, които са тривиални за проверка: Sitefinity не е никакъв лидер в CMS системите. Връзката към Forbes е със статия на Български, т.е. няк’во местно изданийце, не е американския Forbes. Статията в NY Times е писана от състудентка на един куп служители на Телерик, от AUBG (откъдето са и 3ма от основателите).

  Относно изкупуванията на фирми:
  – Avaxo е компания без продукти, единственото им творение е един некадърен mind mapping tool, който умря не много след като 4мата съдружници са изкупени от Телерик. Едва ли много хора помнят какво са правили …
  – Vanatec (4ма души), част от Omnicore (2ма души), ArtOfTest – тези са придобити с пари от Summit Partners, които са Venture Capital Fund.
  – “съвместния бизнес с Imaginet” е сливане (merger), с което по-голямата част от акциите на Телерик стават собственост на Summit Partners. На практика, в този момент Телерик вече не е Българска компания.
  – Другите придобити “компании” са също малки фирмички от по 2-3 души, Fiddler е 1 човек – това трудно би минало за сериозно изкупуване.
  С други думи, след N “успешни” изкупувания, Телерик е 81% собственост на Summit Partners (данни отпреди 1 година, не ми се рови пак, едва ли е станало по-добре).

  Та, по логиката с изкупуванията на Телерик, мога аналогично да кажа, че доматите, които си купих от магазина, са горди собственици на апартамент с пълно обзавеждане и автомобил.

  А, щях да забравя “големите” мениджъри: Част от тези уж напуснали Microsoft, за да дойдат в Телерик, са всъщност уволнени. Сред тях – Дъг Севън (Doug Seven) и Крис Селс (Chris Sells). Всъщност, никой от изброените горе не е световно известен извън “екосистемата” на Microsoft. Дори не съм сигурен колко са известни извън .NET.

  Та, този blog, както се очаква, отговаря на оригиналното значние на PR*.

  *Public Relations е термин измислен от Едуард Бърнис (Edward Bernays), за да замени думата пропаганда.

  • nakov says:

   Благодаря за интересната информация. Хубаво е да има и други гледни точки. Този коментар е добре аргументиран и голяма част от информацията наистина може да се провери, така че го оставям като ценна придобивка към настоящата статия. Някои моменти са доста спорни и ще оставя читателите да се занимават с тях. Може да се появят още по-интересни коментари.

   Кой е уволнен в една фирма обикновено се знае само от него самия и от неговите началници и имного рядко някой друг би могъл да знае.

   Кой колко е известен пък зависи от гледната точка. Например за софтуерна компания със значително присъствие в Microsoft екосистемата е нормално да привлича хора със значителни постижения именно в тази екосистема.

 11. Valentin says:

  Браво 🙂

 12. VictorSpasov says:

  Не знам как да се изразя. Интересно ми беше до момента с Vray и меко казано прехвалването му.
  Добри са, няма спор за това, но не са лидери. Pixar ползват собствен рендер Renderman, който просто е на ниво, което в близките години няма да бъде достигнато.
  -Chaos Group успява да измести от пазара фирми като NVidia – Няма да влизам в подробности, за да не ми се налага да пиша много, но точно пред Нвидиа се наведоха през последната година и вкараха CUDA в рендера си. Честно казано ги ползвах често до тогава, вече въобще не си губя времето, защото зарязаха Open CL(безплатен за разлика от Cuda) подръжката на Ati и нямам нерви да се мъча с милионите бъгове, когато се ползва GPU за рендинг.
  По въпроса за филмите също много може да се говори, но е факт, че дори сцена от една секунда да е рендвана с Vray, ще изкарат, че филма те са го правили. Не е така, ползват се хиляди неща, стотици рендери, защото всеки от тях е добър в дадена област.

 13. […] на гости на Телерик, които печелят ежегодно титлата работодател на годината в България от 2007 г. насам. Наш домакин в компанията, която наскоро започна да […]

 14. […] Запишете се за уникалния курс по бизнес умения за програмисти, който започва от 27 март 2013 в софтуерната академия! От него ще научите чрез много практика и екипна работа по проекти как се измисля, планира, разработва, маркетира, позиционира и продават иновативен софтуерен продукт и как се развива софтуерна фирма със собствени продукти на световния пазар. Курсът се води от експерти по бизнес развитие от Телерик – най-успешната българска софтуерна компания …. […]

 15. […] Да даряваш качествено образование на хиляди млади хора в една от най-перспективните професии на 21 век е съвременният начин да изразиш своята корпоративна социална отговорност, да помогнеш на софтуерната индустрия да се развива, да дадеш професия и работа на хиляди младежи, да направиш България по-хубаво място за живеене. Това е кауза достойна за работодател #1 на България! […]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT