Menu

Nakov.com logo

Thoughts on Software Engineering

Новата учебна година в софтуерната академия

Приближава новата учебна година (2012-2013) в софтуерната академия – образователен център #1 в България за безплатно обучение на софтуерни инженери, в който учат над 4000 души (към юли 2012 г). Предстоящото издание на академията за софтуерни инженери ще бъде много по-мащабно, по-интересно и ще дава повече възможности от от предходните издания.

Telerik Software Academy - Season 2012-2013

Очаквайте скоро официалните учебни планове и новата образователна концепция на Академията. За сега ще разкрия само няколко ключови нововъведения за идната учебна година (септември 2012 – август 2013):

 • Ще приемем минимум 700 души и няма да поставяме ограничение за броя участници в безплатната образователна програма “софтуерна академия”. Всички, които преминат входния си изпит (IQ тест, тест по английски и ИТ тест), ще бъдат приети за безплатно обучение за софтуерни инженери. Това може да са 1000, 2000, дори повече студенти – колкото издържат приемните изпити.
 • Ще открием нови специалности. Към съществуващите специалности “.NET разработчик”, “QA инженер” и “Софтуерен инженер по поддръжката на клиенти” добавяме още няколко: “Уеб front-end разработчик”, “XAML front-end разработчик”, “Разработчик на сървърни услуги”, “ASP.NET уеб разработчик”, “Разработчик на мобилни приложения”, “Windows 8 разработчик”, “Специалист по дигитален маркетинг” и други.
 • Ще разбием учебната програма до много на брой малки курсове. Всички курсове ще са малки (под 1 месец обучение, следвано от практически изпит или практически курсов проект). За различните специалности ще има поредица задължителни курсове (learning track) + изборни дисциплини за свободно записване. Предвиждаме около 20 различни курса: фундаментални и технологични, както и много практически проекти в екип.
 • Повечето курсове в академията ще могат да се записват свободно извън програмата “софтуерна академия”. Ще може да се участва онлайн и присъствено (със задължително присъствени изпити и защити на проекти). Ще могат да се записват и гимназиални ученици. Академията ще може да се кара и за повече от една година, т.е. ако закъсате с някой от курсовете и не ги преминете от първи опит, ще може да ги вземете следващата година и да продължите образованието си за специалността, за която се борите.
 • Обучението преминава на 3 семестъра:
  • Първи семестър (септември 2012 – януари 2013): ще се изучават основи на програмирането и на уеб технологиите + изграждане на инженерно мислене (обучението ще е публично и достъпно за всички желаещи)
  • Втори семестър (февруари 2013 – юни 2013): ще се изучават по-задълбочено програмиране, уеб технологии и бази данни (обучението ще е публично и достъпно за всички желаещи)
  • Трети семестър (юни 2013 – септември 2013): ще се изучават .NET разработка, QA инженерство, работа с клиенти, уеб програмиране, ASP.NET, XAML, мобилни технологии, Windows 8 разработка (обучението ще е само за участниците в академията с достатъчно високи резултати до момента)
 • Ще въведем практическа работа в екипи по проекти на академията още от началните месеци на обучението. Участниците в академията ще трупат практически опит и ще работят в екипи по различни направления месеци наред, за да натрупат работен опит и умения да се сработват със своите колеги. Студентите ще участват в инициативи за свободно споделяне и разпространение на знания, организирани от академията.

Отпечатахме 1000 учебника по основи на програмирането

Безплатният учебник по основи на програмирането, по който вече 3 години студентите в софтуерната академия учат фундаменталните принципи на програмирането, алгоритмите и структурите от данни, беше преиздаден за пореден път. Този път отпечатахме 1000 нови бройки за да посрещнем нуждите на новите студенти на есен.

C# книга

Регистрация за софтуерната академия

Регистрацията за безплатно участие в новия сезон на софтуерната академия е достъпна от сайта на инициативата: https://softuni.bg. В момента тече предварителна регистрация, така че имате време да подготвите старателно своите документи за кандидатстване (CV + cover leter) и да се подготвите за приемните изпити (IQ, English и IT test).

История на софтуерната академия

Академия за софтуерни инженери - безплатно обучение и работаПредстои 4-тото издание на програмата “софтуерна академия”, която предоставя качествено практическо обучение за софтуерни специалисти и работа на най-добрите от тях в Телерик (работодател #1 на България за 2010 г.). Академията на Телерик започна през 2009 г. с обучения на няколко десетки студента и достигна многохилядни безплатни обучения през 2012 г.

 • Telerik Academy 2009-2010 – бяха приети за безплатно обучение 96 участника и от тях около 25 започнаха работа в Телерик след успешно завършване на програмата “софтуерна академия” на длъжност “Junior .NET Developer” и “Junior Developer Support Engineer”.
 • Telerik Academy 2010-2011 – бяха приети за безплатно обучение 115 участника, които намаляха на 66 след първия изпит и от тях накрая около 40 завършиха успешно и започнаха работа в Телерик с придобитата квалификация на длъжности “програмист”, “инженер по осигуряване на качеството на софтуер” и “софтуерен инженер по поддръжката”, след успешно завършване на програмата “софтуерна академия”.
 • Telerik School Academy – през октомври 2010 г. започнаха безплатните обучения по разработка а софтуер за гимназиални ученици за подготовка за националната олимпиада по информационни технологии. В инициативата се обучават стотици ученици от цялата страна и на практика всички първенци от Националната ИТ олимпиада.
 • Telerik Academy 2011-2012 – бяха приети за безплатно обучение 300 участника, след първия изпит продължиха 195, след втория изпит – 137 и от тях успешно завършиха около 80 души, които започнаха работа в Телерик след успешно завършване на програмата “софтуерна академия” по направления “.NET developer”, “QA Engineer”, “Developer Support Engineer” и “Front-End Developer”.
 • Kids Academy – през септември 2011 г. стартира инициативата Кидс академия по програмиране за деца (4-6 клас) с школи по програмиране в цялата страна. В академията учат над 400 деца от цялата страна, които формират над 70% от състезателите по програмиране във възраст 4-6 клас (статистиката е от юни 2012 г.).
 • Telerik Algo Academy – през февруари 2012 г. започна инициативата “алго академия” за тренировки и обучения по състезателно програмиране и подготовка на национални и международни състезания и олимпиади по информатика. В инициативата участват стотици ученици, сред които и шампионите по програмиране от националния отбор на България, които се състезават по международните олимпиади.
 • Telerik Academy 2012-2013 ще бъде най-мащабният сезон на академията. Очаква се над 700 души да започнат безплатно обучение за софтуерни инженери по програмата “софтуерна академия”, от които над 100 да започнат работа в Телерик като .NET програмисти, C# разработчици, сървърни разработчици, QA инженери, софтуерни разработчици по поддръжката на клиенти, front-end специалисти, уеб разработчици, Windows 8 разработчици, разработчици на мобилни приложения, SEO специалисти и други.

На къде отива софтуерната академия?

growПредстоят ни много позитивни промени в посока трансформация към “софтуерен университет” – посока, в която се движим лека полека от години. Надяваме през 2014 г. да успеем да направим съвместна университетска програма с водещ български или чуждестранан ВУЗ или да успеем да се трансформираме в колеж като запазим обучението безплатно и с високо качество.

 • Ще запазим всички обучения в академията безплатни, както са били и до момента. Ще продължим да приемаме участници за присъствено и онлайн обучение. Ще продължим да записваме всички учебни занятия като видеа, които ще продължават да са свободно достъпни.
 • Ще продължаваме да се развиваме и да се разширяваме, да добавяме нови безплатни курсове по фундаментални дисциплини, свързани със софтуерното инженерство и технологични курсове по практическа разработка на софтуер.
 • В дългосрочен план ще работим за добавяне на диплома за висше образование (професионален бакалавър) към добитата професионална квалификация и професия. Ще търсим начини да организираме и бакалавърски и магистърски програми по специалности, свързани с практическо софтуерно инженерство, продуктов мениджмънт, управление на софтуерни проекти и технологично предприемачество. Надяваме се да успеем да ги направим достъпни за всички.
 • В още по-дългосрочен план ще продължаваме да подпомагаме българското образование по софтуерни технологии на ученическо и студентско ниво в още по-големи мащаби и ще продължим да развиваме софтуерната индустрия като цяло, за да направим някой ден България силициевата долина на Европа.
Tags:
Comments (19)

19 Responses to “Новата учебна година в софтуерната академия”

 1. Plamen Yovchev says:

  Това, което правите Телерик е страхотно…
  Ще напускам работа “заради вас” 🙂

 2. Georgi Yankov says:

  Страхотни новини!
  Вие движите България напред!

 3. Val says:

  Здравейте, интерсува ме за online участието трябва ли да се държат въпростните приемни изпити, тъй като съм от Бургас и няма да имам възможност да участвам присъствено, и съответно записването за online участие изисква ли някаква по-спеицлана форма за регистрация или по-късно се доуточнява какви са целанията на регистрираните ?

 4. Val says:

  както и дали е необходимо да се изпраща CV от желаещите да участват само online

 5. Марто says:

  Особено ми хареса точката “На къде отива софтуерната академия”. Супер якото е като видиш, че някой наистина прави нещо в България : ) Успех и дано подточките станат реалност : )

 6. nakov says:

  @Val, още не е обявена регистрацията. Всичко, което съм аписал, е предварителна информация. Онлайн участието е точно както присъственото участие, но без да изваш на учебните занятия. Полагаш си, обжаче, всички изпити присъствено, включително приемните.

 7. А. Митов says:

  Доста добре звучат нещата, особено частта, в която могат и ученици да участват в софтуерната академия. Единствено ще е добре да си подобрите качеството на онлайн ресурсите. Качеството на видеото не е добро, звукът особено е доста зле и понякога е почти невъзможно всичко ясно да се чува. Също така би било добре и да се записва самия лектор в залата, а не само презентацията, която можем да си я свалим отделно. А също така да питам – второто издание на “Въведение в програмирането със C#” има ли разлики спрямо предното? И кога ще излезе книгата за design paterns?

 8. nakov says:

  Видеото понякога е добро, понякога не. Имаше един лаптоп навремето с кофти микрофон, сменихме го. Обмисляме да снимаме и лектора с камера. За това ни трябва по един оператор всеки път. За момента ще е трудно да се намерят доброволци да снимат.

  За C# книгата – имаме допечатка, не ново издание. Нищо не е променяно. Някой ден ще пуснем обновена книжка, но бавно върви. Сега ни е приоритет да излезекнижката на английски.

  За design patterns книгата аз почти не участвам. Всичко готово е тук: https://design-patterns-book.googlecode.com/svn/trunk/

 9. Plamen Yovchev says:

  Г-н Наков, аз бих могъл да помогна със заснемането на лектора. Имам и опит 😀 🙂

 10. Георги Стойков says:

  Направите ли ВУЗ или се присъедините към такъв зарязвам всичко и се записвам при вас XD

 11. Energy says:

  Като идея звучи добре, но защо само M$ технологии?
  .NET не умря ли малко? DJANGO не е ли по-добре.
  Можеби и малко Линкс и някой и друг по-смислен фреймуърк биха накарали нещата да изглеждат още по-добре.
  Иначе, БРАВО!

 12. nakov says:

  По идея при нас се учат няколко важни направления в разработката на софтуер, от които една част са фундаментални знания, друга са уеб / JavaScript технологии и една част са .NET технологии:
  – развиване на инженерно мислене – фундаментално за всички ИТ специалисти
  – програмиране, структури от данни и алгоритми – фундаментално за софтуерните инженери
  – разработка на качествен софтуер
  – уеб технологии, HTML5, JavaScript + малко PHP
  – бази данни (SQL Server и MySQL) и сървърни технологии (REST services)
  – мобилни приложения
  – .NET технологии – ASP.NET MVC, XAML и Windows 8
  – работа в екип по практически проекти
  – софтуерно инженерство и методологии за разработка

  Тъй като не можем за 1 година да обхванем всички технологии на света, сме избрали няколко от тях, с които да работим и това са C# и JavaScript с платформи .NET и HTML5. Като имаме предвид, че всичко това се подпомага много сериозно от Телерик, нормално е да се придържаме към технологиите използвани в екосистемата на Телерик: .NET, HTML5, мобилни приложения и cloud.

  За момента не предвиждаме курсове по Java и Linux, но ако се появи кадърен лектор, който има желание да води безплатно такива курсове, ще се радваме да го поканим. По подобен начин в момента имаме безплатни курсове по графичен дизайн, 3D графика, embedded системи и т.н. Защо не и Django – ако има кадърен лектор, който да го води с желание и хъс, ще го поканим с удоволствие.

 13. X Y says:

  Направите ли университет/специалност прехваленото ФМИ ще закъса много 😀
  Писна ми от разни изкукали математици.

 14. Евалата за труда които отделяте, Академията е N1! Нямам търпение да направите университет (надявам се с по-малко участие на сегашните ни ВУЗ-ове)!

 15. Браво! Като помня само как започна всичко преди много години… Разраствате се с големи темпове, момчета! Успех!

 16. Бурак Стойнев says:

  Браво! Като помня само как започна всичко преди много години… Разраствате се с големи темпове, момчета! Успех!

 17. Rohat Gupta says:

  Guys, you are amazing! By far the most comprehensive set of introductory level knowledge, as far as I could understand with google translate. I am trying to accomplish similar teaching here in Bangalore. You gave me strength to proceed!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

LEAVE A COMMENT